szerda, október 24, 2012

Vastagmákos

Gyerekkorom kedvelt süteménye, ma is ugyanúgy készítem, ahogyan nagymamám sütötte nekünk cirka 30-35 évvel ezelőtt (úristen, hogy telik az idő!). Nagymamám mindig sárgabaracklekvárral készítette, én most egy hirtelen ötlettől vezérelve meggydzsemet tettem bele, és így is nagyon finom lett. A csokimáz is az eredeti leírás szerinti, és bár talán nem kapunk olyan kemény mázat, mintha bevonóból készítettük volna, de így is szépen lehet szeletelni és nagyon finom. Próbáljátok ki, sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 centis tepsihez:
a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg Rama margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl

a töltelékhez:

  • 1 kis üveg (370 ml) meggydzsem
  • 10 dkg Rama margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 14 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 tojásfehérje
  • 2 dl tej

a mázhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg keserű kakaópor (holland)
  • 5 evőkanál tej
  • 8 dkg Rama margarin


  • A tésztához gyúródeszkára szitáltam a sütőporral összekevert lisztet, hozzászitáltam a porcukrot és beledaraboltam a margarint.
  • Az egészet összemorzsoltam, majd a tojássárgáját és tejfölt is hozzáadva egynemű tésztává állítottam össze.
  • A tésztát megfeleztem, két cipót formáztam.
  • A tepsit kibéleltem sütőpapírral, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
  • Az egyik tésztacipóból a tepsi méretének megfelelő lapot nyújtottam, a nyújtófára tekerve óvatosan a tepsibe helyeztem, eligazítottam.
  • Ezt a lapot megkentem a meggydzsemmel.
  • A töltelékhez az apróra darabolt margarinhoz hozzászitáltam a porcukrot, és fakanállal eldörzsöltem: nem kevertem ki teljesen, csak olyan jó morzsás legyen.
  • Hozzáadtam a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet, összekevertem, majd a tejjel lazítottam.
  • Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből felvert kemény habot is.
  • Ezt a mákos masszát a meggyes lapra öntöttem, elegyengettem.
  • A másik tésztacipót is tepsi méretű lappá nyújtottam, és befedtem vele a máktölteléket.
  • A tetejét villával megszurkáltam, majd az előmelegített sütőbe toltam, és kb. fél óra alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni.
  • A mázhoz vízgőz fölött összeolvasztottam, egyneművé melegítettem a tejet, margarint, porcukrot és kakaóport, majd azon melegében a kihűlt tésztára öntöttem, elsimítottam.
  • A máz dermedése után hosszúkás szeletekre vágva tálaltam.

36 megjegyzés:

  1. De nagyon szívesen elfogadnék most 1-2 szeletet ebből a nagyon finom és guszta sütidből!

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos, és nagyon finom lehet a sütemény.

    VálaszTörlés
  3. Még sosem hallottam ezt a nevet, de mert mákos, isteni lehet, imádjuk:)Valami mákosra vágyom már napok óta, igazából mákos gubára, de ez a süti is nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
  4. Milyen finom lehet! A lekvárnál gondolom a lényeg, hogy savanykás legyen.Na, most én kérek egy-két szeletet, habár már este van, de megenném:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az a lényeg, hogy savanykás legyen a lekvár, összességében így lesz nagyon kellemes íze a sütinek! :)

      Törlés
  5. Csodásan néz ki! Imádom a mákot, biztos kipróbálom,vittem is :) köszi

    VálaszTörlés
  6. Minden süti jöhet, ami mákos! Nagyon finomnak látszik a fotókon:)Receptet elmentettem.

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű! Nem ismertem ezt a sütit, egészen eddig a percig, de a kinézete, a leírása és mert nagymamád recepteje, mind-mind garancia arra, hogy kiváló süteménnyel állunk szemben! Mindenképpen kipróbálós!:)))

    VálaszTörlés
  8. Na EZ a süti biztos felfog kerülni az én kedvenceim lista élére. Jó mákos, csakis finom lehet. Vittem is a receptet, és remélem hamarosan kerül alkalom az elkészítésére. :)

    VálaszTörlés
  9. Hűha!!! Imádom az ilyen süteményeket!

    Ráadásul ott egy nyitott üveg meggylekvár a hűtőben :-))

    VálaszTörlés
  10. Minél hamarabb mákot KELL vennem, közelebbről is meg kell ismerkednem ezzel a süteménnyel!:)

    VálaszTörlés
  11. Érdekes a neve, nagyon tetszik, milyen finom lehet...! :P

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szép szeletek, a csokimáz is nagyon tetszik a tetején!

    VálaszTörlés
  13. Szemet (és ízlelőbimbókat) gyönyörködtető!!!

    VálaszTörlés
  14. Mákos ? Jöhet! Megjegyzem magamnak, nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  15. Úhhh!!! nem is írok mást. Ez telitalálat! És hát a meggy mák páros? Abszolút kedvenc!!!

    VálaszTörlés
  16. Megsütöttem vasárnap. Mit mondjak? Kétpofára ettük, istentelen jó lett!

    S mások véleménye is ez volt róla, köszi a szuper receptet!!!

    :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, annyira örülök, hogy kipróbáltad és hogy ilyen jól sikerült! :) Puszi! :)

      Törlés
  17. Ez maga a mennyország, nagyon finom!!!!!

    VálaszTörlés
  18. Ezzel a sütivel egy dolog hibádzik a tepsiméret, és az 1 adag ! :-) Ma megsütöttem, még meleg, de nem hiszem, hogy a máznak még lesz hova rásimulnia :-) Isteni finom, és nagyon hamar kész van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első pár szó után majdnem megijedtem, hogy mi baj lehet vele. :) Örülök, hogy elkészítetted és hogy ízlett is. Nálunk nagy családi kedvenc, évtizedek óta sütjük. :)

      Törlés
  19. Eltettem a receptet,ebben az is jó,hogy egyszerű a sütése,mint a zserbónak.Kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megtetszett a recept. :) Mi nagyon szeretjük, és aki megsütötte, mindenki dicsérte. :) Remélem, neked is jól sikerül és szeretni fogjátok. :)

      Törlés
  20. Válaszok
    1. Még nem próbáltam, de szerintem igen. Mondjuk én ebben az esetben sárgabaracklekvárt használnék, de ez ízlés kérdése. És a diót a lehető legfinomabbra darálnám. :)

      Törlés
    2. Milyen hőfokon sütötted? Köszi a választ :-)

      Törlés
  21. Sziasztok :) miért kell a töltelékbe sütőpor?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Elnézést a késői válaszért. Szóval azért kell bele a sütőpor, mert itt a töltelék nem egy krémes dolog, hanem tésztás jellegű, liszttel készítve. Ezért kell bele egy kis sütőpor is, ami levegősebbé, könnyebbé teszi. :)

      Törlés
    2. Párommal épp mot készítjük. :)

      Törlés