ASZALT VÖRÖS ÁFONYÁS FOCACCIA



Hozzávalók kb. 30 x 40 cm-es tepsihez:
  • 5 dkg friss élesztő
  • 6 dl víz
  • 1/2 dl olaj
  • 6 dkg cukor
  • 70 dkg liszt
  • 15 dkg aszalt vörös áfonya
  • 2-3 evőkanál barna cukor


  • Az élesztőt kis tálba morzsoltam.
  • Kézmelegre melegítettem a vizet és az olajat, feloldottam benne a cukrot.
  • Ebből a cukros folyadékból keveset az élesztőre öntöttem, kevergetve feloldottam benne.
  • A többi folyadékot a dagasztógép keverőtáljába öntöttem, rászitáltam a lisztet, majd hozzáadtam az élesztős folyadékot is, és a dagasztó spirállal szép sima tésztává dagasztottam.
  • A tésztát a tálban hagyva letakartam, és meleg helyen kb. 40 perc alatt megkelesztettem.
  • Közben sütőpapírral kibéleltem a tepsit, majd a kelesztési idő leteltével a lágy tésztát a tepsibe öntöttem, és lisztezett kézzel elegyengettem/nyomkodtam a tepsiben.
  • Az aszalt vörösáfonyát a tetejére szórtam – érdemes a tésztába bele is nyomkodni –, majd letakarva újabb 25 percig kelesztettem.
  • Közben a sütőt előmelegítettem kb. 200 fokra, a focaccia a sütő alsó rácsán 25-30 perc alatt sült meg.
  • A sütési idő vége felé tetejét megszórtam a barna cukorral, és így sütöttem készre.