Diós macskaszem



Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg zsír

cukor
4 tojássárgája
3 dkg friss élesztő
szűk 1 dl tej
a töltelékhez:
sárgabaracklekvár
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
4 tojásfehérje
a tetejére:
1 tojás
porcukor


A tejet meglangyosítjuk, feloldunk benne 1 csipet cukrot, belemorzsoljuk és hagyjuk felfutni az élesztőt. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk benne a zsírt. A tojássárgájával és az élesztővel egynemű tésztává gyúrjuk. 4 egyforma részre osztjuk, mindegyikből cipót gömbölyítünk. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, a vége felé beleszitáljuk a porcukrot, majd óvatosan – hogy ne törjük össze a habot – beleforgatjuk a diót. Az első cipót vékony, kb. 25x32 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük lekvárral, a rövidebbik oldalával párhuzamosan a középső 4-5 cm-es sávra halmozzuk a töltelék 1/4-ét. A tésztaszéleket mindkét oldalról feltekerjük a töltelékig. Sütőpapírral bélelt, kb. 25x38 cm-es tepsibe tesszük. Ugyanígy járunk el a többi tésztával és töltelékkel is. A rudak tetejét megkenjük az enyhén felvert tojással, majd előmelegített, 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük. Miután kihűltek, porcukorral meghintjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.