EPERKRÉMLEVES 1.



Hozzávalók:
  • 11,5 dl tej
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg puha vaj
  • 60 dkg eper
  • 15-20 dkg cukor
  • 1/2 dl vörösbor
  • 2 citrom leve
  • 4 dl tejszín
  • 2 csomag (2 x 10 g) vaníliás cukor


  • A tejet felforraltam.
  • Közben a lisztet morzsás állagúra gyúrtam a vajjal, és a forrásban lévő tejhez adtam.
  • Folyamatosan kevergetve, kis lángon kb. 5 percig főztem, majd hűlni hagytam.
  • Közben megtisztítottam az epret, megmostam, megszórtam a cukorral, óvatosan átkevertem, és 1/2 óráig állni hagytam.
  • A besűrített, kihűtött tejhez hozzáadtam a lecukrozott epret a kioldódott lével együtt, a vörösbort, a citromlevet, a tejszínt és a vanílis cukrot, botmixerrel pürésítettem. (Finom szűrőn át lehet szűrni, hogy a eper magvai ne kerüljenek bele. Én nem szűrtem át, szerintem így is nagyon finom volt, az apró magvak egyáltalán nem zavaróak.)
  • Tálalás előtt alaposan lehűtöttem, majd tányérkákba szedve tálaltam.
  • Eperszemekkel, tejszínhabbal díszíthetjük.