vasárnap, szeptember 09, 2012

Ketchup - fűszeres almás és hagymás-paprikás

Két újabb ketchup recept, ígérem, ebben a befőzési szezonban az utolsók, legalábbis paradicsomból. :) A fűszeres ecettel készült ketchupról szóló bejegyzésben említettem, hogy Ádám nagyon-nagyon szereti a ketchupot, néha még olyan ételekhez is ketchupot eszik, amikhez szerintem egyáltalán nem passzol, dehát ha ennyire szereti, ám legyen. Miután sok ketchup fogy, idén már mindenképpen szerettem volna kipróbálni a házi készítésűt, és az első kísérlet nagyon jól sikerült. Ezen felbuzdulva készült még két verzió, a fűszeres almás és a hagymás-paprikás. Mindkettő finom, színében és ízében viszont még mindig a korábban készített ketchupom a nyerő. Aztán persze a téli szezon folyamán majd meglátjuk, hogy összességében melyik ízlik legjobban a családnak, addig is jegyzem az elkészítést. Sok sikert hozzá!

 
 Hozzávalók a fűszeres almáshoz - kb. 3,5 literhez:
  • 3 kg paradicsom
  • 1 kg zöldpaprika
  • 10 közepes fej vöröshagyma (nálam 6 nagyobb fej)
  • 10 közepes nagyságú alma
  • 25 szem fekete bors
  • 25 szem szegfűbors
  • 25 szem szegfűszeg
  • 2-3 darabka fahéj
  • 3 kiskanál só
  • 1,2 dl 10 %-os ételecet
  • 35 dkg kristálycukor
  • 3 csapott evőkanál pirospaprika
  • 1 kiskanál nátrium-benzoát


Hozzávalók a hagymás-paprikáshoz - kb. 3,3 literhez:
  • 3 kg paradicsom
  • 3 kg zöldpaprika
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 evőkanál pástétom fűszerkeverék
  • 5 szem szegfűbors
  • 5 szem szegfűszeg
  • 1 kiskanál őrölt feketebors
  • 1-2 babérlevél
  • 1 darabka fahéj
  • 30 dkg kristálycukor
  • 7-8 dkg só
  • 3 evőkanál 6 %-os balzsamecet
  • 2 evőkanál étkezési keményítő (opcionális)
  • 1 kiskanál nátrium-benzoát

  • A fűszeres almáshoz alaposan megmostam a paradicsomokat, paprikákat és almákat, a hagymákat megpucoltam.
  • A paradicsomok zöldes szárrészét kivágtam, feldaraboltam őket.
  • A paprikák csumáját eltávolítottam, szintén feldaraboltam.
  • Az almákat hámozás nélkül négyfelé vágtam, eltávolítottam a magházat, majd a negyed cikkeket felszeleteltem.
  • A megtisztított hagymákat - mivel nekem nagyobbak voltak - félkarikákra vágtam.
  • A zöldségféléket és az almát nagy lábasba tettem.
  • Hozzáadtam a feketeborsot, szegfűborsot, szegfűszeget, fahéjat és főzni kezdtem.
  • Eleinte, amíg még kevés volt alatta a lé, gyakrabban megkevertem, hogy nehogy leégjen.
  • Amikor felfőtt, lefedtem, és kis lángon kb. 1 órán át főztem, időnként megkeverve.
  • A tűzről levéve paradicsomdarálón áttörtem, majd az így kapott pépet nagy lábasba tettem.
  • Megsóztam, ecettel és cukorral ízesítettem, hozzáadtam a pirospaprikát is.
  • Újra tűzre tettem, és kis lángon addig főztem, amíg kellő sűrűségű nem lett.
  • A főzési idő vége előtt 1-2 perccel beletettem a tartósítószert is, és készre főztem.
  • A kész ketchupot azon forrón üvegekbe szedtem, lezártam és szárazdunsztban hagytam kihűlni.

 
  • A hagymás-paprikás ketchuphoz megmostam a paradicsomokat és paprikákat, megpucoltam a vörös- és fokhagymát.
  • A zöldségféléket a fent leírt módon tisztítottam és daraboltam.
  • Nagy lábasba kerültek, hozzáadtam a pástétom fűszerkeveréket, a szegfűborsot, szegfűszeget, őrölt borsot, babérleveleket, fahéjat.
  • A fent leírt módon megfőztem az alapot, passzíroztam, a pépet pedig cukorral, sóval és balzsamecettel ízesítve főztem a kellő sűrűségűre (ha nem lenne elég sűrű, étkezési keményítőt feloldunk kevés hideg vízben, ezt adjuk a ketchuphoz, ezzel sűrítjük). Ennek a ketchupnak hosszabb a főzési ideje, mint az előzőnek, mivel nincs benne az alma, ami jól sűrít.
  • Végül hozzáadtam a tartósítószert, főztem még 1-2 percig, majd a forró ketchupot üvegekbe töltöttem, lezártam, és száraz dunsztba tettem.

 
És a legfontosabb, ne feledjétek, indul a Blogkóstoló 5. fordulója, tessék jönni játszani! Részletekért katt a képre! Ha játszani szeretnétek, ennél a bejegyzésnél is nyugodtan hagyhattok megjegyzést! Gyertek, gyertek!
 

22 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki a ketchupjaid, guszták. Biztos nagyon finom mindkét változat. A képeidet nagyon szépen "megkomponáltad", tetszenek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mindkettő finom, leginkább mégis talán a korábban főzött, fűszeres ecetest szeretjük! :)

      Törlés
  2. Na, ez igen!! Ennyi mennyiség nálunk is simán elfogy! :))) Én Jamie félét tettem el. Fincsi. Gyönyörűek a képeid, mint mindig. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok, meddig lesz elég! :) A boltit sajnos elég sűrűn kellett vennem! :)

      Törlés
  3. De jó, most fő egy adag paradicsom szósz, legközelebb kipróbálom az almásat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha most fő, akkor isteni illatok lehetnek nálatok, nagyon szeretem a paradicsom ízét és illatát! :)

      Törlés
  4. Látom nálatok is kedves vendég a ketchup. Az almás pont olyan mint az enyém. Én a szomszéd nénitől kaptam a receptet.A kamrában jelenleg 6 liter van 3 fős családomra, de félek nem lesz elég:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most, hogy visszanéztem, tényleg szinte ugyanaz, csak ebbe több hagyma és alma kell. A receptet egyébként egy szakácskönyvben találtam, állítólag szabolcsi gyűjtés. Nem lakunk messze egymástól, így elképzelhető, hogy a receptjeink eredete tényleg ugyanaz! :) Nem tudom, hogy meddig lesz elég ez a mennyiség, félő, hogy hamar el fog fogyni! :)

      Törlés
  5. De jól néz ki, gyönyörű színe van. Olyan kis helyes azokban a kis üvegekben... ;-))

    VálaszTörlés
  6. Az almás fűszeres nagyon izgalmas, de a másik is szuper. Nálunk is sok ketchup fogy, szerintem a mai gyerekek már tényleg mindenhez ezt eszik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom mindkettő, jó ízt ad neki a fűszerezés. Ádám egyébként illat alapján rögtön felismerte az almásat. Az én gyerekeim - Ádámot leszámítva - nem esznek sok ketchupot, de igazad lehet, a mai gyerekek sok mindenhez fogyasztják. :)

      Törlés
  7. Nagyon ügyes vagy...imádom mindkettő izet, én még nem készitettem ketchupot házilag mert a legkedvencebb nálunk a HEINZ ketchup. A fotóid szuper szépek, és a recept nagyon csábitó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom a Heinz is, mégis némelyik házi verzió felveszi a versenyt a legjobb bolti ketchuppal is! :) (Mit felveszi, meg is nyeri! :)

      Törlés
  8. Mintha tesómról olvastam volna, épp csak a húsleveshez nem eszik ketchup-ot :-)))

    Eszméletlen jókat alkottál, és a fotók! Gyönyörűségesek!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húsleveshez szerencsére még Ádám sem, azt már nem bírnám nézni! :) Tényleg jók ezek a házi, fűszeres ketchupok, érdemes kísérletezni! :)

      Törlés
  9. Ó, de szépen sorakozik a ketchup-sereg! (ketchupat :D) Irigykedem a mennyiségek miatt, nekem is jó lenne még eltennem, de már nincs elég paradicsomom. :/
    Nagyon guszta lett mindegyik változatod, lesz mit tesztelnetek a télen, aztán majd az eredmények alapján jövőre beindulhat a ketchupgyár! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, minket anyukám ellát mindenféle földi jóval, ipari mennyiségben! :) Egy nagy adag paradicsom még mindig vár a sorsára, lecsó lesz belőle, csak még fogalmam nincs, hogy melyik éjszaka! :) Ez az év nálunk a tesztelés éve, jövőre pedig tényleg indul a ketchupgyár, de már célirányosan! :)

      Törlés
  10. A fotókat nézegetve, jön, hogy borogassam ki az enyémeket és turmixoljam át:-) olyan szép krémesek a tieid!
    Az almás variánson én is gondolkodtam, na de jövőre is kell valami:-) ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, én ki nem borítanám a helyedben! :) Igaz, hogy talán krémesebb így, de az íze biztosan nagyon finom botmixelés nélkül is! :) Engem pl. egyáltalán nem zavar, ha nem annyira krémes! :)

      Törlés
    2. Nem zavar, csak szebb:)azért ki nem borítom:)

      Törlés