ANGOL HÚSOS PITE



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás
  • 1/2 dl tej
a töltelékhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy szárnyas is lehet)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • só, bors, babérlevél, borókabogyó
a tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag


  • A tészta elkészítésével kezdtem: a lisztet dagasztógép táljába szitáltam, hozzáadtam a sót és a cukrot.
  • Belevagdaltam a vajat, és a dagasztóspirállal az egészet morzsás állagúra dolgoztam.
  • Hozzáadtam a tojást és a tejet, egynemű tésztává dolgoztam össze, majd lisztezett gyúródeszkára téve cipóvá formáztam, és hűtőbe tettem pihenni.
  • A töltelékhez megtisztítottam és apró kockákra vágtam a vörös- és a fokhagymát, majd az olívaolajon megpirítottam.
  • Hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, ekkor ízesítettem paradicsompürével, sóval, borssal, 2 babérlevéllel és 5 szem borókabogyóval, és lefedve, kis lángon készre pároltam.
  • A tölteléket hagytam kihűlni, majd eltávolítottam belőle a babérleveleket és a borókabogyót.
  • A hűtőből kivett tésztát vékonyra nyújtottam (2-3 mm), majd 10 cm átmérőjű köröket szaggattam belőle.
  • A körök közepére szűk evőkanálnyi tölteléket tettem, majd kettéhajtottam, és a széleket jól összenyomtam (lehet direkt erre a célra szolgáló eszközzel is, vagy csak villával lenyomkodjuk a széleket). Az eredeti leírás szerint a tésztakorongok közepére kerül a töltelék, majd egy másik tésztakoronggal fedjük be, és nyomkodjuk össze a széleket.
  • Sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe sorakoztattam a kis pitéket, tetejüket megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmaggal, és 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütöttem őket.