Vörösboros eperkrémleves



Hozzávalók:
1,2 l tej
4 dkg liszt
4 dkg puha vaj
60 dkg eper
15–20 dkg cukor
1/2 dl vörösbor
2 citrom kifacsart leve
4 dl tejszín
2 evőkanál vaníliás cukor


A tejet felforraljuk. Közben a lisztet és a vajat késes aprítóval morzsás állagúra dolgozzuk, és a forrásban lévő tejhez adjuk. Folyamatosan kevergetve, kis lángon kb. 5 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. Közben megtisztítjuk az epret, megmossuk, megszórjuk a cukorral, óvatosan átkeverjük, és 1/2 óráig állni hagyjuk. A besűrített, kihűtött tejhez hozzáadjuk a lecukrozott epret a kioldódott lével együtt, a vörösbort, a citromlevet, a tejszínt, a vanílis cukrot, és botmixerrel pürésítjük. (Finom szűrőn átszűrhetjük, hogy az eper magvai ne kerüljenek bele.) Jól behűtve tálaljuk.