SZILVÁS HAGYMAKETCHUP



Hozzávalók bő 1 l-hez:
  • 1 kg szilva
  • 25 dkg mogyoró- vagy vöröshagyma)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 dkg friss gyömbér
  • 2 narancs
  • 1,25 dl vörösbor
  • 1 evőkanál balzsamecet (25%-os)
  • 15 dkg barna cukor
  • 2-3 karika csípős paprika
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendióvirág
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1/2 késhegynyi tartósítószer (nátrium-benzoát)


  • A szilvát megmostam, szárazra töröltem, félbevágtam, kimagoztam.
  • A kétféle hagymát megtisztítottam, és aprítógéppel nagyon apróra vágtam.
  • A szilvát és a hagymát lábasba tettem, hozzáadtam a finomra reszelt gyömbért és a narancs reszelt héját, a vörösbort, a balzsamecetet, a cukrot, néhány karika (nagyon) csípős paprikát és a fűszereket.
  • Nagy lángon felfőztem, majd lefedve, kis lángon, időnként megkeverve kb. 1 óra alatt sűrűre főztem.
  • Levettem a tűzről, kicsit hűlni hagytam, majd botmixerrel pürésítettem. (A pürésítés ellenére nem fogunk olyan finom, krémes állagot kapni, mint pl. a paradicsomból készült ketchup esetében, inkább kicsit darabosabb, chutney jellegű lesz a szilvapürénk.)
  • A ketchupot újra felfőztem, ekkor ízlés szerint még lehet fűszerezni, hozzáadtam a tartósítószert is, főztem még néhány percig, majd levettem a tűzről.
  • Azon forrón csírátlanított üvegekbe töltöttem, majd az üvegeket lezárva 5-10 percre fejtetőre állítottam, végül mindet szárazdunsztba tettem, ott hagytam őket kihűlni.