KETCHUP FŰSZERES ECETTEL



Hozzávalók 2,5-3 l-hez:
  • 4,5 kg érett paradicsom
  • 37,5 dkg cukor
  • 5 dl fűszeres ecet
  • kb. 1,5 evőkanálnyi tárkonyecet
  • 1 nagyobb csipet bors
  • 1,5 teáskanál pirospaprika
  • 1,5 teáskanál só
  • 3 púpozott evőkanál étkezési keményítő


  • A paradicsomot alaposan megmostam, majd kb. 1/2 cm-es karikákra vágtam.
  • Nagy lábasba tettem, nagy lángon felforraltam, majd lefedve, nagyon lassú tűzön, gyakran megkeverve kb. 1,5 óra alatt pépesre főztem.
  • Paradicsompasszírozón átpasszíroztam.
  • Visszaöntöttem az edénybe, hozzáadtam a cukrot, az ecetet, a borsot, paprikát és a sót.
  • Óvatosan, gyöngyözve főztem kb. 15 percen keresztül.
  • Az étkezési keményítőt feloldottam kevés vízben, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a fővő ketchuphoz adtam.
  • Megvártam, míg felrottyan, majd elzártam alatta a lángot.
  • Pár perc elteltével botmixerrel tovább finomítottam az állagát.
  • Végül meleg, fertőtlenített üvegekbe töltöttem, lezártam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.