KAPROS-TÚRÓS LEPÉNY



Hozzávalók kb. 27 x 38 cm-es tepsihez:
a tésztához:
  • 4 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 60 dkg liszt
  • 4 evőkanál porcukor
  • pici só
  • 2 tojássárgája
a töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 6 csapott evőkanál cukor
  • 1 csokor kapor
  • 2 tojásfehérje


  • A tejet langyosra melegítettem, kb. 1 dl-ben feloldottam a cukrot, és belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
  • A többi tejet a dagasztógép táljába öntöttem.
  • Mikróban megolvasztottam a vajat, a tejhez adtam.
  • Rászitáltam a lisztet, hozzáadtam a porcukrot, a sót, a tojássárgáját és a felfutott élesztőt is.
  • A dagasztóspirállal szép sima tésztává dagasztottam, majd letakarva közel 1 órán keresztül hagytam kelni.
  • Közben elkészítettem a tölteléket: a túrót villával áttörtem, hozzáadtam a kétféle cukrot, a 2 tojássárgáját, a búzadarát és a tejfölt, összekevertem.
  • A kaprot finomra vágtam, a 4 tojásfehérjéből kemény habot vertem.
  • Az aprított kaprot is a töltelékhez adtam, végül óvatosan beleforgattam a fehérjehabot is.
  • A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, nyújtófával – kevés lisztet használva – nagyjából a tepsi méretének megfelelő téglalappá nyújtottam, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, beleigazítottam.
  • Ráöntöttem a tölteléket, kanállal óvatosan egyenletesre simítottam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 1 órán át sütöttem. (Ha ekkora tepsiben készül, sülés közben majdnem "kifut" a tepsiből, annyira szépen megemelkedik.)
  • Langyosan, kockákra vágva kínáltam, tetejét porcukorral finoman meghintve (de ez el is maradhat).