vasárnap, július 08, 2012

Vendégposzt: Csilla pizzás csigája

Szombaton elég sűrű napunk volt, ezért is nagyon örültem, amikor Csillu szólt, hogy pizzás csigát szeretne sütni. Legalább a szombati uzsonnára-vacsorára nem volt gond, Csilla pedig már egyébként is régen sürgött-forgott a konyhában, neki is hiányzott a konyhai alkotás öröme. Ezek a csigák kerekedtek ki a kezei alól, nagyon finomak voltak. A tészta leírását Andi konyhájában találta, a tölteléket pedig eredetileg Edinél nézte ki, aztán persze a kamra és hűtőszekrény tartalma szerint változtattunk rajta kicsit. A sütő bekapcsolása ugyan nagyon nem hiányzott, de még ezt is bevállaltuk a csigákért. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 2,8 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 2,4 dl víz
  • 50 dkg liszt
  • 1 púpos evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 kiskanál só
a töltelékhez:
  • 1 doboz (240 g) darabolt paradicsom
  • 4 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál pizza-fűszerkeverék
  • 1 teáskanál oregánó
  • kevés olaj
  • 20 dkg gépsonka
  • 10 dkg ömlesztett sajt


  • Az élesztőt elkeverte a cukorral, felöntötte kevés langyos vízzel, és hagyta felfutni.
  • A dagasztógép táljába szitálta a lisztet, hozzáadta a fűszereket, az olajat, a tejfölt, a maradék langyos vizet, majd a felfutott élesztőt is, és az egészet szép, egynemű tésztává dagasztotta.
  • Meleg helyen hagyta a duplájára kelni, közben elkészítette a mártást.
  • Ehhez leszűrte a darabolt paradicsom konzervet, turmixolta.
  • Olajat hevített, hozzáadta a megtisztított, karikákra vágott újhagymát, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, ízesítette pici sóval, cukorral, pizza-fűszerkeverékkel és oregánóval, összefőzte.
  • Amikor a tészta megkelt, téglalap alakúra nyújtotta, megkente a mártással.
  • Elosztotta rajta a sonkaszeleteket, és kisebb adagokban rányomta az ömlesztett sajtot is.
  • Óvatosan, lehetőleg szorosan feltekerte a tésztát.
  • Éles késsel ujjnyi vastagon felszeletelte, az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatta. (Tetejüket meg lehet szórni reszelt sajttal, nálunk a bevásárlásnál elfelejtődött a sajt, így most nem került rá.)
  • Előmelegített, forró (190 fokos) sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütötte őket. (Vigyázat, nem szabad túlsütni, mert akkor száraz, kemény lesz a tészta!)
  • Csillu, köszönjük, nagyon fincsi volt!

18 megjegyzés:

  1. ÓÓÓ... de jól néz ki!Jöhetne is egy darabka:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, ügyes a leányzó is! ;)

    VálaszTörlés
  3. De guszta, még ilyet nem sütöttem, csak édeset de érdemes lesz kipróbálni. Szerintem nagyon hamar elfogyna nálunk!:)

    VálaszTörlés
  4. Jól néz ki a süti, és az új háttered is irtó tuti!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek a csigák, ügyes a nagylányod is, biztosan volt kitől tanulnia :) Tetszenek a képek, szépen gusztán tálaltad, a sör is jól csúszhatott mellé!
    Köszi a fagyimhoz írt megjegyzésedet, ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de egy hétig Édesapámnál voltam, otthon Mözsön, és csak tegnap jöttünk haza. Majd ha lesz időm, teszek fel a mözsi blogomra szekszárdi és kalocsai képeket, most sok újat készítettem. Az orchideákkal semmi különöset nem csinálok, néha kapnak folyékony tápszert. Déli fekvésű ablakban vannak, egyébként összesen már negyedszer virágzott, de idén ez már a második virágzása. Ennyi virág még sosem volt rajta. Először két évig nem csinált semmit, csak a leveleit növesztette, aztán belendült, úgy látszik szereti a helyét. Most már kezd a rózsaszínű is nyílni, bár azon sokkal kevesebb lesz a virág.
    Szép lett az új háttered!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy válaszoltál. Ezek szerint türelemmel ki kell várni a virágzást, bár az enyémek a munkahelyemen szerintem nem jó helyen vannak, úgyhogy hazahozom őket a déli fekvésű, jó napos előszobába. Ott más virágok is jól érzik magukat, hátha az orchideák is virágzásnak indulnak. :)

      Törlés
  6. Ügyes a lányod, szuper csigát készített:) Az én fiam is sütött már párszor, mert nekik van főzés óra a sulian, ezt is tanulták. Nagyon jó látni, hogy a következő generáció is érdeklődik a konyhaművészet iránt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Milyen kár, hogy nálunk az iskolában már nem tanítanak a gyerekeknek alapvető háztartási ismereteket, köztük sütés-főzést is! Szerencsére Csillut érdekli, és itthon elles egy-két fortélyt! :)

      Törlés
  7. Mondtam én már, hogy nem esett messze az alma a fájától:-) Nagyon helyes csigákat sütött Csilla!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Gerdi, ahogyan a te gyerekeidnek is van kitől tanulni, és ahogy látom, ők is nagyon ügyeskednek a konyhában! :)

      Törlés
  8. Ezekért én is bevállalnám a sütő bekapcsolást! Vittem is a receptet, gratulálok hozzá! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, nem fáztunk a konyhában, de megérte! :)

      Törlés
  9. Ez nálunk is menő lenne:) jöhet minden ami pizzás! Ügyes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is így vagyunk ezzel, főleg a gyerekek! Ha pizzás, akkor jöhet! :)

      Törlés