Négysajtos pizza 🍴


Hozzávalók kb. 33 cm átmérőjű pizzasütő laphoz:
a tésztához:
🍴   2 dl tej
🍴   1 csipet cukor
🍴   2 dkg friss élesztő
🍴   30 dkg liszt
🍴   2 evőkanál olaj
🍴   1 csipet só
a mártáshoz:
🍴   2 evőkanál olaj
🍴   1 kisebb vöröshagyma
🍴   1 gerezd fokhagyma
🍴   2 evőkanál paradicsompüré
🍴   
🍴   frissen őrölt fekete bors
🍴   morzsolt rozmaring
🍴   babérlevél
🍴   morzsolt oregánó
a feltéthez:
🍴   trappista
🍴   mozzarella
🍴   vörös cheddar
🍴   csípőspaprikás Karaván sajt


A tésztához meglangyosítjuk a tejet, kb. 1/2 dl-ben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A maradék langyos tejet a dagasztógép táljába öntjük, hozzáadjuk az olajat, majd rászitáljuk a lisztet, ízesítjük pici sóval. Végül a felfutott élesztőt is hozzáadva egynemű, az edény falától elváló tésztává dagasztjuk, és hagyjuk a duplájára kelni. Amikor megkelt, gyúródeszkán finoman átgyúrjuk (keveset kiveszünk a tésztagolyókhoz), majd a sütőlap méretének megfelelő körré nyújtjuk, és a sütőlapra helyezzük. Hagyjuk pihenni, közben elkészítjük a szószt.
Ehhez felhevítjük az olajat, megfuttatjuk rajta a megtisztított, lereszelt vörös- és fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét és 4 evőkanál vizet, ízesítjük a fűszerekkel, és kis lángon kb. 10 percig főzzük, majd hagyjuk kicsit hűlni. Eltávolítjuk belőle a babérlevelet, megkenjük vele a pihentetett tésztát, majd kirakjuk a cheddar-, mozzarella- és trappista-szeletekkel. A szélén elhelyezzük a négy tésztagolyót, amiket sajttal töltöttünk. A füstölt sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a tészta szélét körben megszórjuk vele. Előmelegített, 210 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.