HÓLABDA TORTA



Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
a tésztához:
  • 3 x 3 tojás
  • 3 x 7 dkg cukor
  • 3 x 2 evőkanál olaj
  • 3 x 7 dkg liszt
  • 3 x 1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 x 1 kávéskanál sütőpor
a krémhez:
  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál liszt
  • 16 dkg vaj
  • 21 dkg porcukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
a hólabdákhoz:
  • 30 ml víz
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg tejpor
  • 8 dkg kókuszreszelék
  • 8 dkg vaj
  • + kókuszreszelék a forgatáshoz és a torta oldalára
a mázhoz:
  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 1 evőkanál olaj


  • Először a hólabdákat készítettem el, amihez a vízből és a cukorból szirupot főztem, majd hűlni hagytam.
  • Amikor kihűlt, összedolgoztam a kókuszreszelékkel, a tejporral és a puha vajjal, majd golyókat formáztam belőle, és hűtőbe tettem (ha túl lágy lenne a massza, tegyük kicsit a hűtőbe dermedni, ezután könnyebb lesz formázni).
  • Ezután megsütöttem a három kakaós lapot külön-külön: a tojást habosra, krémesre kevertem a cukorral, majd – még mindig gépi habverőt használva – elkevertem benne az olajat is.
  • Átszitáltam a sütőporral összekevert lisztet és a kakaóport, és óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, beleforgattam a tojásos masszába.
  • A kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a tésztát, és előmelegített, 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve kicsit hűlni hagytam, majd – miután késsel körben meglazítottam – eltávolítottam a tortakarimát, végül a sütőpapírt is lehúzva hagytam teljesen kihűlni.
  • Ugyanígy megsütöttem a másik 2 lapot is.
  • A krémhez a lisztet elkevertem kevés tejjel, majd a többi tejet is hozzáadtam, és kézi habverővel állandóan kevergetve sűrűre főztem.
  • Amíg hűlt, kikevertem a vajat a cukorral.
  • Amikor a lisztes-tejes massza teljesen kihűlt, kisebb adagokban a vajas krémhez adtam, gépi habverővel összedolgoztam, végül ízesítettem/illatosítottam vaníliás cukorral.
  • Összeállítottam a tortát: alulra kakaós lap került, rá a krém egyharmada, újabb lap, a krém második harmada, majd a harmadik lap.
  • A torta oldalát körben bevontam a maradék krémmel, majd megszórtam kókuszreszelékkel.
  • A csokimázhoz vízgőz fölött megolvasztottam a tortabevonót az olajjal, a vízgőzről levéve kevegetve picit hűlni hagytam, majd bevontam vele a torta tetejét.
  • Mielőtt a máz megdermedt volna, körben és a közepére rárakosgattam a hólabdákat.


Forrás: Citromhab