kedd, augusztus 14, 2012

Csülök pékné módra

Tudom, a csülök pékné módra nem igazán nyári étel, de higgyétek el, nekünk most, a hétvégén is nagyon jólesett. Finom lett, kovászos uborkával ettük, és csak ettük és ettük és ettük... Egyébként eszembe nem jutott volna csülköt sütni, ha életem párja nem állít haza két gyönyörűséges mellső csülökkel. Meglátta a hentesnél, és nem tudta otthagyni. Én pedig rögtön tudtam, hogy pékné módra fog elkészülni, hagymával, krumplival együtt sütve. Állítólag az elnevezés onnan ered, hogy pékéknél a kenyérsütés után a még meleg kemencébe tették a csülköt, mellé a köretet, így sült készre. Hát, nálunk ugyan nem kemencében sült, de nagyon finom lett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 nagy hátsó vagy 2 kisebb mellső csülök (kb. 2 kg)
  • só, egész bors, őrölt bors, pirospaprika, babérlevél, majoránna, petrezselyemzöld
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1,5-2 kg burgonya
  • olaj


  • A csülköket jól megmostam. (Az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat le kell perzselni, lekaparni, ha pedig van a bőrén pecsét, azt ki szoktam vágni.)
  • Nagy lábasba tettem a csülköket, megsóztam, adtam hozzá szemes borsot, 2-3 babérlevelet, 1 nagy fej tisztított vöröshagymát kettévágva és a tisztított fokhagymagerezdeket.
  • Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, nagy lángon felforraltam, majd kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főztem.
  • Közben megtisztítottam a krumplit és a maradék vöröshagymát.
  • A krumplit megmostam, cikkekre vágtam, majd váltott vízben többször átmostam.
  • Végül nagy tálba tettem, hozzáadtam a tisztított és cikkekre vágott vöröshagymákat, ízesítettem sóval, őrölt borssal, pirospaprikával, majoránnával és petrezselyemzölddel.
  • Meglocsoltam kevéske olajjal és az egészet finoman összeforgattam.
  • Amikor megfőttek a csülkök, óvatosan - hogy egyben maradjanak - kiemeltem a főzővízből és egy nagy tepsi közepére tettem őket.
  • Köréjük raktam az előkészített hagymás, fűszeres burgonyát, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 1 órán át sütöttem.
  • Sütés közben a húsokat óvatosan forgattam, a hagymás krumplit pedig többször átkevertem.
  • Tálaláskor a húst a csontról lefejtettem (olyan puha lett, hogy a csont szinte magától kiesett belőle), felszeleteltem, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan tálra tettem. A vele sült hagymás burgonyával és kovászos uborkával tálaltam.

12 megjegyzés:

  1. Na ez aztán a finom fogás :) Nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
  2. Jaj de imádom és ezer éve nem ettem. Én még sosem csináltam, eddig csak másét kóstoltam de az mind nagyon ízlett!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk sörösen sült, sok zöldséggel úgy 2 hete. pedig akkor meleg volt. Az a helyzet, hogy nem érdekel engem sem a meleg, mert a hideg kovászos uborkához készült. Szóval a savanyúsághoz sütöttem a főételt. :)))

    VálaszTörlés
  4. Anyukám szokta nálunk készíteni ezt a családi körben kiemelten kedvelt ételt, imádjuk! Elég régen került már asztalra, ami ellen tenni kell, elvégre a kovászos uborka szezonja most van...:)

    VálaszTörlés
  5. Fenséges látvány!!!! Imádjuk, de főleg a férjem, jobb, ha meg se látja!! :)

    VálaszTörlés
  6. Hát ez gyönyörű lett! Teljesen igazad van, nyári melegben is nagyon jól esik az ilyen finomság, főleg kovászos uborkával :)

    VálaszTörlés
  7. Isteni, lehetett. Nálunk is gyakori vendég, a férjem egyik kedvence :)

    VálaszTörlés
  8. Hú de guszta! Nálunk is kedvenc a csülök. Én kuktába szoktam főzni. Főleg nyáron sokat használom, minden pillanatok alatt megvan benne:)

    VálaszTörlés
  9. Pontosan egy éve ettem, mielőtt mentünk vissza Dublinba, kedves barátnőm készítette...na most megint megkívántam:)

    VálaszTörlés
  10. Ez aztan egy fantasztikus guszta es finom csulok...imadom. Nagyon de nagyon kivanatos mindegy hogy melyik szezonban keszul. Szep a talalas is, igazan!
    Mar regen ettem, mert a csalad nem sok diszno hust eszik mostanaban!

    VálaszTörlés