CSOKOLÁDÉS-MORZSÁS-MEGGYES SÜTEMÉNY



Hozzávalók:
a morzsás tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 10 dkg őrölt mogyoró
  • 15 dkg cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg vaj
a töltelékhez:
  • 80 dkg meggy
a tésztához:
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál 100%-os narancslé
  • 5 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 10 dkg étcsokoládé (55%-os)


  • A morzsás tésztához átszitáltam a lisztet, elkevertem a keményítővel és az őrölt mogyoróval.
  • A vajat kisebb darabokra vágtam, és kézi mixerrel krémesre kevertem a cukorral és a fahéjjal.
  • A cukros vajhoz adtam a mogyorós-keményítős lisztet, és a két tenyerem között addig morzsolgattam, amíg morzsalékos tészta lett belőle.
  • Letakarva hűtőbe került, amíg a többi hozzávaló elkészült.
  • A meggyet megtisztítottam, megmostam, kimagvaltam, és szűrőbe téve csepegni hagytam.
  • A puha vajat kikavartam a cukorral, a vaníliás cukorral és csipet sóval, közben hozzáadtam a citrom lereszelt héját is.
  • A tojásokat egyesével beledolgoztam.
  • A lisztet átszitáltam, összeforgattam a sütőporral, majd az előzőekhez adtam a narancslé kíséretében, végül az apróra vágott csokit is óvatosan beleforgattam a tésztába.
  • Kb. 27 x 37 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem, egyenletesen elosztottam benne a kevert tésztát.
  • A tetején szintén egyenletesen elosztottam a magvalt meggyet, majd rászórtam a morzsás tésztát.
  • Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 40 perc alatt sült készre.
  • Kihűlés után kockákra vágtam, porcukorral és tejszínhabbal díszítettem a tetejét.