Vastagmákos



Hozzávalók kb. 27x38 cm-es tepsihez:
a tésztához:
30 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 tojássárgája
2–3 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
1 kis üveg (370 ml) meggydzsem
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
20 dkg darált mák
14 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor
2 tojásfehérje
2 dl tej
a mázhoz:
15 dkg porcukor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
5 evőkanál tej
8 dkg vaj


A tésztához gyúródeszkára szitáljuk a sütőporral összekevert lisztet, hozzászitáljuk a porcukrot, és beledaraboljuk a vajat. Az egészet összemorzsoljuk, majd a tojássárgáját és tejfölt is hozzáadva egynemű tésztává állítjuk össze. Megfelezzük, 2 cipót formázunk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az egyik tésztacipóból a tepsi méretének megfelelő lapot nyújtunk, a nyújtófára tekerve óvatosan a tepsibe helyezzük, eligazítjuk. Megkentem a meggydzsemmel. A töltelékhez az apróra darabolt vajhoz szitáljuk a porcukrot, és fakanállal eldörzsöljük – nem keverjük ki teljesen, csak jó morzsásnak kell lennie. Hozzáadjuk a mákot, a sütőporral elkevert lisztet, összekeverjük, majd a tejjel lazítjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből felvert kemény habot is. A meggyes lapra öntjük, elegyengetjük. A másik tésztacipót is tepsi méretű lappá nyújtjuk, és befedjük vele a máktölteléket. Villával megszurkáljuk, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 1/2 óra alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. A mázhoz vízgőz fölött összeolvasztjuk, egyneművé melegítjük a tejet, a vajat, a porcukrot és a kakaót, majd azon melegében a kihűlt tésztára öntjük, elsimítjuk. A máz dermedése után hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.