kedd, március 06, 2012

Rostos sárgarépalé

Ennek a finom üdítőnek az elkészítését anyukámtól tanultam, gyerekkorunkban gyakran főzött nekünk rostos répalevet. Nagyon szerettük, és azóta sem merült feledésbe, időnként - főleg télen - nálunk is elkészül. Nem olyan sűrű, mint pl. a Kubu, inkább a hígabb gyümölcslevekhez hasonlít. Hűtőben kell tárolni, mivel nem tartalmaz tartósítószert, nem áll el túl sokáig (kb. egy hétig), de ez nem szokott gondot okozni, mindig elfogy, a gyerekek különösen szeretik. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 60 dkg sárgarépa
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 üveg (7 dl) Piroska narancsszörp
  • 1/2 dl citromlé


  • A répát megtisztítottam és karikákra vágtam.
  • Egy nagy lábasba 1 l vizet öntöttem, beletettem a répakarikákat és a cukrot, és a répát ebben a cukros vízben puhára főztem.
  • Kicsit hűlni hagytam, majd turmixoltam.
  • A turmixolt répához adtam még 4 l vizet, a narancsszörpöt és a citromlevet.
  • Jól elkevertem, majd üvegekbe töltve hűtőbe tettem.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet! Bár Én itthon csak narancsot szoktam lefacsarni a gyümölcscentrifugán és azt isszuk rostosként, de a répaleved is nagyon tetszik! Gyönyörű a színe. :)

    VálaszTörlés
  2. De jó ötlet, máris nekiállnék... De ha nem is rögtön, biztos, el fogom készíteni! Már a színe is gyönyörű:-)

    VálaszTörlés
  3. Én is elkészítem, imádom a répát. A színe tündöklő, mint a nap, nagyon szép:)

    VálaszTörlés
  4. Én is kipróbálom, a kubutól ezerszer jobb!!!

    VálaszTörlés
  5. Én még nem ittam répalevet, valahogy mindig idegenkedtem tőle. Narancslével és citrommal biztos nagyon finom, a képeid nagyon jók, a színe gyönyörű, szinte itatja magát :))
    És egészséges, főleg ebben az influenza szezonban!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a kedves szavakat! Tényleg gyönyörű színe van! És az íze sem rossz! :)

    VálaszTörlés
  7. Hétvégére elkészítettem, egy délután elfogyott(na jó, voltunk rá 11-en), lefotózni sem volt idő. De lesz ismétlés, majd akkor:-)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon finom. A hétvégén nálunk is készült belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, milyen finom?! Főleg lehűtve ebben a kánikulában! :)

      Törlés
  9. Szia! Szeretném elkészíteni ezt a napfényes és mosolygós italt! Kérdésem: a turmixolás előtt le kell szűrni a cukros vízben megfőtt répát? Ditke

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ditke, üdvözöllek! :) Nem kell leszűrni, 1 liter vízben kell megfőzni a répát a cukor hozzáadásával, majd amikor puhára főtt, kicsit hagyd hűlni, és úgy ahogy van, turmixold. Ezután jön hozzá a szörp. Remélem, ízleni fog nektek is! :)

      Törlés
  10. nagyon finom,kipróbálom (de van ,vagy 15 kg sárgarépám)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenkinek ízlett, aki eddig elkészítette, remélem, nektek is fog! :) 15 kg répából lesz egy pár üveggel! :)))

      Törlés