Narancsos-fahéjas gömbfánk



Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
a tésztához:
4,5 dl tej
11 dkg cukor
5 dkg friss élesztő
3 tojássárgája
80 dkg liszt
1 csipet só
5 dkg vaj
2 evőkanál narancskivonat
1 bionarancs reszelt héja
a sütéshez:
olaj
a tálaláshoz:
fahéjas porcukor
lekvár
csokoládéöntet

A tejet langyosra melegítjük, kb. 1 dl-t kisebb tálkába öntünk. Feloldunk benne 2 kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. A maradék langyos tejet tálas mixer edényébe öntjük, hozzáadjuk a megmaradt cukrot. A tojássárgájával, a liszttel, a sóval és a felfutott élesztővel dagasztani kezdjük, közben beletesszük a narancskivonatot, a narancshéjat és a megolvasztott vajat. Egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztjuk, majd letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és lisztezett kézzel nagyobb diónyi tésztagolyókat gömbölyítünk belőle. Letakarva kb. 1/2 óráig pihentetjük. Nagyobb lábasban olajat hevítünk, és kisebb adagokban, kis lángon megsütjük a fánkok mindkét oldalát. Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük, és fahéjas porcukorral meghintve, ízlés szerinti lekvárral és/vagy csokoládéöntettel tálaljuk.