JUHTÚRÓS TEKERCS



Hozzávalók 96 tekercshez:
a tésztához:
  • 5 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 dl olaj
  • 80 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
a töltelékhez:
  • 25 dkg juhtúró
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 teáskanál só


  • A tejet meglangyosítottam, kb. 1,5 dl-ben feloldottam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben a maradék tejet a dagasztógép táljába öntöttem, hozzáadtam az olajat, rászitáltam a lisztet, és hozzáadtam a sót is.
  • Amikor az élesztő felfutott, azt is a tészta hozzávalóihoz adtam, majd a dagasztósprilállal szép, egynemű tésztává dagasztottam.
  • A tálból lisztezett deszkára borítottam, finoman átgyúrtam, majd 4 részre osztottam.
  • Csak addig hagytam a tésztacipókat kelni, amíg elkészítettem a tölteléket.
  • Ehhez tálba tettem a juhtúrót, villával kicsit áttörtem, hozzáadtam a vajat és a tojássárgákat, ízesítettem pici sóval (vigyázva, mert a juhtúró is sós), és gépi habverővel simára kevertem. (Ha nincs juhtúrónk, az eredeti töltelékkel is nagyon finom, ehhez 25 dkg vaj, 3 tojássárgája és 1 csapott evőkanál só szükséges.)
  • A tésztacipókkal külön-külön dolgoztam tovább. 1-1 cipót kb. 48 x 25-30 cm-es téglalappá nyújtottam, megkentem a töltelék 1/4-ével, és viszonylag szorosan feltekertem.
  • 24 db 2 cm széles csigára vágtam, amiket rögtön a muffintepsi mélyedéseibe rakosgattam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt sültek készre.
  • (Jó tanács! Az első adag elkészítése után a tölteléket érdemes hűtőbe tenni, nehogy ellágyuljon. Amíg az első tésztacipóval dolgozunk, a többit takarjuk le, hogy ne száradjanak ki.)


Forrás: Sarokkonyha