hétfő, szeptember 24, 2012

Hagymás-mézes tarjaszeletek

Gombhoz a kabátot, a héjában, sóágyon sült burgonyához sütöttem ezt a finom fűszeres, szaftos husit. Pikáns, hagymás-ecetes-mézes, édeskés-sós ízvilág, finom szaft. Amíg sült a köret, előkészítettem a húst és egy egyszerű paradicsomsalátát, aztán már csak meg kellett sütnöm a húst és kész is volt a finom ebédünk. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg csontos tarja szeletelve
  • só, őrölt bors, morzsolt kakukkfű
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 5 evőkanál 6 %-os vörösborecet
  • 1,5 dl méz


  • A hússzeleteket óvatosan kiklopfoltam, bedörzsöltem sóval és őrölt borssal, és egy tepsibe egymás mellé fektettem.
  • Rámorzsoltam a kakukkfüvet, majd rárakosgattam a megtisztított, szeletekre vágott, majd gyűrűkre szedett vöröshagymát.
  • Kevés vizet öntöttem alá, alufóliával letakartam, és előmelegített, 180 fokos sütőben a hús szinte teljes puhulásáig sütöttem.
  • Közben összekevertem a borecetet a mézzel.
  • A majdnem kész hússzeleteket kiemeltem a tepsiből, mindkét oldalukat bekentem a borecetes mézzel, visszarakosgattam őket a tepsiben lévő hagymára, majd a tűz erősségét kissé megemelve, alufólia nélkül szép pirosra sütöttem őket.
  • Tálalásnál a hússzeletekre hagymát halmoztam, paradicsomsalátával és héjában, sóágyon sült burgonyával tálaltam.

30 megjegyzés:

  1. Nyelek itt jó nagyokat, de így járok, ha korgó hassal nézelődök:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, Hajni, hányszor járok én is így nálad! :)

      Törlés
  2. Hmmmmmmm, de jól hangzik!!! Azok a gyönyörűséges hagymakarikák... :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, hogy ugye?! A fűszeres-mézes szaftban sültek, képzelheted az ízüket! :)

      Törlés
  3. Nagyon guszta, bármikor szívesen elfogyasztanék egy tányérral!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, szívesen látunk! :) Egyébként nálun kis gyorsan fogyott! :)

      Törlés
  4. Hannka, most már nem sütöd le a szemed (az újabb fotódon), de ilyen étel után miért is? Nagyon-nagyon... szóval, csodás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Ugye, milyen bevállalós lettem? :D Végre készült rólam egy elfogadhatónak mondható kép, hát feltettem! :)

      Törlés
  5. Először is, had dicsérjem a fotódat, (rögtön kiszúrtam, nem volt nehéz), nagyon szép vagy, eddig ez a legjobb amit profilképnek beraktál!!!
    Ez a főétel pedig mesés, előszeretettel használom én is a vörös és fehérborecetet!! Holnap hasonlót készülök sütni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Barbi, aranyos vagy! :) Szépnek nem nevezném magam, de talán ez a fotó adja vissza legjobban, hogy milyen vagyok, ezért is tettem fel. :) A vörösborecet és a méz nagyon jó párosítás, nagyon finom tőle a husi! :)

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Az bizony, Vikvi, a körettel együtt nagyon jó kis fogás! :)

      Törlés
  7. Olyan ritkán készítek tarját, nem hazodok, ha azt mondom, hogy évente egyszer. Ebben az évben még nem került terítékre, szóval itt az ideje:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig a tarja szerintem nagyon finom hús, mi nagyon szeretjük! Leggyakrabban fokhagymásan készítem, nálunk az a favorit, de így is nagyon fincsi! :)

      Törlés
  8. Nagyon finom lehet, szuper ötletet adtál! A héten egyszer megsütöm:) de most aztán olyan éhes lettem... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Nem fogtok csalódni, nagyon finom! :)

      Törlés
  9. Étvágygerjesztő képek, az én párom nagy tarja rajongó, ez a recept pedig isteni! Éhes is lettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én férjem is, sőt, az egész család nagyon szereti a tarját, ez is egy finom elkészítési mód! :)

      Törlés
  10. Nagyon közel áll hozzám ez az ízvilág, gyakran készítek ilyesmiket. Nálunk sem gyakran van tarja, mert ugye abban vannak zsíros részek, szerintem meg pont azért jó:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is ettől olyan finom a tarja, néhanapján kell azért ilyet is enni! :)

      Törlés
  11. Woow! Ez a tálalás, nagyon guszta! Nagyon szeretem nézegetni a fotóidat, olyan szépen helyezed el, mindig olyan ízléses. Visszatérve az ételre: nagyon finomat készítettél! :P
    Hankka, miért írtad azt valamelyik nap, hogy nincs jó fényképarcod?? Ez a kép rólad nagyon jó, nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, köszönöm! :) Végre készült rólam egy viszonylag jó kép, ami nagyjából tényleg olyannak mutat, amilyen vagyok, úgyhogy ez most felkerült! Köszönöm a megjegyzést, aranyos vagy! :)

      Törlés
  12. Na, ma tarját sütöttem hasonlóan hagymával vörösborecettel és mézzel, kókuszzsírral, serpenyőben, fedő alatt!!! Fantasztikus volt, este pedig a friss kenyeret tunkoltam a zsírjába!
    Igenis szép vagy!! :) Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, az utolsó mondataiddal mos jól megnevettetél! :D Komolyra fordítva, nagyon finomat ettetek, és hát a vacsorád is irigylésre méltó! :)

      Törlés
  13. Nagyon guszta, fincsi lehetett! Múlt hétvégén én is tarját sütöttem, kicsit hasonlóan, de mégis kicsit másként :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, már láttam is nálad, nagyon-nagyon guszta! :)

      Törlés