szombat, január 28, 2012

Datolyaszilvás-diós kosárkák

Ma végre nem dolgoztam a munkahelyen, így egy kicsit több időm volt az itthoni dolgokra. A mosás, takarítás, vasalás mellett sütöttem is egy nagyon finom sütikét. Roppant könnyen és gyorsan elkészíthető, hiszen készen kapható leveles tésztából készül. Levendulalánytól származik a recept, amit itt is nagyon köszönök. Tegnap a zöldségesnél megvettem az utolsó két datolyaszilvát, azt mondta, hogy már nem is lesz több. Két gyönyörű nagy, érett darabot kaptam. Aprítás után szinte lekvárszerűen szétmállott, annyira érett volt, gondolhatjátok, milyen édes, zamatos volt az íze. Az eredeti recepthez képest minimálisan változtattam, de ízvilágában ugyanaz maradt. Vaníliás cukorral ízesített mascarponéval díszítettem, de anélkül is nagyon finom. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 csomag (40 dkg) friss élesztős leveles tészta (Tante Fanny)
  • 2 nagy, érett datolyaszilva
  • 1 nagy alma
  • 10 dkg darált dió
  • 2 csapott evőkanál barnacukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj


  • A datolyaszilvákat és az almát megmostam, mindkettőt meghámoztam, a datolyaszilva felső, kemény részét és az alma magházát eltávolítottam, és mindent apró kockákra vágtam.
  • A leveles tésztából 12 nagy kört szúrtam ki, amikkel kibéleltem a muffintepsi mélyedéseit.
  • Mindegyik tésztatálka aljába egy-egy mokkáskanálnyi darált diót szórtam, a maradék diót a gyümölcsökhöz kevertem.
  • Ezzel a diós gyümölcskeverékkel megtöltöttem a tésztakosárkákat (nekem pont elfogyott, de ha esetleg kimarad, önmagában is nagyon finom).
  • A barnacukrot elkevertem a fahéjjal, és a gyümölccsel töltött kosárkák tetejére szórtam.
  • A maradék tésztából 12 kis levélkét szúrtam ki, és egyet-egyet a kosárkák tetejére biggyesztettem.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
  • Amikor már majdnem teljesen kihűlt, éles késsel óvatosan körbevágtam a tésztakosárkákat a forma mentén, és óvatosan kiemeltem őket a tepsiből.
  • Vaníliás cukorral ízesített mascarponéval díszítve tálaltam, de anélkül is nagyon finom.

21 megjegyzés:

  1. Hankka lehet kinevetsz, de rákerestem a google-ba a datolyaszilvára és szégyen ide vagy oda, de rá kellett eszmélnem, hogy sosem láttam és hallottam még ilyen gyümölcsről, pedig igen gusztán néz ki!!
    A süti úgyszintén!! Nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy nevetlek ki, amíg Levendulalánynál nem láttam, addig én sem tudtam, hogy létezik ilyen gyümölcs! Azóta viszont ez már a második sütés, és nagyon finom! :)

      Törlés
  2. Igen mutatós darab:) Datolyaszilvám nincs, mert igen drága errefelé.Bár látom csak 2 db kell hozzá, az nem olyan vészes. Nagyon klasszul kidíszítetted:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk sem olcsó, de néha érdemes venni, mert nagyon finom! :)

      Törlés
    2. Nagyon jól néz ki, a recept is klassz! Én csak sima diós kosárkát szoktam sütni, illetve már legalább 2 éve nem sütöttem...

      Törlés
  3. De szépek! Jól áll neki a fehér díszítés. Datolyaszilvát nem tudok beszerezni, de más gyümölccsel is el tudom képzelni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha az almát kicsit megpárolnánk, és ahhoz tennénk még valamilyen gyümölcsöt, valóban finom lehet! :)

      Törlés
  4. Nagyon jól néznek ki a kosárkáid! Én sem ismerem a datolyaszilvát, hasonló a datolyához?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ízben a nevéhez méltóan teljesen a datolyára és a szilvára hasonlít, amikor először ettem, ha nem tudtam volna a nevét, az íze után kitaláltam volna! :)

      Törlés
  5. A gyümölcs neve először gondolkodóba ejtett, mert én nem ezen a nevén ismerem :D, ellenben nyersen ettem már és finomnak tartom, úgyhogy egészen biztosan ízlene sütiben is. Jól néz ki, a mascarpone is remek lehet hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen néven ismered, kíváncsi lennék rá?! Ezek az érett, édes darabok nagyon finomak voltak az almával és dióval turbózva! :)

      Törlés
    2. Hankka, leginkább khakiként vagy sharon gyümölcsként. Most utánanéztem, és hála a magyarnak, a sharon nálunk sáron, a khaki pedig kaki :// (még szebb az, hogy kakiszilva - ááááá)...szóval hát hmmmmm, ezek után a datolyaszilvát egy nagyon jó névnek tartom. :D

      Törlés
  6. A datolyaszilván én is gondolkodtam mi lehet, de már látom, hogy az a khahi.
    Mondjuk kicsit rosszul hangzott volna, hogy "kakis kosárkák"... ;DDDDD
    Nagyon guszták lettek és finom a töltelék. :)

    VálaszTörlés
  7. Egycsipet- frappánsan levezetted! :) Szeretem a leveles tésztát a sokoldalú felhasználása miatt. Tetszetős, tavaszias díszítést kapott a kosárka a virággal és levélkéjével :) A legjobb téli depresszió űző! Én hurma-ként ismerem. Finom salátában, az érettebb fagylaltnak és ettem már csirkehússal készítve. Szárítva is finom, hasonlít a fügére az íze. Kár, hogy nem mindennapi (minden napra való) gyümölcs... nem olcsó.

    VálaszTörlés
  8. PS: Onnan ismerem, hogy régebben anémiás voltam és tanácsolták enni a nagy vastartalma miatt.

    VálaszTörlés
  9. Lányok, mennyit mindent tudtunk meg ma is! Érdemes volt megírni a bejegyzést, pláne, hogy a kommenteket olvasva még jókedvem is lett! :D

    VálaszTörlés
  10. Válaszok
    1. Igen, nagyon szerettük! Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy gyorsan el is fogyott! :)

      Törlés
  11. Mi Olaszban voltunk turistaként 1 euroért adtak 6 DB ot...az 50 Ft darabja... és közértben nem árusoknál... utóbbi még olcsóbb.... Érettet puhát! Amit itthon lehet kapni olyan kemény mint a körte. 100x finomabb a puha... és az tényleg olyan mint a datolya... A recept jól hangzik ki akarom próbálni én is...

    VálaszTörlés
  12. Mi Olaszban voltunk turistaként 1 euroért adtak 6 DB ot...az 50 Ft darabja... és közértben nem árusoknál... utóbbi még olcsóbb.... Érettet puhát! Amit itthon lehet kapni olyan kemény mint a körte. 100x finomabb a puha... és az tényleg olyan mint a datolya... A recept jól hangzik ki akarom próbálni én is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Pali, köszönöm a megjegyzést. Szerencsére nagyon érett, puha datolyaszilvát kaptam anno, aminek tényleg nagyon finom íze volt. :) Szét is nézek a zöldségesnél, kíváncsi vagyok, van-e, milyen és mennyibe kerül?! :) A recepthez pedig sok sikert! :)

      Törlés