csütörtök, október 11, 2012

Francia csirkemáj

Ha szeretitek a gyümölcsös húsokat, nem érdemes kihagyni ezt az ételt. Hagymás alapon fűszeres máj, vörösborral és konyakkal bolondítva, almával készre párolva, nagyon finom. Sós vízben főtt burgonyával szoktam köríteni, esetleg ecetes savanyúság illik hozzá, bár nálunk tökéletesen elegendő hozzá a főtt burgonya. Gyorsan és könnyen elkészíthető, finom főétel, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 60 dkg csirkemáj
  • őrölt fehérbors, pirospaprika, majoránna, só
  • 1 dl vörösbor
  • 1/2 dl konyak
  • 1 kg alma


  • A vöröshagymát megtisztítottam és félkarikákra vágtam.
  • Kevés olajon üvegesre pároltam.
  • Amíg a hagyma párolódott/pirult, megtisztítottam a májat, leszedegettem az esetleg zsírdarabokat és hártyákat, majd kettévágtam őket. (Ennél az ételnél nem szoktam a májat kisebb darabokra vágni, így sokkal mutatósabb, és ezek a nagyobb darabok is át tudnak párolódni, sülni.)
  • Az időközben megpárolódott hagymára rádobtam a húsdarabokat, hagytam, hogy kifehéredjen.
  • Ekkor ízesítettem pirospaprikával, őrölt fehérborssal és majoránnával, és hagytam kicsit párolódni.
  • Közben megmostam, meghámoztam az almákat, eltávolítottam a magházat és a gyümölcshúst kockákra vágtam.
  • A majdnem kész májhoz hozzáadtam a vörösbort, a konyakot és az almakockákat, finoman átkevertem, és az alma puhulásáig pároltam.
  • Ízesítettem sóval és készre sütöttem.
  • Főtt burgonyával tálaltam.


23 megjegyzés:

  1. Jól néz ki, én meg is enném, de a férfibanda nem tudom igen-e:-) holnapra terveztem hagymás májat, egy kis adagot kipróbálok almásan, majd megírom milyen lett:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El is készítettem, el is fogyasztottuk. Finom, savanykás íze lett az almától és a bortól. Zoltánnak is ízlett:-)
      Köszönjük:-)

      Törlés
    2. Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett! :) Olyan, mintha almakompótot ennénk a hagymás-fűszeres májhoz, csak itt egyben készül a kettő! :)

      Törlés
  2. Nagyokat nyelek (pedig lassan éjfél), ez biztosan finom. Megjegyzem magamnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom és egyszerűen elkészíthető, ezért is szeretem! :)

      Törlés
  3. Szeretném, de a párom látni sem bírja az ilyeneket. Ő a legválogatósabb a családban. A konyak is nagyon tetszik benne, mostanában kedvelem az alkoholos ételeket:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom, a konyak és a vörösbor miatt lehet francia, mindenesetre finom az íze! :)

      Törlés
  4. Nagyon guszta, érdekes ízvilága lehet. Szívesen megkóstolnám, biztosan finom... Mi mindnyájan szeretjük a májat.

    VálaszTörlés
  5. Én személy szerint imádom a csirkemáj-alma párost!...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így, együtt főzve-párolva pedig különösen finom az íze! :)

      Törlés
  6. Nagyon guszta! Megkívántam... vettem is májat, igaz sertést. És nálam most külön lesz, mert van készen isteni almakompótom. Szóval hagymás máj lesz finom édes-citromos almakompóttal, inspirated by Hankka! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, nagyon finomat fogsz főzni, megyek hozzátok ebédre! :)

      Törlés
    2. Bármikor szívesen látlak Hankka! :)

      Törlés
    3. Nem ismerjük egymást, de hidd el, tudom, hogy ez valóban így van! :)

      Törlés
  7. Csirkemááááááááááj! Jöhet! Konyakkal? Pláne!! Vörösborban? Ide vele!!! ;-))

    VálaszTörlés
  8. Jól hangzik, érdekes íze lehet a hozzávalók miatt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg finom, fűszeres, kicsit alkoholos, és az a finom puha alma benne... finom! :)

      Törlés
  9. Nagyon tetszik, én szeretem a májat , szeretjük pástétomnak is. Sajnos itt Dublinban nem igazán rajonganak a belsőségekért, így kevés helyen kapni. Klassz így gyümölcsökkel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is nagy kedvenc a máj, szinte mindenféle formában! :) Érdekes, hogy nálatok kicsit nehezebb hozzájutni! :)

      Törlés