Kolbászhússal töltött csirkemell pongyolában



Hozzávalók kb. 10x32 cm-es őzgerincformához:
20 dkg vékony szelet húsos, füstölt szalonna
kb. 1 kg csirkemellfilé
sültcsirkefűszersó
1/2 kg darált sertéshús
2 tojás
frissen őrölt fekete bors
őrölt fűszerpaprika
őrölt kömény
5–6 gerezd fokhagyma


Az őzgerincformát kibélejük a szalonnaszeletekkel úgy, hogy a szélén is túllógjanak. A húst szeletekre vágjuk, klopfoljuk, majd beszórjuk a fűszersóval. A hússzeletekkel is kibéleljük a formát. A darált húshoz adjuk a tojást, a tisztított, zúzott fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával és köménnyel, alaposan összekeverjük. A tölteléket a szalonnával és csirkemellel kibélelt őzgerincforma közepébe kanalazzuk, szépen elegyengetjük. A tetejére is fűszerezett mellszeletek kerülnek, végül az egészet befedjük a lelógó szalonnadarabokkal. Az őzgerincformát nagyobb tepsire fektetjük, betakarjuk alufóliával, és előmelegített, 180 fokos sütőben 1 órát sütjük a húst. A sütőből kivéve leemeljük a tepsiről, eltávolítjuk róla az alufóliát. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és az őzgerincformából a sütőpapírra fordítjuk a húst. A sütőbe visszatéve addig hagyjuk sülni, amíg szépen meg nem pirul.
Kihűlve, hidegen gyönyörűen szeletelhető, körete lehet pl. burgonyapüré és savanyúság.