MISI BÁCSI LENMAGOS POGÁCSÁJA



Hozzávalók kb. 90 pogácsához:
a tésztához:
  • 1/2 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
  • 10 dkg lenmag
  • 4-5 dkg vaj
a tetejére:
  • 1 tojásfehérje, lenmag, reszelt trappista sajt


  • A tejet langyosra melegítettem, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
  • A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót és elmorzsoltam benne a margarint.
  • Hozzáadtam a felfutott élesztőt, a tojást és a tejfölt, és egyneművé gyúrtam.
  • Enyhén lisztezett deszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtottam, lekentem olvasztott margarinnal és megszórtam az aprítógéppel apróra vagdalt lenmaggal.
  • Feltekertem, mint a bejglit, majd újra nyújtottam.
  • Megint feltekertem, de most nem alulról felfelé, hanem balról jobbra haladtam a tekeréssel.
  • Letakartam, és meleg helyen jó fél órán át kelesztettem.
  • Lisztezett gyúrólapon jó ujjnyi vastagra nyújtottam, lekentem enyhén felvert tojásfehérjével, megszórtam lenmaggal és reszelt sajttal.
  • Kis méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszúrtam és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon negyedóra alatt készre sütöttem.


Forrás: Príma Konyha magazin 2011. januári szám