hétfő, november 12, 2012

Kellékek ételfotózáshoz :)))

Rendhagyó bejegyzés, most nem receptet, hanem kikapcsolódásképp egy kis érdekességet hoztam. Nemrég olvastam ugyanis egy cikket az ételfotózásról, illetve az ételfotózásnál használt kellékekről itt. Azt tudtam, hogy a szakácskönyvek vagy gasztromagazinok címlapjain található, gyönyörű fotók esetében bizony előfordul, hogy a minél szebb fotó eléréséhez bizonyos trükköket használnak. Íme ezek közül néhány, ti melyiket szoktátok bevetni? :D (Egyébiránt szerintem elképesztő, hogy miket alkalmaznak, tönkretéve ezzel a fotózandó ételt, akármilyen legyen is az.)

Antacidum: népies nevén savlekötő tabletta. Szódába dobva komoly pezsgést és buborékokat érhetünk el vele.
Anyagvédő, impregnáló spray: palacsintára fújva az nem szív magába semmilyen folyadékot, szirupot.
Barna cipőpolír-paszta: grillezett húsokra kenve azok szépen fénylenek majd tőle, és úgy néznek ki, mintha most sültek volna meg.
Borotvahab: a valódi felvert hab, tejszínhab helyett használják, mert nem folyik szét és könnyebben formázható.
Citrom kivonat: csomagolásra felvitt gyártási/lejárati idő pecsét eltávolítására használhatjuk.
Dezodorspray: néhány gyümölcs esetén használják, hogy fényesebb legyen.
Fehér folyékony ragasztó: gabonapehely-félék fotózásához helyettesíthetjük vele a tejet.
Fogvájó: ételbe elrejtve használják az egyes összetevők egyben tartásához (pl. hamburger).
Folyékony glükóz: tésztába keverve az forrónak és frissnek fog tűnni.
Füstölő: ételek gőzölgését imitálhatjuk vele.
Gázforrasztó (szakácsfáklya): a húsok szélét szokás vele megpörkölni, pirosítani.
Glicerin: halételekre, zöldségekre fújva azok frissebbnek hatnak a fotón, vízzel keverve, szórófejjel fújva hosszantartó vízcseppeket kreálhatunk az üvegpoharak oldalán.
Hajlakk: kiszáradt ételekre fújva azok ismét frissnek tűnnek majd.
Kartonpapír: ételekbe téve (pl. hamburgerbe) az magasabbnak, dúsabbnak, tömegszerűbbnek hat.
Krumplipüré: fagylalt helyett használható, miután nem olvad el. Ételszínezékkel a kívánt színre módosítható. Húsba vagy más töltött termékekbe töltve tartást ad az ételnek. Arra figyeljünk csak, hogy a széleken a valódi töltelék látsszon, ne a püré.
Lakk: a rizsre felvíve az fényesebb lesz és nem ragad össze.
Motorolaj: vacakul kinéző szirupokhoz, szószokhoz keverve azok szebben fénylenek majd a vakuvilágítás mellett.
Műanyag jégkocka: valódi helyett használják, mivel ez nem olvad el.
Pamut tampongolyók: vízbe áztatva, majd megmikrózva tehetjük az étel mögé, és instant gőzölgést kapunk a fotón.
Színes waxok: felmelegítve különféle színes szószokat imitálhatunk velük.

Hogy tetszik?! Az én kedvenceim a krumplipüré, a borotvahab és a motorolaj! :D

28 megjegyzés:

  1. Érdekes:) Én is hallottam ilyen trükkökről:) Nekem azok a fotók tetszenek igazán , ahol ilyen trükkök nélkül is szép és gusztusos ételeket tudnak bemutatni.Mondjuk mint ez a fincsi csirkecomb itt a képen, ezen biztos nincs cipőpaszta:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is azok a fotók a legszebbek... és jól látod, ezen a combon bizony semmi paszta vagy motorolaj! :)

      Törlés
  2. Ez igen! Csorgatom a nyálam és azt sem tudom mi is van a fotón! Láttam egy videót nemrég, ahogy a friss csirkét kenték be cipőpasztával és a végén olyan fotó lett belőle, hogy csuda! Csak tudtam, hogy nyers volt, sosem látott tüzet, másképp meg nem mondta volna senki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néhány fotó nekem is gyanús szokott lenni, főleg zöldséges ételeknél szoktam nyersnek tűnő zöldségeket látni a fotókon... :) Megnyugtatlak, a képen igazi, sült csirkecomb van, semmi műcucc! :)

      Törlés
  3. Ez jó!!Én is olvastam már hasonlókat, de nem is tudom, mit szólna a család, ha gőzölgő tamponokat és waxolt csirkét adnék nekik motorolajjal nyakon-öntve:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanezt gondoltam, amikor a bejegyzést írtam! :)))

      Törlés
  4. Azt a mindenit, nem semmi dolgok. Hát vannak bizar dolgok!

    VálaszTörlés
  5. :D ez nagyon kellett, feldobta a napomat!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, én is jókat mosolyogtam a listán! :)))

      Törlés
  6. Hát én ezekből a trükkökből egyet sem ismertem. Valamikor a vendéglátós iskolában mi is megtanultuk, hogy lehet az ételeket tetszetősebbé tenni, de abban vegyszerek nem szerepeltek. Igaz, hogy nem is a szép fotó volt a cél, hanem a vendégnek szebbet mutatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is az a lényeg, hogy finom és gusztán tálalt legyen! :)

      Törlés
  7. Ezeket a szépészeti eljárásokat én eddig nem ismertem, azt hiszem soha nem jutott volna eszembe, hogy hasonlókat kitaláljak. Már tegnap este olvastam, jót nevettünk rajta. Ha hülyeségről van szó, az emberi leleményesség határtalan. Hihetetlen, hogy mi tudnak egyesek kitalálni!
    Évánál olvastam, hogy Te is a napokban ünnepeltél, Isten éltessen sokáig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is jókat derültem, örülök, hogy sikerült másoknak is jókedvet szerezni a bejegyzéssel! :) És nagyon aranyos és figyelmes vagy, köszönöm a köszöntést! :)

      Törlés
  8. A tampongolyó a kedvencem :-DD

    Sok évvel ezelőtt a Showderben volt egy ilyen bemutató, ahol pl. pipettával tették a leves tetejére az aranyszínű zsírcseppeket, s persze még sok egyéb, leesett állal néztem :-)

    Én nagyon egyszerű vagyok: a fotómodellt mindig meg is esszük, tehát semmi hajlakk meg motorolaj :-DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a tampongolyó sem rossz meg a fehér folyékony ragasztó tej gyanánt! :)))

      Törlés
  9. Régebben láttam ezzel kapcsolatban egy műsort, no nem ilyen őszinte részletességgel. Elképesztő! most már jobb színbe látom a mi amatőr törekvéseink (már bocs!) de nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek, ehhez képest - illetve a mi adottságainkkal, lehetőségeinkkel - szuper fotókat készítünk! :)

      Törlés
  10. Jesszusom!! Miket használnak!! Nem ismertem eddig ezt az eljárást, bár gondoltam, hogy csinálnak vele valamit, de hogy ilyesmiket...
    Én biztos nem fogok egyetlen ételt sem ehetetlenné tenni csak azért, hogy jobban nézzen ki a fotón! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, vannak azért időnként gyanús képek, de a konkrét eljárásokat olvasva én is elképedtem! Hihetetlen! :)))

      Törlés
  11. Ezért is kerülöm a főzős újságokat.Meg azért mert jártam már pórul,vagyis egyértelmű volt,hogy az az étel el sem készült.Összeválogatták a recepthez a fotót.
    Egy blogon tudom,hogy a lefényképezett ételt meg is eszik.Az újságoknál(főleg ezek után)nem vagyok erről meggyőződve:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is többször megjártam, ma már ritkábban választok újságokból, annál is a gasztroblogokról, pont az általad is leírtak miatt! :)

      Törlés
  12. Jujjjj, egy kicsit kirázott a hideg. Nálunk sincs motorolaj ;-)

    VálaszTörlés
  13. Ez nekem nagyon durva!! Főleg úgy, hogy saját tapasztalatból tudom, hogy igenis lehet egy ételt mindenféle ilyen trükk nélkül fotózni még akkor is, ha az nem sikerül fotogénre!
    Erre egy logikus magyarázat van, nem tudnak főzni és sz*r a fotós. :))
    Ez nagyon kiábrándító... A borotvahabról hallottam eddig a többiről sosem. Döbbenten lesek... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon érdekes, én sem gondoltam volna, hogy ilyen praktikákat vetnek be! :) Ennek tudatában viszont teljesen felértékelődnek a mi ételfotóink, mindenféle trükk bevetése nélkül is lehet és tudunk nagyon szép fényképeket készíteni! :)

      Törlés
  14. Bizony, ez így működik. Többször is tanúja voltam csomagolásra/magazinba szánt étel fotózásának. A cél, hogy eladható legyen, hogy meg akard venni, hogy el akard készíteni. A világítás, beállítás, design sokat dob az ételen, de nincs az a fotós, aki a silány, lapos, beesett, színtelen ételről nyálcsorgató képet tudna készíteni. Viszont!, egy kis tupírral (na jó, nem kis, órákba tellhet) már le akarod nyalni a képről. Míg a fotós a fényekkel, beállításokkal szöszöl, a food stylist (vagy designer) az alanyt készíti elő, mint a TV bemondókat szokták, kicsinosítja mielőtt kamera elé kerülne. Persze a premier végén az 'alany' nem a stáb gyomrában köt ki, hanem a kukában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, mert ha ez a cél és profik a közreműködők, akkor szerintem mindenféle trükk nélkül is étvágygerjesztő képeket lehet készíteni! :) A te fotóid is olyan gyönyörűek, simán megállnák a helyüket bármilyen magazinban! :)

      Törlés