Sertéscsülök pékné módra



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
1   n a g y   h á t s ó   s e r t é s c s ü l ö k   ( k b .   2   k g )
az előfőzéshez:
s ó
e g é s z   f e k e t e   b o r s
5 – 6   b a b é r l e v é l
2   v ö r ö s h a g y m a
1   f o k h a g y m a
2   n a g y o b b   s á r g a r é p a
2   n a g y o b b   p e t r e z s e l y e m g y ö k é r
1   k i s e b b   k a r a l á b é
1 / 2   z e l l e r g u m ó
továbbá:
2   k g   b u r g o n y a
4 – 5   v ö r ö s h a g y m a
4 – 6   g e r e z d   f o k h a g y m a
s ó
f r i s s e n   ő r ö l t   f e k e t e   b o r s
m o r z s o l t   k a k u k k f ű
2 – 3   e v ő k a n á l   o l a j
5 0 0   m l   v i l á g o s   s ö r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A csülköt a sütést megelőző napon alaposan megmossuk, megtisztítjuk. Nagy lábasba tesszük, bátran ízesítjük sóval, egész fekete borssal, a babérlevéllel, és beletesszük a megtisztított vörös- és fokhagymát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, nagy lángon felforraljuk, majd lefedve, kis lángon 1,5 órát főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, és további kb. 2 óra alatt készre főzzük. Leszűrjük, és a kihűlt húst éjszakára hűtőbe tesszük (a zöldségeket pedig jóízűen elfogyasztjuk).
Másnap megtisztítjuk a burgonyát és a kétféle hagymát, a krumplit és a vöröshagymát nagyobb cikkekre vágjuk, tálba tesszük. Hozzáadjuk a hosszában kettévágott fokhagymagerezdeket, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük kakukkfűvel, és összeforgatjuk az olajjal.
A csülköt nagyobb tepsibe tesszük, körérendezzük a hagymás burgonyát, és előmelegített, 200 fokos sütőben készre sütjük, kissé meg is pirítjuk. A sörrel időnként meglocsoljuk a húst, hogy a bőre jó ropogósra süljön. Párolt lila káposztával vagy savanyúsággal kínáljuk.