CSÜLÖK PÉKNÉ MÓDRA





Hozzávalók:
  • 1 nagy hátsó vagy 2 kisebb mellső csülök (kb. 2 kg)
  • só, egész bors, őrölt bors, pirospaprika, babérlevél, majoránna, petrezselyemzöld
  • 4 nagyobb vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1,5-2 kg burgonya
  • olaj


  • A csülköt jól megmostam. (Az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat le kell perzselni, lekaparni, ha pedig van a bőrén pecsét, azt ki szoktam vágni.)
  • Nagy lábasba tettem, megsóztam, adtam hozzá szemes borsot, 2-3 babérlevelet, 1 nagy, tisztított vöröshagymát kettévágva és a tisztított fokhagymagerezdeket.
  • Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, nagy lángon felforraltam, majd kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főztem.
  • Közben megtisztítottam a krumplit és a maradék vöröshagymát.
  • A krumplit megmostam, cikkekre vágtam, majd váltott vízben többször átmostam.
  • Végül nagy tálba tettem, hozzáadtam a tisztított és cikkekre vágott vöröshagymát, ízesítettem sóval, őrölt borssal, pirospaprikával, majoránnával és petrezselyemzölddel.
  • Meglocsoltam kevéske olajjal, és az egészet finoman összeforgattam.
  • Amikor megfőttek a csülkök, óvatosan – hogy egyben maradjanak – kiemeltem a főzővízből, és nagy tepsi közepére tettem őket.
  • Köréjük raktam az előkészített hagymás, fűszeres burgonyát, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 1 órán át sütöttem.
  • Sütés közben a húsokat óvatosan forgattam, a hagymás krumplit pedig többször átkevertem.
  • Tálaláskor a húst a csontról lefejtettem (olyan puha lett, hogy a csont szinte magától kiesett belőle), felszeleteltem, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan tálra tettem. A vele sült hagymás burgonyával és kovászos uborkával tálaltam.