JUHTÚRÓS-KOLBÁSZOS KOMBE



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 3,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
a töltelékhez:
  • 10 dkg vaj
  • 5 evőkanál olaj
  • 20 dkg juhtúró
  • 18 dkg lángolt kolbász
  • 2 dl tejföl
a tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag, lenmag


  • A tejet és a vizet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • Összeolvasztottam a vajat és az olajat.
  • Késes aprítóval felaprítottam a kolbászt, hozzáadtam a juhtúrót és a tejfölt, egynemű masszává kevertem.
  • Kelesztőtálba szitáltam a lisztet, elkevertem benne a sót.
  • Hozzáadtam a felfutott élesztőt, és a dagasztóspirállal egynemű tésztává dagasztottam.
  • Erősen lisztezett deszkára borítottam, 3 egyenlő részre osztottam, mindegyiket cipóvá formálva.
  • Kinyújtottam az első lapot, nagyon vékonyra.
  • Megkentem a vaj-olaj keverék felével.
  • Kinyújtottam a második lapot is, rátettem az elsőre, és megkentem a töltelékkel.
  • Kinyújtottam a harmadik lapot is, befedtem vele a tölteléket, és rákentem a maradék margarin-olaj keveréket.
  • Ezután a felső harmadot középre hajtottam, rá az alsó harmadot, majd balról és jobbról is 1-1 negyedet behajtottam középig. A tésztaszélek találkozásánál kicsit összecsíptem a tésztákat.
  • A tésztacsomagot sütőpapírral bélelt tepsire fektettem, és éles késsel keresztben és átlósan is bemetszettem, 8 cikkre vágtam. (Bevallom, elfelejtettem a bemetszést, és amikor már megkelt a tészta, akkor végeztem el ezt a műveletet. Ezért aztán nem is lett túl szép, de az ízén ez semmit nem rontott.)
  • 1 órán át letakarva pihentettem.
  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tészta tetejét lekentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmag és lenmag keverékével, majd a sütő középső rácsára tolva 40-45 percig sütöttem.
  • Kicsit hűlni hagytam, majd a vágások mentén szétválasztottam a szeleteket.


Forrás: Chef Viki