CSILIZSELÉ



Hozzávalók kb. 1,7-1,8 l zseléhez:
  • 20 csilipaprika
  • 4 kisebb kápia paprika
  • 70 dkg cukor
  • 2 dl fehérborecet
  • 1 nagyobb csipet só
  • 2 csomag (2 x 2,5 dkg) Haas zselésítőszer lekvár készítéséhez 3:1


  • A paprikákat megmostam, szárazra töröltem, majd gumikesztyűt húzva a csiliknek eltávolítottam a szárrészét, és felvágva eltávolítottam a magokat.
  • A kápia paprikát – kicsumázás után – nagyobbacska darabokra vágtam.
  • A kétféle paprikát aprítógépbe tettem, majd 1 dl vizet adva hozzá a géppel egészen apróra, pépesre vágtam.
  • A cukrot és fehérborecetet 9 dl vízzel főni tettem.
  • Közben a darált paprikákhoz hozzáadtam a zselésítőt, elkevertem.
  • Amikor felforrt a cukros víz, hozzáadtam a paprikakrémet is, majd kis lángon, időnként megkeverve addig főztem, míg szép sima lett, elfőtt a tetejéről a hab.
  • Ekkor csírátlanított üvegekbe szedtem, lezártam, majd 5 percre fejtetőre állítottam az üvegeket, végül szárazdunsztba kerültek.


Forrás: Duende