kedd, január 31, 2012

Oldalas korona

Nagyon finom husi, és szerintem nagyon szépen lehet tálalni is. Az ötlet sajnos nem tőlem származik, a Lajos Mari - Hemző Károly konyhája című 2012-es asztali naptárban jelent meg. A naptárt átlapozva egy hétig bírtam nap mint nap nézegetni a képet, aztán hétvégén megsütöttem. Egyáltalán nem bántam meg, nagyon finom lett. Nálunk csak a párolt zöldségek alkották a köretet, de a család éhesebb tagjai számára készíthetünk hozzá párolt rizst és/vagy hasábburgonyát is.


Hozzávalók:
  • 1,2 kg sovány sertésoldalas
  • 2 evőkanál méz
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 cseresznyepaprika
  • 1/4 kávéskanál őrölt koriandermag
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 80 dkg vegyes idényzöldség (lehet mirelit vagy konzerv is)


  • Egyetlen, 10-12 cm széles sertésoldalas csíkot vettem, gondosan eltávolítottam róla a hájat-zsírt, megmostam és lecsepegtettem.
  • A páchoz összedolgoztam a mézet, a citromlevet és az olívaolajat.
  • Hozzáadtam a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra tördelt cseresznyepaprikát, a citromhéjat és a koriandert, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Megkentem vele az oldalast, mély tálba fektettem, lefedtem, és 2-3 órán át a hűtőszekrényben érleltem.
  • Ezután leszedtem a pácot a húsról, alufóliával bélelt nagyobb tepsibe fektettem, megkentem olajjal.
  • Előmelegített, 220 fokos sütőben mindkét oldalát hirtelen megkapattam.
  • Egy kevés vizet öntöttem alá, alufóliával letakarva puhára pároltam, majd fólia nélkül, a pecsenyelével locsolgatva pirosra sütöttem.
  • Közben megtisztítottam és felaprítottam a zöldségeket, külön edénykékben, kevés víz hozzáadásával puhára pároltam.
  • A hús páclevét beforraltam pépsűrűségűre.
  • Az oldalast nagyobb tálra állítottam-kerekítettem, közepébe szedtem a zöldségeket, meglocsoltam a pecsenyelével, és a beforralt pácpép kíséretében tálaltam.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon étvágygerjesztő:) Nen vagyok oldalas rajongó, de ezt így ahogy van szívesen megenném.

    VálaszTörlés
  2. Nyammi, de guszta! Én zöldségkörettel is szívesen elfogadnám!!!

    VálaszTörlés
  3. Szépen tálalni?, ha engem kérdezel, akkor erre inkább azt mondanám, hogy gyönyörű! Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  4. Még ha nem is tőled származik az ötlet, akkor is nagyon szépen tálaltad! Guszta a husi is és a zöldségek is, azonnal meg lehet tőle éhezni :)

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is sült oldalas volt hétfőn, na persze nem így. A tied nagyon szép, a tálalásod pedig gyönyörű! Nagyon kívánatos mellette az a rengeteg zöldség! :)

    VálaszTörlés
  6. Minő költemény!!! Én meg szeretem az oldalast, zaftos hús. A zöldségek finom színfoltjai a fotódnak, tényleg jó kompozíció :)

    VálaszTörlés
  7. Lányok, mindenkinek köszönöm a kedves szavakat! :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon étvágygerjesztő a sok színes zöldséggel!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon tetszik a tálalás és a hús is. Étvágygerjesztő nagyon!

    VálaszTörlés