OLDALASKORONA



Hozzávalók:
  • 1,2 kg sovány sertésoldalas
  • 2 evőkanál méz
  • 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 cseresznyepaprika
  • 1/4 kávéskanál őrölt koriandermag
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 80 dkg vegyes idényzöldség (lehet mirelit vagy konzerv is)


  • Egyetlen, 10-12 cm széles sertésoldalas csíkot vettem, gondosan eltávolítottam róla a hájat-zsírt, megmostam és lecsepegtettem.
  • A páchoz összedolgoztam a mézet, a citromlevet és az olívaolajat.
  • Hozzáadtam a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra tördelt cseresznyepaprikát, a citromhéjat és a koriandert, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Megkentem vele az oldalast, mély tálba fektettem, lefedtem, és 2-3 órán át a hűtőszekrényben érleltem.
  • Ezután leszedtem a pácot a húsról, alufóliával bélelt nagyobb tepsibe fektettem, megkentem olajjal.
  • Előmelegített, 220 fokos sütőben mindkét oldalát hirtelen megkapattam.
  • Kevés vizet öntöttem alá, alufóliával letakarva puhára pároltam, majd fólia nélkül, a pecsenyelével locsolgatva pirosra sütöttem.
  • Közben megtisztítottam és felaprítottam a zöldségeket, külön edénykékben, kevés víz hozzáadásával puhára pároltam.
  • A hús páclevét beforraltam pépsűrűségűre.
  • Az oldalast nagyobb tálra állítottam-kerekítettem, közepébe szedtem a zöldségeket, meglocsoltam a pecsenyelével, és a beforralt pác kíséretében tálaltam.