AMERIKAI JOGHURTTORTA



Hozzávalók 26 cm átmérőjű piteformához:
a tésztához:
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 6 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 6 dkg zsemlemorzsa
a töltelékhez:
  • 2 csomag (2 x 2,5 dkg) zselatinpor
  • 1 l görög joghurt
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
a díszítéshez:
  • 1,5 evőkanál méz
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 8 dkg étcsokoládé
  • csokoládéreszelék


  • A gyurmával kezdtem: a csokoládét vízgőz fölött felolvasztottam.
  • Közben a mézet a keményítővel nagyon rövid időre mikróba tettem, majd összekevertem az olvadt csokival.
  • Hagytam kihűlni (kicsit hűtőbe is tettem), majd cipóvá formáltam.
  • 2 folpak között 2-3 mm vékonyra nyújtottam, majd pogácsaszaggatóval köröket vágtam belőle.
  • A köröket kettévágtam, 1 rózsához 3 félkört használtam fel.
  • Az első félkört szorosan feltekertem, majd a másik két félkörből további szirmokat készítettem a rózsához.
  • Amikor elkészültek a rózsák, hűtőbe tettem őket.
  • A tésztához lábasban felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a kekszet, a diót, a zsemlemorzsát és az átszitált porcukrot, jól elkevertem.
  • Ezt a kissé száraz masszát egyenletesen a piteformába nyomkodtam.
  • A zselatint 1 dl hideg vízbe szórtam, folyamatosan kevergetve, kis lángon felolvasztottam.
  • A joghurtot simára kevertem a szintén átszitált porcukorral és a tejföllel, majd a már csak langyos olvasztott zselatint kevergetve beleöntöttem, majd azonnal – mielőtt megköthetne – a tésztára öntöttem, elsimítottam.
  • A torta szélére és közepére – kissé a joghurtos krémbe nyomva – raktam a csokoládérózsákat, majd csokoládéreszelékkel díszítettem.