Négysajtos pizza



Hozzávalók kb. 33 cm átmérőjű pizzasütő laphoz:
a tésztához:
2 dl tej
1 csipet cukor
2 dkg friss élesztő
30 dkg liszt
2 evőkanál olaj
1 csipet só
a mártáshoz:
2 evőkanál olaj
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
frissen őrölt fekete bors
morzsolt rozmaring
babérlevél
morzsolt oregánó
a feltéthez:
trappista sajt
mozzarella sajt
vörös cheddar sajt
csípőspaprikás Karaván sajt


A tésztához meglangyosítjuk a tejet, kb. 1/2 dl-ben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A maradék langyos tejet a dagasztógép táljába öntjük, hozzáadjuk az olajat, majd rászitáljuk a lisztet, ízesítjük pici sóval. Végül a felfutott élesztőt is hozzáadva egynemű, az edény falától elváló tésztává dagasztjuk, és hagyjuk a duplájára kelni. Amikor megkelt, gyúródeszkán finoman átgyúrjuk (keveset kiveszünk a tésztagolyókhoz), majd a sütőlap méretének megfelelő körré nyújtjuk, és a sütőlapra helyezzük. Hagyjuk pihenni, közben elkészítjük a szószt. Ehhez felhevítjük az olajat, megfuttatjuk rajta a megtisztított, lereszelt vörös- és fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét és 4 evőkanál vizet, ízesítjük a fűszerekkel, és kis lángon kb. 10 percig főzzük, majd hagyjuk kicsit hűlni. Eltávolítjuk belőle a babérlevelet, megkenjük vele a pihentetett tésztát, majd kirakjuk a cheddar-, mozzarella- és trappista-szeletekkel. A szélén elhelyezzük a négy tésztagolyót, amiket sajttal töltöttünk. A füstölt sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a tészta szélét körben megszórjuk vele. Előmelegített, 210 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.