Burgonyakrémleves sajttal



Hozzávalók:
6–8 burgonya
húsalaplé
1 evőkanál vaj
2 csapott evőkanál liszt
kb. 10 dkg trappista sajt

2,5–3 dl tejföl
a tálaláshoz:
reszelt sajt
pirított kenyérkocka


A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és váltott vízben többször átmossuk. Annyi alaplében, amennyi ellepi, puhára főzzük. A tűzről levéve állni hagyjuk néhány percig, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vajat, a lisztet és a sajtot. Felöntjük annyi alaplével, hogy kellő sűrűségű legyen. A tűzre visszatéve felforraljuk, majd kis lángon kb. 10 percig főzzük, közben – ha szükséges – ízesítjük sóval. Végül a tejfölt is – hőkiegyenlítéses módszerrel – hozzáadjuk, és rotyogtatjuk még 1-2 percig. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.