PIZZÁS CSIGA



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 2,8 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2,4 dl víz
  • 50 dkg liszt
  • 1 púpozott evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 kávéskanál só
a töltelékhez:
  • 1 doboz (240 g) konzerv darabolt paradicsom
  • 4 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál pizza fűszerkeverék
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • kevés olaj
  • 20 dkg gépsonka
  • 10 dkg ömlesztett sajt


  • Az élesztőt elkevertem a cukorral, felöntöttem kevés langyos vízzel, és hagytam felfutni.
  • A dagasztógép táljába szitáltam a lisztet, hozzáadtam a fűszereket, az olajat, a tejfölt, a maradék langyos vizet, majd a felfutott élesztőt is, és az egészet szép, egynemű tésztává dagasztottam.
  • Meleg helyen hagytam a duplájára kelni, közben elkészítettem a mártást.
  • Ehhez leszűrtem a darabolt paradicsom konzervet, turmixoltam.
  • Olajat hevítettem, hozzáadtam a megtisztított, karikákra vágott újhagymát, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, ízesítettem pici sóval, cukorral, pizza fűszerkeverékkel és oregánóval, összefőztem.
  • Amikor a tészta megkelt, téglalap alakúra nyújtottam, megkentem a mártással.
  • Elosztottam rajta a sonkaszeleteket, és kisebb adagokban rányomtam az ömlesztett sajtot is.
  • Óvatosan, minél szorosabban feltekertem a tésztát.
  • Éles késsel ujjnyi vastagon felszeleteltem, az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam. (Tetejüket meg lehet szórni reszelt sajttal.)
  • Előmelegített, 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem őket. (Vigyázat, nem szabad túlsütni, mert akkor száraz, kemény lesz a tészta!)