vasárnap, november 04, 2012

Négysajtos pizza

Aki hallott már Nyammm játékáról, a címet olvasva sejtheti, hogy ezzel a pizzával készültem erre az érdekes játékra. Nyammm-nak a 4-es a kedvenc száma, így ebben a témában kellett valamilyen ételt készíteni. Kedves Nyammm, köszönöm a lehetőséget, nagyon jó kis játékot találtál ki, kíváncsian várom a többi "pályamunkát"! Nem mellesleg a pizzát a család is nagyon díjazta, mindenkinek ízlett, pedig most nem került a tésztára hús vagy szalámi, egyszerűen csak paradicsomos mártás és négyféle sajt. Eredetileg a négyféle sajt a pizzákhoz annyira illő gorgonzola, mozzarella, trappista és parmezán lett volna, de választék híján a gorgonzola és parmezán helyett vörös cheddar és csípőspaprikás karaván került rá. Végül is nem panaszkodhatom, így is nagyon ízlett a családnak, a nagyok az első harapások után rögtön kijelentették, hogy nagyon finom, és apa is rögtön repetázott. A négy kis tésztagolyó - természetesen sajttal töltve - már csak a játék kedvéért került rá! :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 33 centi átmérőjű kerek pizzasütő laphoz:
a tésztához:

  • 2 dl tej
  • csipetnyi cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • csipet só

a mártáshoz:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • só, őrölt bors, rozmaring, babérlevél, oregánó

a feltéthez:

  • trappista
  • mozzarella
  • vörös cheddar
  • csípőspaprikás Karaván sajt


  • A tésztához meglangyosítottam a tejet, kb. fél deciben feloldottam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • A maradék langyos tejet a dagasztógép táljába öntöttem, hozzáadtam az olajat, majd rászitáltam a lisztet, ízesítettem pici sóval.
  • Végül a felfutott élesztőt is hozzáadva egynemű, az edény falától elváló tésztává dagasztottam, és hagytam duplájára kelni.
  • Amikor megkelt, gyúródeszkán finoman átgyúrtam (keveset kivettem a tésztagolyókhoz), majd a sütőlap méretének megfelelő körré nyújtottam, és a sütőlapra helyeztem.
  • Hagytam pihenni, közben elkészítettem a szószt.
  • Ehhez felhevítettem az olajat, megfuttattam rajta a megtisztított, lereszelt vörös- és fokhagymát.
  • Hozzáadtam a paradicsompürét és 4 evőkanál vizet, ízesítettem a fűszerekkel, és kis lángon kb. 10 percig főztem, majd hagytam kicsit hűlni.
  • Eltávolítottam belőle a babérleveleket, megkentem vele a pihentetett tésztát, majd kiraktam a cheddar-, mozzarella- és trappista-szeletekkel.
  • A szélén elhelyeztem a négy tésztagolyót, amiket sajttal töltöttem.
  • A füstölt sajtot nagylyukú reszelőn lereszeltem, a tészta szélét körben ezzel szórtam meg.
  • Előmelegített, kb. 210 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.

12 megjegyzés:

  1. Hú de gusztusos, és ezekkel a sajtgolyókkal!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, nagyon finomak voltak a kis töltött golyók, legközelebb többet készítek rá! :)

      Törlés
  2. Nagyon csinos lett! Remek ötlet volt a sajtos golyócskák elkészítése. Nálunk mindig jöhet a sok sajtos pizza:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglepő módon nálunk is nagy keletje volt a négysajtosnak, pedig azt hittem, hiányolni fogják róla a husit! :)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Talán még jó is, hogy "csak" cheddar-t kaptam, finom volt! :)

      Törlés
  4. Nagyon guszta, jöhetne egy szeletke!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tücsi, már se híre, se hamva, de a legközelebbi sütésre meghívlak! :)

      Törlés
  5. Jaj, de gusztusos, csak nyelek nagyokat! :P Pedig a férjem imádja főleg a több sajtos pizzákat, ettől függetlenül én is szívesen falatozok ilyesmit. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem meglepett, hogy hús nélkül is mennyire ízlett a családnak, persze a sajtok tényleg finomak voltak rajta! :)

      Törlés