csütörtök, április 12, 2012

Sós apróságok

Szintén húsvétra készült, ezt vittük magunkkal az útra. Nagyon szeretem ezt a sós süteményt, gyakran sütöm. Elvileg sokáig eláll, de nálunk ezt még nem sikerült bebizonyítania, mindig elfogy idő előtt. Langymelegen szeretem a legjobban, de később is finom, nem lesz száraz, nem keményedik meg. Szaggathatjuk bármilyen formára, akár pogácsának is, én most a legkisebb kiszúrókat vettem elő, így készültek ezek a tényleg csak falatnyi apróságok. Egy adagból kb. 100 db ilyen kis süteményünk lesz, sok sikert hozzá!

Hozzávalók:
  • 55 dkg finomliszt
  • 30 dkg Rama margarin
  • 10 dkg reszelt sajt (kemény sajt, pl. trappista)
  • 1 dl tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 1,75 dkg só
  • 1,5 dkg élesztő
a tetejére:
  • 1 tojás
  • köménymag, reszelt sajt, pirospaprika, szezámmag, lenmag, só, sós mandula, stb.

  • A tejfölt mikrohullámú sütőben meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt.
  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elmorzsoltam a margarinnal, majd hozzáadtam a sót, a reszelt sajtot, a tojássárgákat és az élesztős tejfölt.
  • Egynemű tésztává gyúrtam, majd kb. 1,5 cm vastagra nyújtottam.
  • Felületét megkentem az enyhén felvert tojással, és hideg helyre tettem. (Legjobb, ha egy éjszakán át pihen.)
  • Miután a tészta jól lehűlt és megdermedt, különböző alakzatú kiszúrókat használva kiszaggattam a kis süteményeket, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket.
  • Felületüket újra lekentem tojással, meghintettem kevéske szezámmaggal, majd készre sütöttem őket.
  • Ez a sütemény hosszabb ideig eláll.


És végül a mi édes kis "apróságunk", húsvétkor készült a kép:

10 megjegyzés:

  1. Csodaszép apróságotok van! :) A sósak nagyon tetszenek, a gyerkőceim nagyon szeretik a hasonló kis falatokat. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aranyos a kislányod:) A sós falatok is szuperek, nálunk is töménytelen mennyiségben fogy:) Most én is nagyon rá vagyok kattanva ezekre, próbáélgatom őket teljeskiőrlésű lisztből készíteni. Nálunk is a szezámmal megszórtak a legnépszerűbbek.

    VálaszTörlés
  3. De édes angyalka!!!!!! :)
    Nálunk az ünnepekre most kivételesen több sós készült, mint édes sütemény! Olyan jó kis ropogtatnivalók :)

    VálaszTörlés
  4. Kérlek nézz be hozzám, van valami számodra : http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/04/sokoldalusag-dij.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kata, nagyon köszönöm, megtisztelő, hogy rám is gondoltál!

      Törlés
  5. De édes egy kislány!!! Úgy örülök, hogy ilyet is raktál fel, jó látni nekem is az ilyen képeket! Bírom a napszemüvegét!!!
    A pogácsával pedig dolgoztál rendesen, de megérte mert nagyon szép lett, én nem biztos, hogy ilyen apróra bevállalnám, már csak a gázfogyasztás miatt! :))
    Talán, ha egyszer meglesz a légkeveréses sütőm és egyszerre több tepsivel is süthetek! :)

    VálaszTörlés
  6. A sós apróságok szuper jól néznek ki a tálcádon! Az "édes kis apróságtól" pedig egyenesen elolvadok, olyan aranyos, és milyen vagány a napszemüvegében! :)

    VálaszTörlés
  7. A kislány gyönyörű, a sós apróság guszta!:)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat! :)

    VálaszTörlés
  9. Jók a sütijeid, a lányom odavan az ilyen sósokért:) A kismanód pedig nagyon aranyos!

    VálaszTörlés