hétfő, április 30, 2012

Juhtúrós-kolbászos kombe

Természetesen Chef Vikitől, ezer köszönet érte. A palócleveshez készült második fogás gyanánt. A tartalmas leves tökéletes kiegészítője, finom, puha, könnyed. Mát többször sütöttem, nem tudunk ráunni, mindig nagy sikere van. Ahogy Viki is írja, a tölteléket illetően csak a hűtőnk tartalma és a fantáziánk szab határt. Most sós verzióban készült, juhtúró és finom lángolt kolbász került bele. Nagyon finom tud lenni édes töltelékkel is, a zserbó kombe-t szintén nagyon szeretjük. A töltelék tehát sokféle lehet, ízlésünktől függően. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 3,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
a töltelékhez:
  • 10 dkg Rama margarin
  • 5 evőkanál olaj
  • 20 dkg juhtúró
  • 18 dkg lángolt kolbász
  • 2 dl tejföl
a tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag, lenmag


  • A tejet és a vizet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • Mikrohullámú sütőben összeolvasztottam a margarint és az olajat.
  • Késes aprítóval felaprítottam a kolbászt, hozzáadtam a juhtúrót és a tejfölt, egynemű masszává kevertem.
  • Kelesztőtálba szitáltam a lisztet, elkevertem benne a sót.
  • Hozzáadtam a felfutott élesztőt, és a dagasztóspirállal egynemű tésztává dagasztottam.
  • Erősen lisztezett deszkára borítottam, három egyenlő részre osztottam, mindegyiket cipóvá formálva.
  • Kinyújtottam az első lapot, nagyon vékonyra.
  • Megkentem a margarin-olaj keverék felével.
  • Kinyújtottam a második lapot is, rátettem az elsőre, és megkentem a töltelékkel.
  • Kinyújtottam a harmadik lapot is, befedtem vele a tölteléket, és rákentem a maradék margarin-olaj keveréket.
  • Ezután a felső harmadot középre hajtottam, rá az alsó harmadot, majd balról és jobbról is egy-egy negyedet behajtottam középig. A tésztaszélek találkozásánál kicsit összecsíptem a tésztákat.
  • A tésztacsomagot sütőpapírral bélelt tepsire fektettem, és éles késsel keresztben és átlósan is bemetszettem, 8 cikkre vágtam. (Bevallom, elfelejtettem a bemetszést, és amikor már megkelt a tészta, akkor végeztem el ezt a műveletet. Ezért aztán nem is lett túl szép, de az ízén ez semmit nem rontott.)
  • Egy órán át letakarva pihentettem.
  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tészta tetejét lekentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmag és lenmag keverékével, majd a sütő középső rácsára tolva kb. 40-45 percig sütöttem.
  • Kicsit hűlni hagytam, majd a vágások mentén szétválasztottam a szeleteket.

10 megjegyzés:

  1. Micsoda véletlen, nálunk is kömbe volt vacsorára:) Csirkés zöldséges és én is Vikitől vettem a receptet már régebben. Nagyon jól néz ki ez is:)

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom Trollanyuhoz! A recept már nekem is régóta megvan Vikitől, talán még azelőtt sütöttem először, mielőtt elkezdtem írni a blogot...nagyon szép a tálalás!

    VálaszTörlés
  3. Úgy döntöttem,mivel annyira guszta,és már trollanyunál is csak vágyakoztam ma megcsinálom:))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, ilyen finomság nekem is kell. el is fogom készíteni :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon gusztusos, finom lehetett a leves után!

    VálaszTörlés
  6. A lányomnak kolbász nélkül, nekünk kolbásszal! Guszta nagyon.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépen néz ki, de az ízében sem kételkedem egy cseppet sem... :D

    VálaszTörlés
  8. Húúú, de jól néz ki. Az íze isteni lehet.:))

    VálaszTörlés
  9. Barbinál láttam ilyet, azóta tervezgetem a kipróbálását... Annyira jól néz ki!

    VálaszTörlés