ISTENI ALMÁS KRÉMES



Hozzávalók 27 x 38 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl

az almás töltelékhez:

  • 1,5 kg savanykás alma
  • 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanál darált háztartási keksz

a vaníliás krémhez:
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor

a tetejére:

  • porcukor


  • Először a tésztát állítottam össze: a lisztet elkevertem a sütőporral, gyúródeszkára szitáltam, hozzászitáltam a porcukrot is.
  • Beledaraboltam a vajat, összemorzsoltam, hozzáadtam a vaníliás cukrot, végül a tojássárgákkal és a tejföllel egynemű tésztává állítottam össze.
  • A tésztát 3 részre osztottam, folpakba csomagolva a hűtőszekrénybe tettem.
  • Az almás töltelékhez az almát héjastól lereszeltem, és nagy lábasban a fahéjjal és a cukorral ízesítve puhára pároltam (legközelebb hámozni fogom az almát, picit érezhető volt a töltelékben az almahéj).
  • A lábas egyik oldalát kicsit megemelve hagytam, hogy a lé a lábas mélyebben lévő részében összegyűljön, teljes hűlés után a levet leöntöttem róla, és az almához kevertem kevés kekszmorzsát (a levet pedig jóízűen megittam).
  • Amíg hűlt az alma, elkészítettem a vaníliás krémet: a tojást elkevertem a kétféle cukorral és a liszttel, majd a tejet is hozzáöntve, habverővel állandóan keverve, kis lángon sűrűre főztem.
  • A vajat habosra kevertem a porcukorral, majd kanalanként adagolva hozzáadtam a kihűlt főzött krémet, és gépi habverővel szép krémesre kevertem.
  • A hűtőből kivett tésztacipókat finoman átgyúrtam, majd újra cipóvá formázás után a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtottam, és zsírozott, lisztezett tepsi hátulján megsütöttem a 3 lapot (előmelegített, 180 fokos sütőben 13-15 perc).
  • Miután a lapok is kihűltek, összeállítottam a tésztát: a tepsibe tettem 1 lapot, ráhalmoztam az almát, szépen elegyengettem, erre került a második lap, rá a vaníliás krém, szintén elsimítva, erre pedig a harmadik lap.
  • 1 éjszakán át hűtőben pihent, másnap kockákra vágva és porcukorral meghintve tálaltam.


Forrás: Tünde, Juditka