PALÓCLEVES



Hozzávalók:
  • bő 1 kg birka- vagy báránylapocka, esetleg -comb
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • pirospaprika, só, őrölt köménymag, csípős paprikakrém, babérlevél, ételízesítő por
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg zöldbab
  • 4 közepes burgonya
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1/2 citrom leve
  • petrezselyemzöld


  • A combot megtisztítottam, kb. 1,5 cm-es kockákra vágtam. (Ha birka vagy bárányhúsból készül, azt ki kell csontozni, megmosni, hártyáit és inas részeit eltávolítani, és ezután kockázni.)
  • A hagymát megtisztítottam, apró kockákra vágtam.
  • Nagy lábasban felhevítettem az olajat, megfuttattam rajta az apróra vágott hagymát.
  • Hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, majd a tűzről levéve meghintettem pirospaprikával.
  • Kevés vízzel azonnal felöntöttem, majd visszatettem a tűzre, sóztam, ízesítettem őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával, babérlevéllel és borsónyi csípős paprikakrémmel.
  • Lefedve, kis lángon puhára pároltam. (Ha időközben zsírjára sül, vagyis elfő a leve, mindig kevés vízzel pótoljuk.)
  • Amíg főtt a hús, megtisztítottam és a húshoz hasonló méretű kockákra vágtam a burgonyát, váltott vízben többször megmostam.
  • Ha friss zöldbabból készül, azt ilyenkor kell megtisztítani, és kb. 2 cm-es darabokra vágni.
  • Először a burgonyát adtam a húshoz, röviddel ezután a zöldbabot, ami nálam most konzerv volt. (Ha friss a zöldbab, fordított a sorrend, először a bab, majd a burgonya.)
  • Felöntöttem vízzel, ízesítettem még ételízesítővel, és lefedve, kis lángon készre főztem.
  • Végül a tejfölt elkevertem a liszttel, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam vele a levest, és még pár percig főztem kis lángon.
  • Közben ízesítettem citromlével és finomra vágott petrezselyemzölddel.
  • Friss, puha fehér kenyérrel (kiflivel) tálaltam.