csütörtök, október 18, 2012

Kapros-túrós lepény

Egy kedves kolléganőmtől házi túrót kaptam, ebből készült ez a nagyon finom kapros-túrós lepény (Jucus, puszi, köszönöm!). Egyébként is szeretjük a kelt tésztákat, ez a süti pedig az egyik nagy kedvencünk. Olyannyira, hogy a képen látható darabok az utolsó szeletkék, úgy kellett megmentenem őket néhány fotó erejéig. Kis-nagy családom alig várta, hogy langyosra hűljön és szeleteljem, a harmadát szinte azonnal eltüntették. Csillu vitte Szegedre a másik harmadot, a harmadik harmad pedig a fotózás után... hát, szinte észrevétlenül tűnt el. Szóval nagyon finom, de a kaprot ki ne hagyjátok belőle, kaprosan tökéletes. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 centis tepsihez:
a tésztához:
  • 4 dl tej
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 7 dkg Rama margarin
  • 60 dkg finomliszt
  • 4 evőkanál porcukor
  • pici só
  • 2 tojássárgája
a töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 csapott evőkanál kristálycukor
  • egy csokor kapor
  • 2 tojásfehérje


  • A tejet langyosra melegítettem, kb. 1 decinyiben feloldottam a kristálycukrot és belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
  • A többi tejet a dagasztógép táljába öntöttem.
  • Mikróban megolvasztottam a margarint, hozzáadtam a tálban lévő tejhez.
  • Rászitáltam a lisztet, hozzáadtam a porcukrot, a sót, a tojássárgákat és végül a felfutott élesztőt is.
  • A dagasztóspirállal szép sima tésztává dagasztottam, majd letakarva közel egy órán keresztül hagytam kelni.
  • Közben elkészítettem a tölteléket: a túrót villával áttörtem, hozzáadtam a kétféle cukrot, a 2 tojássárgáját, a búzadarát és a tejfölt, összekevertem.
  • A kaprot finomra vágtam, a 4 tojás fehérjéből kemény habot vertem.
  • Az aprított kaprot is a töltelékhez adtam, végül óvatosan beleforgattam a fehérjehabot is.
  • A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, nyújtófával - kevés lisztet használva - nagyjából a tepsi méretének megfelelő téglalappá nyújtottam, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, beleigazítottam.
  • Ráöntöttem a tölteléket, egy kanállal óvatosan egyenletesre simítottam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. egy órán át sütöttem. (Ha ekkora tepsiben készül, sülés közben majdnem "kifut" a tepsiből, annyira szépen megemelkedik. :)
  • Langyosan, kockákra vágva kínáltam, tetejét porcukorral finoman meghintve (de ez el is maradhat).
  • Jó tanács! Süthetjük nagyobb tepsiben is, ebben az esetben rövidebb a sütési idő. (Mi így szeretjük, vastagabb tésztával és töltelékkel. :)

23 megjegyzés:

  1. nagyon fini, már az első nap eltüntettem :)

    VálaszTörlés
  2. Már az első nap?! :) Íme a bizonyíték, hogy tényleg finom! :)

    VálaszTörlés
  3. Én is kaporral szeretem a túrós süteményt, nélküle nem is esne olyan jól ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre a sütire ez mindenképpen igaz, szerintem csak kaporral tud ilyen finom lenni! :)

      Törlés
  4. Micsoda szenzációs, és különleges turós lepény, Hankka! Imádom a házi turót, és a friss kaprot benne, ja meg még élesztő is? Olyan gyönyörü szép és precisz módon sikerült nálad, hogy ennél szebbet és finomabbat nem tudok el képzelni!
    Köszönöm a kedves szavaidat...puszillak,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kaporral és a házi túróval nagyon finom volt! :)

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki, de ha legközelebb hozok neked túrót, kérek majd a lepényből is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hidd el, gondoltam rátok, csak már nem volt miből vinni, olyan hamar elfogyott! :)

      Törlés
  7. Nekem is nagyon tetszik és az is hogy ilyen precízen van megkomponálva:) Nagyon ízlene. Nálunk túrót igazán csak lengyel boltban kapni, a családom nem is szereti de magamnak megsütném:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy nálatok nem lehet túrót kapni, pedig annyira finom! :)

      Törlés
  8. Nekem bejön! Első alkalommal sütöttem kaporral, a lánykáimnak nem ízlett, de nekem annál inkább- friss, üde ízérzetet kölcsönöz a túrónak a friss kapor... Hősiesen elfogyasztottam az egész tepsivel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy benéztél Vicuska, hiányzol ám! :) Nálunk szerencsére a gyerekeknek is ízlett, így nekem nem kellett ekkora áldozatot hoznom! :)

      Törlés
  9. Vagy két hete elszántam magam, hogy kapros-túrós lepényt sütök. Receptet is kerestem hozzá, de nem mertem megsütni, mert a kapor eléggé megosztó nálunk. Pedig nagyon izgat, milyen lehet édesen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nagyon finom, és nálunk a gyerekeknek is ízlik! :) Persze ha valaki nagyon nincs barátságban a kaporral, nem biztos, hogy megenné! :)

      Törlés
  10. Ö, köszi, amúgy szívesen meghoztam ezt a kis áldozatot, meg kéne sütnöm ezt a Te finom változatodat, kész vagyok az újabb hőstettre :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, te egy hős vagy! :D Hátha ez a süti jobban ízlene a családnak, bár ha a kaporral van a probléma, akkor megint rád fog várni az egész tepsi süti! :)

      Törlés