szerda, február 29, 2012

Fahéjas gömbfánk

Ritkán sütök fánkot. Nem is tudom, mi az oka, hiszen szeretjük, egy tartalmas leves után tökéletes második fogás. Így volt ez most is, gulyásleves mellé készült ez a fahéjas gömbfánk, és nagy sikere volt. Ízlés szerint bármilyen lekvárral fogyaszthatjuk, de megsúgom, hogy nekem csokimázzal leöntve, eperlekvár kíséretében ízlett legjobban. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 42 darabhoz:
a tésztához:
  • kb. 4,5-5 dl tej
  • 2 mokkáskanál + 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 80 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 5 dkg Rama margarin
a sütéshez:
  • olaj
a tálaláshoz:
  • porcukor, őrölt fahéj


  • A tejet meglangyosítottam a mikróban.
  • Kb. fél decit tálkában öntöttem, elkevertem benne 2 mokkáskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és felfuttattam.
  • A többi langyos tejet a dagasztótálba öntöttem.
  • Feloldottam benne a cukrot, és hozzáadtam a villával kissé elkevert tojássárgákat.
  • Rászitáltam a lisztet, megsóztam, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztőt is, és dagasztani kezdtem.
  • Könnyen gyúrható, lágyabb, de nem folyékony tésztát kell kapnunk.
  • Ezután hozzáadtam az olvasztott, de nem forró margarint is, majd hólyagosra dagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
  • Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítottam, lisztes kézzel közepes nagyságú darabokat szaggattam belőle, kigömbölygettem, majd visszatettem a lisztezett deszkára.
  • Konyharuhával letakarva újból megkelesztettem.
  • Forró olajba téve, közepes tűzön az első oldalánál fedővel lefedve pirosra sütöttem, majd megfordítottam, és már fedő nélkül készre sütöttem.
  • Papírszalvétával bélelt tányérra szedtem a gömbfánkokat, tálaláskor fahéjas porcukorral megszórva kínáltam.
  • Adhatunk mellé csokoládé- vagy vaníliaöntetet, de kevés rummal simára kevert baracklekvár (vagy ízlésünk szerint bármilyen lekvár) is kitűnő hozzá.

6 megjegyzés:

  1. Fánkrajongó vagyok, ez most telitalálat!! :)) Csodásak!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták, fincsi lehetett. Nálunk a férjem szokta sütni a fánkot, én nem tudok... :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aki olyan ügyesen tud rétest sütni, annak a fánk sem jelenthet akadályt! :)

      Törlés
  3. Nagyon csinos fánkocskák! Most jól is jönne nekem belőle pár... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen megkínálnálak, de sajna már csak a képen vannak meg! :)

      Törlés