Sárgabarackdzsem, vaníliás sárgabarackdzsem, citromos-vaníliás sárgabaracklekvár



Sárgabarackdzsem

Hozzávalók kb. 11 db 370 ml-es üveghez:
4 kg sárgabarack (tisztítva mérve)
1,4 kg cukor
2 csomag (2x8 dkg) Knorr dzsemkocsonyásító és -tartósító

A darabolt gyümölcsöt nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, összekeverjük és állni hagyjuk 1/2 óráig. Főzni kezdjük. Amikor felforrt, kis lángon főzzük tovább, folyton keverve. Addig főzzük, amíg szép sima lesz a teteje, a főzéstől/forrástól már egyáltalán nem vet habot. Amikor elkészült, elzárjuk alatta a lángot, kisebb adagokban rászórjuk a tartósítót, elkeverjük benne. Végül üvegekbe szedjük, lezárjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.


Vaníliás sárgabarackdzsem

Hozzávalók kb. 11 db 370 ml-es üveghez:
4 kg sárgabarack (tisztítva mérve)
1,4 kg cukor
2 csomag (2x8 dkg) Knorr dzsemkocsonyásító és -tartósító
4 csomag (4x1 dkg) Bourbon vaníliás cukor

Ugyanúgy készül, mint a sima sárgabarackdzsem, azzal a különbséggel, hogy a főzési idő vége felé hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, majd ezzel főzzük készre. 


Citromos-vaníliás sárgabarackíz

Hozzávalók kb. 10 db 370 ml-es üveghez:
4 kg sárgabarack (tisztítva méve)
2 kg cukor
4 csomag (4x1 dkg) vaníliás cukor
4 evőkanál frissen facsart citromlé
2 kiskanál nátrium-benzoát

Nagyobb lábasba rakunk 1 kg darabolt gyümölcsöt, megszórjuk 1/2 kg cukorral, majd újra gyümölcs és cukor következik, szép sorban, a tetejére végül cukor kerül. A lábast letakarjuk, és 1 napig állni hagyjuk.
Másnap botmixerrel az egészet pürésítjük, majd főzni kezdjük. Eleinte nagyon habos, aztán a szép lassú főzéssel elfövi a habját és sűrűsödni is kezd. A főzési idő vége felé belekeverjük a vaníliás cukrot, a citromlevet és a tartósítót, majd készre, szép simára, fényesre főzzük a lekvárt. Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 2 nap múlva kiszedjük és kamrapolcra rakjuk.