Uborkasaláta tartósítva



Hozzávalók 2 db 720 ml-es üveghez:
1 kg salátának való uborka
2 evőkanál só
10 dkg cukor
1/2 kávéskanál szalicil
1 dl ecet (10%-os)
kapor
torma
borsikafű


Az uborkákat nagy tálba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 15 percig hagyjuk ázni a vízben, így a szennyeződések feloldódnak, ezután alaposan megmossuk. Héjastól legyaluljuk, megszórjuk a sóval, a cukorral és a szalicillel, ráöntjük az ecetet, majd összekeverjük. Az edényt letakarjuk, és 1 napig állni hagyjuk. Az alaposan megmosott, csírátlanított üvegek aljába megtisztított kaprot teszünk (tehetünk még bele tormát és borsikafüvet is). A kaporra szedjük az uborkakarikákat, majd az uborka levével felöntjük az üvegeket. Ha nem elég a felöntőlé, vizet forralunk, lehűtjük, ezzel pótoljuk ki a felöntőlevet. Az üvegeket lezárjuk, és kamrapolcra rakjuk.