Banános vaníliatorta



Hozzávalók 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
a tésztához:
4 tojás
8 evőkanál cukor
6 evőkanál víz
4 evőkanál olaj
10 evőkanál liszt
1 csipet sütőpor
1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
2 csomag (2x4 dkg) vaníliaízű pudingpor
15 dkg cukor
3 tojás
7 dl tej
10 dkg vaj
1 dkg zselatinpor
2 dl tejszín
2–3 banán
a díszítéshez:
3 dl tejszín
1 evőkanál vaníliás cukor
1 csomag (10 g) habfixáló


A tojást a cukorral gépi habverővel nagyon habosra, krémesre keverjük. Hozzáadjuk a vizet és az olajat, és még mindig gépi habverőt használva elvegyítjük a tésztában. Átszitáljuk a sütőporral összekevert lisztet, és fakanálra váltva óvatosan a habos tésztába forgatjuk a reszelt citromhéjjal együtt. Az alján sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, a tetejét óvatosan elegyengetjük, majd a 180 fokos sütőben kb. 1/2 óra alatt készre sütjük. Kivéve hűlni hagyjuk, amikor kicsit kihűlt, a szélén késsel meglazítjuk a tésztát, majd lekapcsoljuk róla a sütőformát és így hagyjuk kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, lapjában kettévágjuk. Amíg hűlt a tészta, elkészítettem a krémet: nagy lábasba tesszük a pudingport, hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgáját, majd szintén gépi habverővel, kevés tej hozzáadásával kikeverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, és a pudinghoz hasonlóan sűrűre főzzük. A tűzről levéve elkeverjük benne az apró darabokban hozzáadott vajat. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és ezt is a még forró krémbe forgatjuk. A zselatint kis lábasba szórjuk, ráöntünk 1/2 dl vizet, és duzzadni hagyjuk. Kis idő elteltével tűzre tesszük, addig melegítjük – forralni nem szabad! –, amíg fel nem oldódik a zselatin. Hűlni hagyjuk, közben kevergetjük, végül a már majdnem teljesen kihűlt krémhez adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és ezt is beleforgatjuk a már zselatinos krémbe. A kettévágott piskóta alsó lapjáról levesszük a sütőpapírt, majd a lapot visszatesszük a kapcsos tortaformába. Megkenjük a krém felével, majd kirakjuk felkarikázott banánnal. Erre kerül a másik lap, amit bevonunk a maradék krémmel, és hűtőbe tesszük. Néhány óra múlva vagy másnap a hűtőből kivéve a torta oldalát bevonjuk a tejszínből a vaníliás cukorral és a habfixálóval vert habbal, majd a tetejét is díszítjük.