NÉGYSAJTOS PIZZA



Hozzávalók kb. 33 cm átmérőjű pizzasütő laphoz:
a tésztához:

  • 2 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csipet só

a mártáshoz:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • só, őrölt fekete bors, rozmaring, babérlevél, oregánó

a feltéthez:

  • trappista
  • mozzarella
  • vörös cheddar
  • csípőspaprikás Karaván sajt


  • A tésztához meglangyosítottam a tejet, kb. 1/2 dl-ben feloldottam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • A maradék langyos tejet a dagasztógép táljába öntöttem, hozzáadtam az olajat, majd rászitáltam a lisztet, ízesítettem pici sóval.
  • Végül a felfutott élesztőt is hozzáadva egynemű, az edény falától elváló tésztává dagasztottam, és hagytam duplájára kelni.
  • Amikor megkelt, gyúródeszkán finoman átgyúrtam (keveset kivettem a tésztagolyókhoz), majd a sütőlap méretének megfelelő körré nyújtottam, és a sütőlapra helyeztem.
  • Hagytam pihenni, közben elkészítettem a szószt.
  • Ehhez felhevítettem az olajat, megfuttattam rajta a megtisztított, lereszelt vörös- és fokhagymát.
  • Hozzáadtam a paradicsompürét és 4 evőkanál vizet, ízesítettem a fűszerekkel, és kis lángon kb. 10 percig főztem, majd hagytam kicsit hűlni.
  • Eltávolítottam belőle a babérlevelet, megkentem vele a pihentetett tésztát, majd kiraktam a cheddar-, mozzarella- és trappista-szeletekkel.
  • A szélén elhelyeztem a négy tésztagolyót, amiket sajttal töltöttem.
  • A füstölt sajtot nagylyukú reszelőn lereszeltem, a tészta szélét körben ezzel szórtam meg.
  • Előmelegített, kb. 210 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.