NARANCSOS KALÁCS



Hozzávalók:
  • 2 dl kefir
  • 3 evőkanál méz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 45 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 narancs kifacsart leve és reszelt héja
  • kevés tej a tetejére


  • A kefirt megmelegítettem, megfeleztem.
  • Egyik feléhez adtam 1 evőkanál mézet, elkevertem, majd belemorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen hagytam, hogy felfusson.
  • A maradék kefirt és mézet a dagasztógép táljába tettem, rászitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, a narancs reszelt héját és levét.
  • Végül belekerült a felfuttatott élesztő is, és 15-20 perc alatt megdagasztottam a tésztát.
  • Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztettem.
  • Lisztezett deszkára borítottam, átgyúrtam, a sütőforma méretére sodortam.
  • A sütőformát sütőpapírral béleltem, majd belehelyeztem a tésztát.
  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra, amíg melegedett, addig a tészta kelt a sütőformában.
  • A tészta tetejét megkentem tejjel, majd a sütőbe téve 40-45 perc alatt megsütöttem. (A sütési idő felénél a tetejét letakartam alufóliával, nehogy megégjen.)
  • A formából kiborítva hűlni hagytam.
  • Ünnepi alkalmakra dúsíthatjuk mazsolával vagy cukrozott narancshéjjal, és kenyérsütő gépben is megsüthető.