BANÁNOS VANÍLIATORTA



Hozzávalók 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
a tésztához:
  • 4 tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál víz
  • 4 evőkanál olaj
  • 10 evőkanál liszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
  • 2 csomag (2 x 4 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 7 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 dkg zselatinpor
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 banán
a díszítéshez:
  • 3 dl tejszín
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 1 csomag (10 g) habfixáló


  • A tojást a cukorral gépi habverővel nagyon habosra, krémesre kevertem.
  • Hozzáadtam a vizet és az olajat, és még mindig gépi habverőt használva elkevertem a tésztában.
  • Átszitáltam a sütőporral összekevert lisztet, és fakanálra váltva óvatosan a habos tésztába forgattam a reszelt citromhéjjal együtt.
  • A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral béleltem, beleöntöttem a tésztát, a tetejét óvatosan elegyengettem, majd a 180 fokos sütőben kb. 1/2 óra alatt készre sütöttem.
  • Kivéve hűlni hagytam, amikor kicsit kihűlt, a szélén késsel meglazítottam a tésztát, majd lekapcsoltam róla a sütőformát és így hagytam kihűlni.
  • Amikor már teljesen kihűlt, lapjában kettévágtam.
  • Amíg hűlt a tészta, elkészítettem a krémet: nagy lábasba tettem a pudingport, hozzáadtam a cukrot és a tojások sárgáját, majd szintén gépi habverővel, kevés tej hozzáadásával kikevertem.
  • Hozzáöntöttem a többi tejet is, és a pudinghoz hasonlóan sűrűre főztem.
  • A tűzről levéve elkevertem benne az apró darabokban hozzáadott vajat.
  • A tojások fehérjéből kemény habot vertem, és ezt is a még forró krémbe forgattam.
  • A zselatint kis lábasba szórtam, ráöntöttem 1/2 dl vizet, és duzzadni hagytam.
  • Kis idő elteltével tűzre tettem, addig melegítettem – forralni nem szabad! –, amíg feloldódott a zselatin.
  • Hűlni hagytam, közben kevergettem, végül a már majdnem teljesen kihűlt krémhez adtam.
  • A tejszínt kemény habbá vertem, és ezt is beleforgattam a már zselatinos krémbe.
  • A kettévágott piskóta alsó lapjáról levettem a sütőpapírt, majd a lapot visszatettem a kapcsos tortaformába.
  • A lapot megkentem a krém felével, majd kiraktam felkarikázott banánnal.
  • Erre került a megsült tészta teteje, amit bevontam a maradék krémmel, és hűtőbe tettem.
  • Néhány óra múlva (nálam másnap), a hűtőből kivéve a torta oldalát bevontam a tejszínből vaníliás cukorral és habfixálóval vert habbal, majd a tetejét is díszítettem.


Forrás: Aleda