kedd, június 26, 2012

Burgonya krémleves sajttal

Tudom, tudom, nem éppen egy nyári leves, sőt. DE! Ahányszor megkérdezem a férjemet, hogy mit főzzek, mindig az a válasz, hogy rám bízza, azt eszik, amit főzök. Most viszont, csodák csodája, így válaszolt: krumplilevest. Kicsit meglepődtem az egyszerű válaszon, de sikerként könyveltem el, hogy végre normális választ kaptam, így készült ez a leves. A "krumplilevesen" azért finomítottam kicsit, krémleves lett, sajttal gazdagítva. Apa, innen üzenem, jó választás volt, egyöntetű siker az egész családban, ezentúl is Te döntesz, legalábbis ebben :))) ! Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 6-8 szem burgonya
  • csontlé
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 5-10 dkg trappista sajt
  • 2,5-3 dl tejföl
a tálaláshoz:
  • reszelt sajt
  • pirított kenyérkockák


  • A krumplit meghámoztam, megmostam, kockákra vágtam, és váltott vízben többször átmostam.
  • Annyi csontlében, amennyi ellepte, puhára főztem.
  • A tűzről levéve állni hagytam néhány percig, majd botmixerrel pürésítettem.
  • Hozzáadtam a vajat, a lisztet és a sajtot.
  • Felöntöttem annyi csontlével, hogy kellő sűrűségű krémlevest nyerjek.
  • A tűzre visszatéve felforraltam, majd kis lángon kb. 10 percig főztem, közben ízesítettem - szükség esetén - sóval.
  • Végül a tejfölt is - hőkiegyenlítéses módszerrel - hozzáadtam, főztem még 1-2 percig, és ezzel el is készült.
  • Pirított kenyérkockákkal, reszelt sajttal tálaltam.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem, de mindig lusta vagyok összeturmixolni a krumplit :) Nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig botmixerrel pár perc az egész, igazán megéri, finom krémes lesz! :)

      Törlés
  2. Imádom, nagyon jól néz ki. Nálunk is gyakran vannak krémlevesek, szerintem ennél jobb ebéd nem is kell.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, mi is nagyon szeretjük a krémleveseket, főleg persze a lányok! :) Ha még egy kis husi is van benne, a fiúk is simán bevállalják! :)

      Törlés
  3. Gyönyörű kivitelezés és mesteri fotózás! Gondolom ízre is megfelelt a ház urának:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tünde, köszönöm, mindenkinek ízlett, a választásért dicséretet kapott a ház ura! :)

      Törlés
  4. Nagyon guszta a sajttal és a pirított kenyérkockákkal! Ez valóban jó választás volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm, tényleg finom volt, én különösen szeretem a pirított kenyérkockát a krémlevesekhez! :)

      Törlés
  5. Ó, nálam a krémlevesek mindig jöhetnek: tél, tavasz, nyár, ősz - mindegy! :) Nagyon tetszik a burgonyakrémlevesed!! :P Nyami.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Gabi, mindketten, illetve talán mindkettőnk családja is nagy krémleves rajongó, nálad is finomabbnál finomabbak vannak! :)

      Törlés
  6. Nagyon jó az ötlet és meggyőzőek a fotók! Még sokszor adjon a férjed ilyen ötleteket! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Teller-cake, üdvözöllek nálam! :) Örülök, hogy tetszenek a fotók, talán visszaadják, hogy milyen finom volt! :) Kíváncsi leszek, legközelebb mikor "dönt" a férjem ilyen ügyekben! :D

      Törlés
  7. Juhtúróval szoktam készíteni, de ezt is kipróbálom. Nálunk mindenképp nyerő:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, nagyon jó ötlet a juhtúró, finom lehet, legközelebb csempészek is bele! :)

      Törlés
  8. Szerintem pont, hogy nyári leves (is), én nagyon szeretem hidegen is elkanalazgatni. Nagyon jól néz ki a sajttal, fogok is ilyet készíteni nemsokára:)

    VálaszTörlés
  9. Nálunk most éppen hűvösebb volt kicsit, úgyhogy jól is esett, én egyébként inkább télen szoktam készíteni. De mivel igazán finom, krémes, langyosan vagy hidegen jó lehet nyáron is! :)

    VálaszTörlés