TOSZKÁN PARASZTSALÁTA



Hozzávalók:
  • 75 dkg paradicsom
  • só, bors
  • 2-2 piros és zöld kaliforniai paprika
  • 15 dkg salátacukkini
  • 1 csomó újhagyma
  • 20 bazsalikomlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 30 dkg szikkadt, szeletelt házikenyér
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 5 dkg érlelt juhsajt
  • 1 kávéskanál szardellapaszta
  • 3 evőkanál olívaolaj


  • A paradicsomot megmostam, felszeleteltem, megszórtam sóval és borssal, és hagytam, hogy levet engedjen.
  • A paprikákat tisztítás után 2 x 2 cm-es kockákra, a tisztított, hámozatlan cukkinit félkarikákra vágtam.
  • Az újhagymát kevés zöldjével együtt felkarikáztam.
  • A bazsalikomlevelet leöblítettem, felét félretettem, másik felét ollóval apróra vágtam.
  • A fokhagymát megtisztítottam, a kapribogyót leszűrtem.
  • A kenyérszeleteket zsiradék nélkül megpirítottam, bedörzsöltem őket fokhagymával, majd falatnyi darabokra tördeltem, felét a tál aljába helyeztem, és megszórtam az apróra vágott bazsalikomlevéllel.
  • Az első öntethez a borban elkevertem 2 evőkanál balzsamecetet, hozzáadtam a kapribogyót és a maradék fokhagymát összezúzva, és a lerakott kenyér tetejére locsoltam.
  • A második öntethez a maradék balzsamecethez hozzászűrtem a paradicsom kiengedett sós levét, eldolgoztam a szardellapasztával, és hozzákevertem az olívaolajat is (kis adagokban).
  • Beleforgattam a zöldségeket, a paradicsom kivételével.
  • A paradicsomkarikák felét és az öntetbe kevert zöldfélék felét a bazsalikomleveles kenyérre halmoztam, erre került a pirított kenyér másik fele, majd újra a paradicsom és a maradék zöldség.
  • A tetejét a félretett bazsalikomlevelekkel díszítettem, a juhsajtot külön tálkában kínáltam hozzá, és csak fogyasztáskor szórtuk meg vele a saláta tetejét.