péntek, szeptember 21, 2012

Csilizselé

Lassan átmegyek befőzőblogba... na azt azért nem, bár mostanában tényleg csak a befőzés eredményeit hozom. Pedig sütök-főzök is, csak vagy időm-energiám nem marad fotózni, vagy ihletem sincs hozzá. Jön az ősz, egyre kevesebb a természetes fény, és valahogy mostanában fáradt is vagyok. Remélem, hamar átmegy rajtam és újra lendületbe jövök. Szóval, addig is hozok egy isteni finom csilizselét, szerintem már sokan találkoztatok vele Duende blogján, hálás köszönet a receptért. Nálam szerelem volt első látásra, olyan gyönyörűséges, amint megláttam, rögtön tudtam, hogy nekem is lesz ilyen szépséges zselém. Ráadásul finom is, édeskés és nagyon csípős. Ahogy Duende is írja, abszolút jól illik különféle sajtokhoz, húsokhoz, rágcsákhoz vagy amihez jólesik ízlésünk szerint. Az elkészítés módjában és a hozzávalók mennyiségében nem változtattam, sőt, külön köszönet Duende-nak azért, mert nála már minden pontosan ki van számolva, csak követni kell a leírást. Próbáljátok ki, egyszerűen elkészíthető - csak el ne felejtsetek gumikesztyűt használni! -, finom, és nem utolsósorban nagyon szép zselét fogtok kapni. Nálam részben ajándékba készült, apukámat és az öcsémet szeretném meglepni egy-két üveggel, nagyon szeretik a csípős ízeket, úgyhogy ebből ki nem hagyhatom őket, ezért is főztem rögtön dupla adagot. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 1,7-1,8 l zseléhez:
  • 20 csilipaprika
  • 4 kisebb kápia paprika
  • 70 dkg cukor
  • 2 dl fehérborecet
  • nagyobb csipet só
  • 2 csomag (2 x 2,5 dkg) Haas zselésítőszer lekvár készítéséhez 3:1


  • A paprikákat megmostam, szárazra töröltem, majd gumikesztyűt húzva a csiliknek eltávollítottam a szárrészét és felvágva eltávolítottam a magokat.
  • A kápia paprikát - kicsumázás után - nagyobbacsak darabokra vágtam.
  • A kétféle paprikát aprítógépbe tettem, majd 1 deci vizet adva hozzá a géppel egészen apróra, pépesre vágtam.
  • A cukrot és fehérborecetet 9 dl vízzel főni tettem.
  • Közben a darált paprikákhoz hozzáadtam a zselésítőt, elkevertem.
  • Amikor felforrt a cukros víz, hozzáadtam a paprikakrémet is, majd kis lángon, időnként megkeverve addig főztem, míg szép sima lett, elfőtt a tetejéről a hab.
  • Ekkor csírátlanított üvegekbe szedtem, lezártam, majd 5 percre fejtetőre állítottam az üvegeket, végül szárazdunsztba kerültek.

14 megjegyzés:

  1. :) Örülök hogy tetszik és ízlik Hankka! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a receptet, a leírásod alapján már nagyon egyszerű volt elkészíteni, és tényleg finom! :)

      Törlés
  2. Én is készülök ilyet csinálni,már meg is van a paprika,csak idő... nem tudom mikor lesz.
    De most hogy megláttam a tiédet,kedvet kaptam:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hátha belefér az idődbe, egyébként szerintem viszonylag hamar és könnyen elkészíthető! :)

      Törlés
  3. Nálad is tetszik, az általam már 1000szer megcsodált zselé. Ízlene is biztosan. Csak az a baj, hogy az idén nem ültettem csilit. No, majd jövőre észbe fogom tartani! Úgyis most szedem össze a paradicsommagokat. Odateszem melléjük a csilit is. :-)) Jut eszembe! Nem kaphatnék egy kis kóstolót én is? ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Gionetta, szavadon foglak, és ha megírod e-mailben a címedet, nagyon szívesen küldök egy üvegcsével! :) Legalább lemeózod, hogy érdemes-e elkészíteni! :)

      Törlés
  4. Hú de jó! Nem fogom megcsinálni, mert időhiányban szenvedek:) De jó ötlet a jövőre nézve, főleg mert nálunk nincs pl. Erős Pista amit a férjem mindenbe beletesz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a zselét inkább hidegtálakhoz, sült vagy főtt húsokhoz, sajtokhoz, rágcsákhoz tudom elképzelni. Mivel édeskés az íze, nem biztos, hogy mindenbe bele lehet tenni, amibe Erős Pistát használunk, pl. nem mindegyik levesbe tenném bele. :) De kiegészítőként mindenképpen nagyon finomságos! :)

      Törlés
  5. De jó képek és imádom a chilit:) Én is Erős ista hiányban szenvedek, de itt mindig kapható chili, ha tudok időt szakítani, mindenképpen elkészítem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is nagyon szeretjük a csilit, bár ez a zselé nem feltétlenül helyettesítheti az Erős Pistát, mivel édes ízű! :) De sajtokhoz, sültekhez, hidegtálakhoz tökéletes! :)

      Törlés
  6. Küldesz egy üveggel? Nagyon tetszik! ...és a fotók is!!! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta lett! Érdekes ez a zselé, még nem hallottam róla. Ezt édességnek eszitek, vagy húsok mellé mártás félének? Bocs ha hülyeséget kérdeztem, de nem ismerem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy kérdeztél hülyeséget, igazából eddig én sem ismertem, most készítettem először. Mártásnak nem mondanám, mivel tényleg zselészerű, kis ügyességgel akár kockákra is vágható. Viszont nem is édesség, mivel tényleg elég csípős. Úgyhogy leginkább sült húsokhoz, sajtokhoz tudom elképzelni, illetve ezzel ettük, de szerintem apukám még reggelire a füstölt kolbászhoz is fog enni belőle! :)

      Törlés