hétfő, október 29, 2012

Isteni almás krémes

Méltán nagyon népszerű sütemény, sok helyen találkozhatunk vele. Legutóbb Tündénél és általa Juditkánál láttam, és az ő leírásuk alapján sütöttem meg, köszönöm a receptet. Finom, könnyed sütemény, és ilyenkor, almaszezon idején szinte kötelező darab. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 27 x 38 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg Rama margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl

az almás töltelékhez:

  • 1,5 kg savanykás alma
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanál darált háztartási keksz

a vaníliás krémhez
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 15 dkg Rama margarin
  • 10 dkg porcukor

a tetejére:

  • porcukor


  • Először a tésztát állítottam össze: a lisztet elkevertem a sütőporral, gyúródeszkára szitáltam, hozzászitáltam a porcukrot is.
  • Beledaraboltam a margarint, összemorzsoltam, hozzáadtam a vaníliás cukrot, végül a tojássárgákkal és a tejföllel egynemű tésztává állítottam össze.
  • A tésztát három részre osztottam, folpackba csomagolva a hűtőszekrénybe tettem.
  • Az almás töltelékhez az almát héjastól lereszeltem, és egy nagy lábasban a fahéjjal és a cukorral ízesítve puhára pároltam (legközelebb hámozni fogom az almát, picit érezhető volt a töltelékben az almahéj).
  • A lábas egyik oldalát kicsit megemelve hagytam, hogy a lé a lábas mélyebben lévő részében összegyűljön, teljes hűlés után a levet leöntöttem róla és az almához kevertem egy kis kekszmorzsát (a levet pedig jóízűen megittam :).
  • Amíg hűlt az alma, elkészítettem a vaníliás krémet: a tojásokat elkevertem a kétféle cukorral és a liszttel, majd a tejet is hozzáöntve, habverővel állandóan keverve, kis lángon sűrűre főztem.
  • A margarint habosra kevertem a porcukorral, majd kanalanként adagolva hozzáadtam a kihűlt főzött krémet, és gépi habverővel szép krémesre kevertem.
  • A hűtőből kivett tésztacipókat finoman átgyúrtam, majd újra cipóvá formázás után a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtottam, és zsírozott, lisztezett tepsi hátulján megsütöttem a három lapot (előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 13-15 perc).
  • Miután a lapok is kihűltek, összeállítottam a tésztát: a tepsibe tettem egy lapot, ráhalmoztam az almát, szépen elegyengettem, erre került a második lap, rá a vaníliás krém, szintén elsimítva, erre pedig a harmadik lap.
  • Egy éjszakán át hűtőben pihent, másnap kockákra vágva és porcukorral meghintve tálaltam.

28 megjegyzés:

  1. GYÖ-NYÖ-RŰ!!! Olyan szépen tudsz fényképezni! Irigyellek érte! Tökéletes fénykép egy tökéletes süteményről:) UI: Köszi, hogy belinkeltél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tünde, igazán nincs mit, én köszönöm a receptet és a kedves szavakat! :)

      Törlés
    2. Nagyon guszta,köszönöm a receptet ! GRATULÁLOK,nagyon ügyes vagy ! Kifogom próbálni én is.....

      Törlés
  2. Csodálatos ez a süti! Irigylésre méltó hogy milyen precizitással tudsz szeletelni és tálalni:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép guszta ! Igen finom lehet ez a sütemény!

    VálaszTörlés
  4. Ez igen! Guszta nagyon! Már harapnám is:-)

    VálaszTörlés
  5. Csodálotos lett! Most vagy két kockát egyből meg is ennék:))

    VálaszTörlés
  6. Hát ez nagyon finom lehet! És rendkívül mutatós is!

    VálaszTörlés
  7. Irtó finom lehet, csodásan néz ki és gyönyörűen tálaltad! :)

    VálaszTörlés
  8. Hetek óta készülök almás-krémest sütni, de most megadtad a löketet, olyan gyönyörűen néz ki.:)) Csak tudnám, hogy tudtok ilyen szabályos gyönyörű kockákat vágni.?!

    VálaszTörlés
  9. De szuper süti. Én nem ismertem eddig, de nagyon tetszik. Meg kell sütnöm. Köszi az ötletet! :-))

    VálaszTörlés
  10. Örülök, hogy megsütötted:) nagyon szép lett és gondolom ízlett is!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon finom volt, könnyed, krémes, almás! Köszönöm a receptet! :)

      Törlés
  11. Már megcsodáltam a sütit, de arra nem emlékeztem, hogy meg is dicsértem-e. Hát nem, de most megteszem:-) Nagyon szép, mint mindig. Már rég kinéztem egy Príma Konyhában, de nem került sor rá. Most legalább nem kell újságban keresgélnem:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi, aranyos vagy, köszönöm szépen, és örülök, hogy segíthettem! :)

      Törlés
  12. Nagyon szeretem az ilyen sütit!:) Nagyon tetszik ez a recept (is). Guszta!

    VálaszTörlés
  13. Fantasztikus sütemény! Milyen szépen tálaltad! Jó lett volna egyet megkóstolni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszta, üdv nálam! Köszönöm, és sajnos már nem tudlak megkínálni, pillanatok alatt elfogyott! :)

      Törlés
  14. Gyönyörűek a fotók!!! Imádom az almás krémest!!! :))

    VálaszTörlés
  15. Megsütöttem, szuper a recept, köszönöm szépen!:) Holnap írok róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végre, hogy valaki megsütötte, nem csak csodálja! Egyébbként valóban finom.

      Törlés
  16. Ez a sok dicséret nem hiába volt. Valóba nagyon guszta. Én is meg fogom sütni a családnak.

    VálaszTörlés
  17. sokkal finomabb az alma réteg ha kikeversz egy vanília pudingport egy kis vízzel és ráöntve a már megpárolt almára összefőzöd vele.

    VálaszTörlés
  18. Én már ettem ilyent (kóstolóba kaptam), és annyira ízlett, hogy azóta várom és vágyom a receptjét! És most itt jött a FB-on velem szemben :) Jövő hétvégén meg is sütöm :) Isteni süti, aki még nem próbálta, az gyorsan tegye meg.

    VálaszTörlés
  19. Nagyon gusztusos én is meg fogom sütni

    VálaszTörlés