SÓS APRÓSÁG


Hozzávalók:
  • 55 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 dl tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 1,75 dkg só
  • 1,5 dkg friss élesztő
a tetejére:
  • 1 tojás
  • köménymag, reszelt sajt, pirospaprika, szezámmag, lenmag, só, sós mandula, stb.

  • A tejfölt meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt.
  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elmorzsoltam a vajjal, majd hozzáadtam a sót, a reszelt sajtot, a tojássárgákat és az élesztős tejfölt.
  • Egynemű tésztává gyúrtam, majd kb. 1,5 cm vastagra nyújtottam.
  • Felületét megkentem az enyhén felvert tojással, és hideg helyre tettem. (Legjobb, ha 1 éjszakán át pihen.)
  • Miután a tészta jól lehűlt és megdermedt, különböző alakzatú kiszúrókat használva kiszaggattam a kis süteményeket, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket.
  • Felületüket újra lekentem tojással, meghintettem kevéske szezámmaggal, majd készre sütöttem őket.
  • Ez a sütemény hosszabb ideig eláll.