péntek, október 26, 2012

Túrógombóc - főzés nélkül

Szeretitek a túrógombócot? Mi nagyon. Eddig mindig a talán hagyományosnak mondható módon, főzve készítettem és tejföl kíséretében fogyasztottuk. Éttermekben többször találkoztam már a főzés nélküli verzióval, és nagyon ízlett. Tavasszal pedig megláttam Rozánál a receptet is, most került sorra az elkészítése. Tulajdonképpen túrós tejbegrízről van szó, sokkal könnyedebb, mint a főzött verzió. Jól lehűtve, erdei gyümölcsből készült mártással kínáltam, jó kiegészítője volt a könnyed, édeskés gombócnak. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 30 db gombóchoz:

  • 1/2 l tej
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 2 evőkanál kristálycukor
  • 25 dkg tehéntúró
  • reszelt citromhéj

a forgatáshoz:

  • 4 evőkanál olaj
  • 8 evőkanál zsemlemorzsa
  • őrölt fahéj
  • ízlés szerint kristálycukor


  • A tejet forrni tettem, amikor felforrt, hozzáadtam a búzadarát, és lassú főzéssel, néhány perc alatt sűrűre főztem.
  • A tűzről levéve hozzáadtam a vaníliás cukrot és ízlés szerinti mennyiségű kristálycukrot.
  • Hagytam teljesen kihűlni.
  • Ekkor került bele a reszelt citromhéj és a villával előzetesen áttört túró.
  • Vizes kézzel gombócokat formáztam a masszából.
  • Az olajat felhevítettem, rászórtam a zsemlemorzsát, és kis lángon, kevergetve finoman megpirítottam.
  • A tűzről lehúztam, ízesítettem kevéske cukorral (nálam nádcukorral) és őrölt fahéjjal.
  • Ebben az ízes morzsában forgattam meg a gombócokat, majd a gyümölcsös mártás kíséretében tálaltam.

22 megjegyzés:

  1. Én imádom a túrógombócot, már rég csináltam...Ezt a verziót nem is ismertem, de nagyon szimpatikus!:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű a tálalás, és finom is lehet! Ezt eddig nem ismertem...

    VálaszTörlés
  3. Annyira guszta! A kép is valami csodásan sikerült:)

    VálaszTörlés
  4. Készítettem ehhez hasonló főzés nélkülit, de ez is nagyon tetszik.
    Olyan jók ezek a blogok, megadják az elkövetkező hétre az ötleteket. Nem kell gondolkodni, csak válogatni:-) Betettem a menübe:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elkészítettem, nagyon fincsi s jobb, hogy nem kell főzni. A kész grízes túrókrém szerintem egy kakaós piskóta töltelékeként is megállná a helyét:-)
      köszi!

      Törlés
    2. Annyira örülök, hogy nektek is ízlett! :) Nagyon jó ötlet töltelékként felhasználni! :)

      Törlés
  5. De jó, azt hittem eddig, hogy csak mi készítjük így főzés nélkül:) De megkívántam:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon klassz, akár minden nap megenném:) Főleg az erdei gyümölcsös mártással:)

    VálaszTörlés
  7. Trollanyu hamis túrógombócát már készítettem, ezt is el fogom, mert nagyon szeretjük a főzöttet. Akkor ez sem okozhat csalódást!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta!! Én kukoricadarával készítem, ott is csak a darát kell megfőzni. :) Nagyon finom, puha, imádjuk! :)

    VálaszTörlés
  9. Micsoda egyszerű finomság, gyönyörűen tálalva! Kukoricadarával készíteni is jó ötlet :)

    VálaszTörlés
  10. Lassan a Te receptjeiddel lesz tele a könyvjelzőm:) Nagyon guszták a gombócaid, felvettem a listámra.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon jól néz ki!!! Biztos fincsi volt!!! :)

    VálaszTörlés
  12. Nem is hallottam még a főzés nélküli túrógombócról, de ki fogom próbálni, nagyon megtetszett ez a recept.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó! Ezt is bevesszük a túró felhasználása kategóriába, mert nagyon sok túrót vettem, de hogy minek? Most már tudom! :-))

    VálaszTörlés
  14. Húú,nagyon guszta !A kanalad pedig gyönyörűséges:)

    VálaszTörlés
  15. Ez valami gyönyörüséges, és könnyü a készitése. Szivesen ennék belőle egy jó pár darabot. Nagyon kreativ, és ügyesen készitetted a gombócokat. A fotók is nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  16. Lányok, köszönöm, próbáljátok ki, nagyon könnyed, finom gombóckák! :)

    VálaszTörlés