vasárnap, január 15, 2012

Tejszínes-mustáros csirkemáj

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel, főtt tészta vagy párolt rizs lehet a körete. Az a jó, ha a májak szinte egyforma nagyságúak, így egyszerre puhulnak meg, ha némelyik túl nagy lenne, vágjuk félbe. Nálunk most csak sima mustárral készült, de érdemes kipróbálni többféle mustárral ízesítve, vagy akár kerülhet bele néhány csepp Worcester- vagy Tabasco-mártás is. Természetesen nemcsak csirkemájból készülhet, finom pulyka-, pecsenyekacsa- vagy pecsenyelibamájjal, de akár sertés-, borjúmáj is kerülhet bele. Finom, pikáns ízű étel, nálunk a fusilli tésztával tökéletes ebéd volt. És bár nem túl dekoratív, de azért nagyon finom. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 nagyobb csemegeuborka
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 3 evőkanál mustár
  • só, őrölt bors


  • A májakat megtisztítottam, a nagyobb darabokat kettévágtam, megmostam.
  • A hagymát megpucoltam, félbevágtam, majd vékonyan felszeleteltem.
  • A csemegeuborkát gyufaszálnyi csíkokra metéltem.
  • Egy kisebb tálban kézi habverővel egyneművé dolgoztam a tejfölt, a tejszínt és a mustárt.
  • Az olajat egy nagyobb serpenyőben felhevítettem, a fél hagymakarikákat néhány perc alatt üvegesre sütöttem rajta.
  • Belekerült a csirkemáj, amit ízesítettem őrölt borssal, majd nagy lángon, kevergetve 6-7 perc alatt fehéredésig sütöttem a húst.
  • Hozzáadtam az uborkacsíkokat, a mustáros-tejfölös-tejszínt, ráöntöttem 1 deci vizet, és lefedve, kis lángon kb. 10 percig pároltam.
  • Végül megsóztam, még egy picit főztem, majd főtt tésztával tálaltam.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom, mi nagyon szeretünk mindenféle májat. Még így nem készítette, de kipróbálom, köszi a recepte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is nagyon szeretjük a májat, így még most készült először, de nem utoljára! :)

      Törlés
  2. Én nagyon nagy csirkemájrajongó vagyok, általában hagymával vagy fokhagymásan, esetleg más zöldségekkel szoktam készíteni, no meg rántva, és tölteléknek, de mustárosan még nem. Pedig így is nagyon fincsi lehet, ki fogom próbálni. Szinte minden receptedet meg szeretném főzni:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy, az az igazság, hogy én így vagyok a sütiiddel! :)

      Törlés
  3. Mint ahogy Gerdi írta: "csirkemájrajongó vagyok"! Főleg a férjem! Így aztán Én ezt az ételt mentem is, nagyon tetszik. Köszi, hogy megosztottad velünk! Egyébként is imádom a gyorsan elkészíthető ételeket... ;-)

    VálaszTörlés