Toszkán parasztsaláta



Hozzávalók:
75 dkg paradicsom
frissen őrölt fekete bors
2 piros kaliforniai paprika
2 zöld kaliforniai paprika
15 dkg salátacukkini
1 csomó újhagyma
20 bazsalikomlevél
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál kapribogyó
30 dkg szikkadt, szeletelt házikenyér
1/2 dl száraz fehérbor
4 evőkanál balzsamecet
5 dkg érlelt juhsajt
1 kávéskanál szardellapaszta
3 evőkanál olívaolaj


A paradicsomot megmossuk, felszeleteljük, megszórjuk sóval és borssal, és hagyjuk, hogy levet engedjen. A paprikákat tisztítás után 2x2 cm-es kockákra, a tisztított, hámozatlan cukkinit félkarikákra vágjuk. Az újhagymát kevés zöldjével együtt felkarikázzuk. A bazsalikomlevelet leöblítjük, a felét félretesszük, a másik felét apróra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, a kapribogyót leszűrjük. A kenyérszeleteket zsiradék nélkül megpirítjuk, bedörzsöljük a fokhagymával, majd falatnyi darabokra tördeljük, felét tálba tesszük, és megszórjuk az apróra vágott bazsalikommal. Az első öntethez a borban elkeverünk 2 evőkanál balzsamecetet, hozzáadjuk a kapribogyót és a maradék fokhagymát összezúzva, és a lerakott kenyérre locsoljuk. A második öntethez a maradék balzsamecethez hozzászűrjük a paradicsom kiengedett sós levét, eldolgozzuk a szardellapasztával, és kis adagokban hozzákeverjük az olívaolajat is. Beleforgatjuk a zöldségeket, a paradicsom kivételével. A paradicsomkarikák felét és az öntetbe kevert zöldfélék felét a kenyérre halmozzuk, rásorakoztatjuk a pirított kenyér másik felét, majd újra a paradicsom és a maradék zöldség következik. A tetejét a félretett bazsalikommal díszítjük, a juhsajtot külön tálkában kínáljuk hozzá, és csak fogyasztáskor szórjuk meg vele a saláta tetejét.