hétfő, szeptember 24, 2012

Héjában, sóágyon sült burgonya

Egy nagyon egyszerű, mégis finom köretet hoztam. Főtt, sült húsokhoz kitűnő, de kínálhatjuk különféle krémek, kencék, zöldsaláták mellé is. Sőt, forrón, egy kis vajat ráolvasztva és zöldfűszerekkel megszórva önmagában is nagyon finom. A megsült, forró burgonyát a héjából mindenki maga kanalazhatja ki, vagy ha gyenge a héja, akár azzal együtt is fogyasztható. Bár sóágyon sül, tálalásnál kínáljunk hozzá sót vagy egyéb fűszereket, mivel sülés közben belül természetesen nem tudja átvenni a burgonya a fűszer ízét. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 24 közepes, lehetőleg egyforma nagyságú burgonya
  • 1/2 kg só


  • A burgonyákat hámozás nélkül, kefével dörzsölgetve alaposan megmostam.
  • Egy nagy tepsi aljára annyi sót szórtam, hogy a tepsi eredeti színe ne látszódjék, majd a burgonyákat szépen sorban ráraktam.
  • Előmelegített sütőbe toltam, és közepes lánggal, kb. 180 fokon jó fél órán át sütöttem.
  • Ekkor kivettem, a burgonyaszemeket megfordítottam, majd tovább sütöttem újabb bő fél órán keresztül.
  • A tepsiből kiszedve nagy tányérra rakva tálaltam.

6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szeretem, mert amíg készül, én tudok mást csinálni, és közben megsül a finom köret, már csak tálalni kell! :)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, sóágyon még sosem sütöttem, de vajasan a kedvencem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hasonló a fóliában sült krumplihoz, én is nagyon szeretem vajasan, egy kis zöldfűszerrel megszórva! :)

      Törlés
  3. Sütöttem már sóágyon töltött csirkecombot, meg egész csirkét (imádom ezt a fajta sütési módot), de krumplit még soha. Nagyon jó ötlet! Biztosan kibpóbálom, csak még azt nem döntöttem el, hogy köretként a tarja mellé vagy önmagában kis fűszervajjal meglocsolva, esetleg valami kencéhez készüljön...

    VálaszTörlés