KETCHUP - FŰSZERES-ALMÁS ÉS HAGYMÁS-PAPRIKÁS



 Hozzávalók a fűszeres almáshoz, kb. 3,5 l-hez:
  • 3 kg paradicsom
  • 1 kg paprika
  • 10 közepes vöröshagyma
  • 10 alma
  • 25 szem fekete bors
  • 25 szem szegfűbors
  • 25 szem szegfűszeg
  • 2-3 darabka fahéj
  • 3 kávéskanál só
  • 1,2 dl ecet (10%-os)
  • 35 dkg cukor
  • 3 csapott evőkanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál nátrium-benzoát


Hozzávalók a hagymás-paprikáshoz, kb. 3,3 l-hez:
  • 3 kg paradicsom
  • 3 kg paprika
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 evőkanál pástétom fűszerkeverék
  • 5 szem szegfűbors
  • 5 szem szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1-2 babérlevél
  • 1 darabka fahéj
  • 30 dkg cukor
  • 7-8 dkg só
  • 3 evőkanál balzsamecet (6%-os)
  • 2 evőkanál étkezési keményítő (elhagyható)
  • 1 kávéskanál nátrium-benzoát

  • A fűszeres almáshoz alaposan megmostam a paradicsomot, paprikát és almát, a hagymát megpucoltam.
  • A paradicsom zöldes szárrészét kivágtam, a zöldséghúst feldaraboltam.
  • A paprika csumáját eltávolítottam, szintén feldaraboltam.
  • Az almát hámozás nélkül négyfelé vágtam, eltávolítottam a magházat, majd a negyed cikkeket felszeleteltem.
  • A megtisztított hagymát karikákra vágtam.
  • A zöldségféléket és az almát nagy lábasba tettem.
  • Hozzáadtam a fekete borsot, szegfűborsot, szegfűszeget, fahéjat és főzni kezdtem.
  • Eleinte, amíg még kevés volt alatta a lé, gyakrabban megkevertem, hogy nehogy leégjen.
  • Amikor felfőtt, lefedtem, és kis lángon kb. 1 órán át főztem, időnként megkeverve.
  • A tűzről levéve paradicsomdarálón áttörtem, majd az így kapott pépet nagy lábasba tettem.
  • Megsóztam, ecettel és cukorral ízesítettem, hozzáadtam a pirospaprikát is.
  • Újra tűzre tettem, és kis lángon addig főztem, amíg kellő sűrűségű nem lett.
  • A főzési idő vége előtt 1-2 perccel beletettem a tartósítószert is, és készre főztem.
  • A kész ketchupot azon forrón üvegekbe szedtem, lezártam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

  • A hagymás-paprikás ketchuphoz megmostam a paradicsomot és paprikát, megpucoltam a vörös- és fokhagymát.
  • A zöldségféléket a fent leírt módon tisztítottam és daraboltam.
  • Nagy lábasba kerültek, hozzáadtam a pástétom fűszerkeveréket, a szegfűborsot, szegfűszeget, őrölt borsot, babérleveleket, fahéjat.
  • A fent leírt módon megfőztem az alapot, passzíroztam, a pépet pedig cukorral, sóval és balzsamecettel ízesítve főztem a kellő sűrűségűre (ha nem lenne elég sűrű, étkezési keményítőt feloldunk kevés hideg vízben, ezt adjuk a ketchuphoz, ezzel sűrítjük). Ennek a ketchupnak hosszabb a főzési ideje, mint az előzőnek, mivel nincs benne az alma, ami jól sűrít.
  • Végül hozzáadtam a tartósítószert, főztem még 1-2 percig, majd a forró ketchupot üvegekbe töltöttem, lezártam, és száraz dunsztba tettem.