hétfő, május 14, 2012

Angol húsos pite

A gyerekek napok, vagy talán már hetek óta mondogatták, hogy süssek nekik angol húsos pitét. Most végre összejött, és újra elégedetten konstatáltuk, hogy ez bizony nagyon fincsi. Mi mindig valamilyen majonézes salátával "körítjük", ez most Csillu jóvoltából majonézes zöldborsó volt. Igazából a tölteléket is ő készítette, nekem csak a tésztát kellett összeállítani, meg persze nyújtani, szaggatni, tölteni és sütni. Készíthetjük nagyobb piteformában is, nálunk ezek a kb. 10 cm átmérőjű körökre szaggatott, majd töltött és kettéhajtott kicsi piték jöttek be jobban. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg Rama margarin
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás
  • 1/2 dl tej
a töltelékhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy szárnyas is lehet)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • só, bors, babérlevél, borókabogyó
a tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag


  • A tészta elkészítésével kezdtem: a lisztet dagasztógép táljába szitáltam, hozzáadtam a sót és a cukrot.
  • Belevagdaltam a margarint, és a dagasztóspirállal az egészet morzsás állagúra dolgoztam.
  • Hozzáadtam a tojást és a tejet, egynemű tésztává dolgoztam össze, majd lisztezett gyúródeszkára téve cipóvá formáztam, és hűtőbe tettem pihenni.
  • A töltelékhez megtisztítottam és apró kockákra vágtam a vörös- és a fokhagymát, majd az olívaolajon megpirítottam.
  • Hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, ekkor ízesítettem paradicsompürével, sóval, borssal, 2 babérlevéllel és 5 szem borókabogyóval, és lefedve, kis lángon készre pároltam.
  • A tölteléket hagytam kihűlni, majd eltávolítottam belőle a babérleveleket és a borókabogyókat.
  • A hűtőből kivett tésztát vékonyra nyújtottam (kb. 2-3 mm), majd 10 cm átmérőjű köröket szaggattam belőle.
  • A körök közepére szűk evőkanálnyi tölteléket tettem, majd kettéhajtottam, és a széleket jól összenyomtam (lehet direkt erre a célra szolgáló eszközzel is, vagy csak villával lenyomkodjuk a széleket). Az eredeti leírás szerint a tésztakorongok közepére kerül a töltelék, majd egy másik tésztakoronggal fedjük be, és nyomkodjuk össze a széleket.
  • Sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe sorakoztattam a kis pitéket, tetejüket megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmaggal, és 170 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütöttem őket.

28 megjegyzés:

  1. Nagyon- nagyon gusztusos!! Mentettem, majd egyszer valamikor elkészítem... :)))

    VálaszTörlés
  2. Ez a pite nagyon jó ha vendégeket várunk is. Hamar elkapkodnák:) Vittem én is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban, akár vendégváró is lehet, biztosan sikert aratunk vele! :)

      Törlés
  3. De jól néznek ki! Jó sok husival benne... nálunk is lenne keletje! A köretnek is!
    Visszalapozgattam kicsit, jó sok finomságot készítettél a napokban. A sárgarépaköret is tetszik, meg... minden:-)

    VálaszTörlés
  4. Az omlós pitetésztákban is az a nagyszerű, hogy édes és sós töltelékkel is mennyei finomságokat lehet készíteni. Igaz nem egy light-os tészta, de én nagyon szeretem és, ha egyszer készítek, akkor eszem rendesen!! Megjegyzem! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hittem, csak én tudok ennyire rájárni! Dehát úgy eteti magát! :D

      Törlés
  5. Gyönyörűek és kívánatosak!...mit szólsz, ha a szombati BL döntőre inkább ezeket készítem el:::))) Vagy ezt inkább a férjemmel kellene megbeszélni?...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majdnem megfeledkeztem róla, jó, hogy említed! (Miután kiestek a nagy kedvencek, nincs izgatott várakozás, de természetesen megnézzük!) Én is nézek gyorsan valami finomságot szombatra! :)

      Törlés
  6. Csodálatosan néznek, ez nagyon finom lehetett! Egyik felvétel szebb, mint a másik :)

    VálaszTörlés
  7. Hankka, egyszerűen gyönyörűségesek és csodásak a pitéid!:)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűséges, és nagyon jó ötlet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi nagyon szeretjük, valamikor sütöttem nagy piteként is, de így sokkal jobban szeretik a gyerekek! :)

      Törlés
  9. Nekem ez csülkös változatban van leírva a könyvben... :)) De azt hiszem, hogy csülökkel soha nem fogom elkészíteni, inkább valamilyen más töltelékkel.
    Istenien néz ki a Tied, annyira guszta, jó sokat meg bírnék most majszolni belőle... :P :P Csuda szépek a fotóid!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, köszi, a töltelék szerintem ízlés szerint bármi lehet. A tésztáját bátran ajánlom, nagyon jó vele dolgozni és finom is! :)

      Törlés
  10. Hello! Nagyon megtetszett ez a recept és szeretném megcsinálni még a héten.Csak lenne kérdésem. Körülbelül hány darab lesz belőle? Másnap még mindíg isteni,vagy csak frissen a jó? Mivel reggel indulnánk a buliba.
    Várnám a válaszodat.
    Köszi
    Hacka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv, Hacka! Nálunk dupla adagból készült, és kb. 50 db lett belőle?! Ez olyan nagyon kb., próbálok visszagondolni, hogy hány tepsivel sütöttem és mennyi fért egy tepsibe... Ne haragudj, legközelebb megfigyelem és utólag beírom, de szerintem dupla adagból legalább 50-nek ki kellene jönni! Ja, és lehet kisebbeket is gyártani, akkor kiadósabb, és igen, másnap is nagyon finom, nem szárad ki a tésztája, ettől nem kell tartani. Remélem, sikered lesz vele a buliban! :)

      Törlés
    2. Köszi a gyors választ. A hétvégére csinálom.Majd reagálok.

      Üdv. Hacka

      Törlés
    3. Megcsináltam,de nekem elég sok szétjött.Ez biztos valami technikai hiba volt. Különben nagyon jól sikerült és sikert aratott a barátoknál.

      Törlés
    4. Én direkt erre a célra szolgáló eszközzel készítem, talán derelyekészítőnek hívják? A kiszaggatott tésztát ráteszem, középre a töltelék, majd kettéhajtva jól összenyomom. Lehet, hogy nem nyomtad eléggé össze, nekem nem szokott szétnyílni. Annak örülök, ha ezt leszámítva sikerült és ízlett is! :)

      Törlés
  11. Ötletes az oldal! Anyu receptes füzete modern változatban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! :) Pont erről van szó, a mai, modern világban élő gyerekeimnek szánt szakácskönyv! :)

      Törlés