kedd, augusztus 28, 2012

Fűszeres ecet

Ketchupot szeretnék főzni, ehhez készítettem előzetesen ezt a fűszeres ecetet. Igazából malátaecetből kellett volna készítenem, de nem kaptam, nem is tudom, Magyarországosn lehet-e egyáltalán venni. Több helyen is olvastam, hogy malátaecet helyett használhatunk balzsamecetet vagy sima ecetet is pici cukorral. Balzsamecetem volt itthon, így ebből készült. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz ezzel az ecettel a ketchup íze, remélem, megérte elkészíteni. Egyébként az illata nagyon kellemes, finom, fűszeres. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 5 dl-hez:
  • 5 dl balzsamecet
  • 4 chili paprika
  • 3 egész szerecsendió
  • 1 csomag (10 g) szegfűszeg
  • 1 csomag (15 g) szegfűbors
  • 1 fahéjrúd
  • 1 babérlevél
  • 6 szem egész feketebors

  • A balzsamecetet lábasba öntöttem, hozzáadtam a paprikákat és az összes fűszert.
  • Kis lángon felforraltam, majd elzártam alatta a lángot, fedővel lefedtem és 2 órán keresztül állni hagytam.
  • Végül egy kis szűrőt kibéleltem gézszerű anyaggal, és átszűrtem a levet, hogy a fűszerek és a zöldségek fennakadjanak.
  • Fertőtlenített üvegbe öntöttem a kész fűszeres ecetet.
  • Hosszú ideig eltartható. (Nálam pár napon belül ketchupban végzi. :)

11 megjegyzés:

  1. Én csak simán balzsamecetet tettem a ketchupba, a többi fűszert meg belefőztem, aztán átpasszíroztam. Szerintem így is aromás lesz és ha lehúzod a héját a paradicsomoknak megúszod a passzírozást:-)

    VálaszTörlés
  2. Én is tervezem házi ketchup készítését, a tavalyi sikerén felbuzdulva. De én is, mint Hajni, belefőztem a paradicsomba a fűszereket, aztán passzíroztam. Ezzel a fűszeres ecettel még finomabb lehet!
    Szépek a fotóid (mint mindig)!

    VálaszTörlés
  3. Ha nincs rendes chilim,csak szárított,ami jó csípős, szted mennyit tegyek bele,belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ugyanannyit, ebből a képen is látható kicsi fajtából! :) Azt gondolom, hogy a csípősségén nem változtat, hogy friss vagy szárított! :)

      Törlés
  4. végre már ázik a lé! Viszont, nem volt elég balzsamecetem, úgyh fehérborecettel egészítettem ki! Aztán majd jövő héten, remélem, csak összejön már a ketchup is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem sok balzsamecet hiányzott, akkor szerintem nem gond a fehérborecetes pótlás! :) Remélem, összejön a ketchup is! :)

      Törlés
  5. Kedves Hankka!
    Ma előkészülök a ketchup befőzésének a Te recepted alapján. Egy kérdésem lenne a fűszeres ecet elkészítésével kapcsolatban. A szerecsendiót lereszelve adod hozzá, vagy egészben?
    Előre is köszönöm a válaszod!
    Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, Erika, ne haragudj a késői válaszért, csak most láttam a soraidat. :( Szóval a szerecsendiót én egészben tettem bele, reszelve nem gondolnám, viszont kettévágva igen. :) Üdv.: Hankka

      Törlés
    2. Kedves Hankka!
      Köszönöm, semmi baj, már elkészítettem (egészben tettem bele).
      Hétvégén ketchup főzés lesz. :)
      Üdv.: Erika

      Törlés
    3. :) Sok sikert a ketchuphoz is. :) Én többfélét is kipróbáltam már, nálunk a családban az ezzel az ecettel készített ízlik leginkább. Kicsit hígabb talán, mint az általában ismert és megszokott bolti ketchup, de ízben mérföldekkel finomabb. :)

      Törlés