VASTAGMÁKOS



Hozzávalók kb. 27 x 38 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl

a töltelékhez:

  • 1 kis üveg (370 ml) meggydzsem
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 14 dkg liszt
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 2 tojásfehérje
  • 2 dl tej

a mázhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 evőkanál tej
  • 8 dkg vaj


  • A tésztához gyúródeszkára szitáltam a sütőporral összekevert lisztet, hozzászitáltam a porcukrot, és beledaraboltam a vajat.
  • Az egészet összemorzsoltam, majd a tojássárgáját és tejfölt is hozzáadva egynemű tésztává állítottam össze.
  • A tésztát megfeleztem, 2 cipót formáztam.
  • A tepsit kibéleltem sütőpapírral, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
  • Az egyik tésztacipóból a tepsi méretének megfelelő lapot nyújtottam, a nyújtófára tekerve óvatosan a tepsibe helyeztem, eligazítottam.
  • Megkentem a meggydzsemmel.
  • A töltelékhez az apróra darabolt vajhoz szitáltam a porcukrot, és fakanállal eldörzsöltem: nem kevertem ki teljesen, csak jó morzsás lett.
  • Hozzáadtam a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet, összekevertem, majd a tejjel lazítottam.
  • Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből felvert kemény habot is.
  • A meggyes lapra öntöttem, elegyengettem.
  • A másik tésztacipót is tepsi méretű lappá nyújtottam, és befedtem vele a máktölteléket.
  • A tetejét villával megszurkáltam, majd az előmelegített sütőbe toltam, és kb. 1/2 óra alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni.
  • A mázhoz vízgőz fölött összeolvasztottam, egyneművé melegítettem a tejet, vajat, porcukrot és kakaóport, majd azon melegében a kihűlt tésztára öntöttem, elsimítottam.
  • A máz dermedése után hosszúkás szeletekre vágva tálaltam.