FAHÉJAS GÖMBFÁNK



Hozzávalók kb. 42 fánkhoz:
a tésztához:
  • 4,5-5 dl tej
  • 2 kávéskanál + 10 dkg cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 80 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 5 dkg vaj
a sütéshez:
  • olaj
a tálaláshoz:
  • porcukor, őrölt fahéj


  • A tejet meglangyosítottam.
  • Kb. 1/2 dl-t tálkában öntöttem, elkevertem benne 2 kávéskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és felfuttattam.
  • A többi langyos tejet a dagasztótálba öntöttem.
  • Feloldottam benne a cukrot, és hozzáadtam a villával kissé elkevert tojássárgáját.
  • Rászitáltam a lisztet, megsóztam, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztőt is, és dagasztani kezdtem.
  • Könnyen gyúrható, lágyabb, de nem folyékony tésztát kell kapnunk.
  • Ezután hozzáadtam az olvasztott, de nem forró vajat is, majd hólyagosra dagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
  • Lisztezett gyúródeszkára borítottam, lisztes kézzel közepes nagyságú darabokat szaggattam belőle, kigömbölygettem, majd visszatettem a lisztezett deszkára.
  • Konyharuhával letakarva újból megkelesztettem.
  • Forró olajba téve, közepes tűzön az első oldalánál fedővel lefedve pirosra sütöttem, majd megfordítottam, és már fedő nélkül készre sütöttem.
  • Papírszalvétával bélelt tányérra szedtem a gömbfánkokat, tálaláskor fahéjas porcukorral megszórva kínáltam.
  • Adhatunk mellé csokoládé- vagy vaníliaöntetet, de kevés rummal simára kevert baracklekvár vagy ízlésünk szerint bármilyen lekvár kitűnő hozzá.