szombat, október 29, 2011

Pikáns céklasaláta

Pikáns, finom, nyers, és főleg egészséges. A céklát eddig mindig főzve fogyasztottuk, ebbe a salátába viszont nyersen kerül. Az eredeti recept szerint csak egy evőkanál méz kell hozzá, ezt az adagot egy kicsit megemeltem, mivel túl savanykás ízű volt. Kicsit több mézzel viszont nagyon finom, önálló fogásként is fogyaszthatjuk, de akár ízletes köret is lehet frissen elkészített sültek mellé. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 60 dkg cékla
  • 3-4 kisebb alma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kanál citromlé
  • 3 evőkanálnyi méz
  • 2 evőkanálnyi olívaolaj


  • A céklát nagyon alaposan megmostam, meghámoztam, leöblítettem, végül vékonyra lereszeltem.
  • Az almákat is megmostam, meghámoztam, és hozzáreszeltem a céklához.
  • Tisztítás után ugyanígy tettem a vöröshagymával is.
  • Sóval, citromlével és mézzel ízesítettem a salátát, majd kevés olívaolajjal locsoltam meg.
  • Óvatosan és alaposan átforgattam az egészet, majd néhány órára hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek és le tudjon hűlni.

péntek, október 28, 2011

Köhögés elleni szirup

Nemrég a kezembe került Dr. Helmut Keudel: Gyermekbetegségek című könyve. A legfontosabb és leggyakoribb gyermekbetegségek leírása mellett kezelési javallatokat is tartalmaz a könyv, kiegészítve bevált házi eszközökkel, valamint homeopátiás és egyéb természetgyógyászati ismeretekkel. Az önsegítő praktikákról így ír a szerző: "A modern orvosi terápia eredményei vitathatatlanok: óvják az életet a néhány évtizede még halállal végződő, életveszélyes szövődményektől, és enyhítik a sok szenvedéssel járó panaszokat. Sok nem életveszélyes, közönséges, mindennapi betegségekben viszont - amelyekben a gyermekek gyakran szenvednek - a modern orvostudomány nem nyújt nagyobb segítséget, mint a régi házi szerek. Ezért egyre több orvos mond le a "nehézfegyverzetről", főleg a gyermekkor tipikus vírusos betegségeinél, mint a meghűlések: a nátha, torokfájás és köhögés elleni kémiai szerek nem a kórokozókat gyűrik le, csupán a kellemetlen tüneteket enyhítik. A vírusos betegségek ellen még nincs sok hatékony gyógyszer, az antibiotikumok csak a baktériumok ellen segítenek. Amikor a szülők elhatározzák, hogy előbb a régen bevált házi szerekkel próbálkoznak, tudniuk kell, hogy ezek a módszerek több időt követelnek, mint néhány tabletta vagy csepp beadása. Ezzel szemben viszont a nem kívánt, sőt káros mellékhatásoktól kevésbé kell félni. Ugyanakkor viszont éberen kell őrködniük, hogy kétes esetekben az orvos tanácsát idejében kikérjék: ha a lábszárborogatás nem viszi le a lázat, és a kakukkfűszirup nem csökkenti a köhögést, más intézkedésekhez kell folyamodni." Miután Csenge a múlt hét végén köhögni kezdett, eszembe jutottak az olvasottak, és elkészítettem az ajánlott köhögés elleni szirupot. Bevált, a köhögés csillapodott. Sőt, és remélem, nemcsak az anyai szívem mondatja velem, de úgy vettem észre, Csenge szívesebben bevette az anya által főzött, illatos gyógyteát, mintha gyógyszertári szert adtam volna neki. Az eredeti receptben barna kandiscukor szerepel (TücsökBogárnál láttam kandispálcát), mivel azonban ennek elkészítése nagyjából egy hétig tart, ennyi időnk pedig nem volt, így nálam csak sima barnacukor került a szirupba, és lándzsás útifüvem sem volt itthon, így az kimaradt. A recept az eredeti leírás szerinti. Sok sikert hozzá!


250 ml vízben 1 kávéskanál szárított zsályát, 1 kávéskanál kakukkfüvet, 100 gramm aprított hagymát és 100 gramm barna kandiscukrot elvegyítünk, s lassan addig főzzük, ameddig a cukor felolvad. Egy kávéskanál szárított lándzsás útifüvet még hozzáadhatunk, mivel a köhögési ingert csillapítja, a szirupot viszont keserűbbé teszi, vagy 1 kávéskanál nyálkaoldó lókörömfű is belekeverhető. A keveréket még melegen csavarosan záródó, 450 ml-es üvegbe szűrjük és lehűtjük. Ez a szirup hűtőszekrényben 1 hétig eláll.


Hároméves korig naponta 3-szor 1-2 kávéskanálnyit adjunk. Három éven túl naponta 3-szor 1 evőkanállal, a köhögés javulásáig. Iskoláskortól naponta 3-szor 2 evőkanállal.

csütörtök, október 27, 2011

Csokoládés túróbomba

Ez a sütés nélküli édesség nagy családi kedvenc. Még a hét végén készült, pillanatok alatt el is fogyott, sőt, az utolsó darabokat úgy kellett szétosztani, hogy mindenkinek jusson. Ugyanis mindenki ragaszkodott hozzá, hogy még ő is kér egy túróbombát. A receptet anyukámtól kaptam, ha jól tudom, a Nők Lapja Konyha valamelyik nyári számában jelent meg. Eredetileg nagyobb változatban készült, anyukám is Albert keksz alapra helyezte a nagyobb golyókat. Csinosabban és kiadósabban szerettem volna készíteni, így került nálunk kisebb omlós keksz (Tesco - van kakaós, és sima változata is) alapra. A túrótölteléket pedig nem golyóvá formáztam, hanem - mivel kétbalkezesként esélyem sincs, hogy egyforma golyókat gyártsak :( - egy nagyobbacska karalábévájó segítségével félgömböket formáztam a masszából. A vájót közben szorgalmasan vizeztem, vigyázva, hogy mindig rendesen lecsepegtessem róla a vizet, nehogy eláztassa a tölteléket. Végül csokimázzal vontam be, mégpedig úgy, hogy rácsra rakosgattam a bombákat, és kis merőkanállal leöntöttem őket csokimázzal, így a lefolyó mázat felfogva tovább tudtam használni. Nagyon finom, üdítő kis süti, csak arra vigyázzunk, hogy hűtőben tartsuk, hiszen a nyers túró könnyen romlik. Bár esélye sincs rá, hogy megromoljon, olyan hamar elfogy. :)) Sok sikert hozzá!

Ui.: Időközben újra elkészült, fotók itt! :)


Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
  • 80 db kerek keksz
a töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 7 dkg porcukor
  • 5 dkg búzadara
a bevonáshoz:
  • 25-30 dkg ét tortabevonó
  • 2,5-3 evőkanál étolaj

  • A túrót szitán áttörtem, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam, és 2-3 órára hűtőbe tettem, hogy a dara megdagadjon.
  • Karalábévájó segítségével félgömböket formáztam belőle, és mindegyik kekszre ráraktam egyet, óvatosan kicsit rá is nyomtam, hogy stabilabban álljon rajta.
  • Hűtőbe tettem, amíg elkészítettem a bevonatot.
  • Ehhez gőzfürdő fölött megolvasztottam az ét tortabevonót úgy, hogy 10 dkg-onként 1 evőkanál olajat adtam hozzá.
  • A bombákat a hűtőből kivéve leöntöttem a csokimázzal, és hagytam lecsepegni. (Mivel hidegek a bombák, hamar megdermed rajtuk a máz, mehetnek is vissza a hűtőbe.)
  • Díszítés most nem került rá, de a tetejét tovább díszíthetjük fehér csokival, cukorgyönggyel vagy mandulaforgáccsal.


kedd, október 25, 2011

Kakukkfüves zöldborsóleves

A hét végén zöldborsólevest főztem. Nálunk eddig a zöldborsóleves hagyományosan mindig csak lisztpirításos módszerrel készült, most viszont egy tejfölös változatot készítettem. Bevallom, kicsit idegenkedtem attól, hogy a zöldborsólevesbe tejfölt tegyek, de a végeredmény nem lett rossz, sőt, meglepően finomra sikerült. Olyannyira, hogy a nagyfiam - miután tegnap este a túlóra után beestem - azzal fogadott, hogy anya, ez a leves nagyon finom lett! (Rögtön el is felejtettem, milyen fáradt vagyok, egy ilyen kis dícséret is hogy fel tudja dobni az embert!) Persze a kakukkfű is sokat dobott az ízén, különlegesebb lett tőle. Ajánlom kipróbálásra, tartalmas, finom levesünk lesz. Sok sikert hozzá!

Hozzávalók:
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ág kakukkfű
  • 4 szál sárgarépa
  • 50-60 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
  • pirospaprika, só, őrölt bors
  • 2 evőkanál liszt
  • kb. 2 dl tejföl
a galuskához:
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál liszt
  • kevés tej

  • A fokhagymát megtisztítottam, a kakukkfűágról lehúztam a kis levélkéket.
  • Megtisztítottam és meghámoztam a sárgarépákat, majd kb. fél centis karikákra vágtam őket.
  • Egy nagy lábasban hevíteni kezdtem az olívolajat, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát és a kakukkfűlevélkéket. Addig pirítottam óvatosan, míg a fokhagyma sisteregni nem kezdett. (Vigyázzunk, nehogy megégjen a fokhagyma és a kakukkfű!)
  • Ekkor rátettem a sárgarépakarikákat és a - most természetesen fagyasztott - zöldborsót, majd 5-6 percig együtt pároltam.
  • Meghintettem a pirospaprikával és a liszttel, egy-két percig még pirítottam, majd felöntöttem 2,5 l vízzel.
  • Ízesítettem kevéske őrölt borssal és sóval, és a zöldségek puhulásáig csendes tűzön főztem.
  • Ezalatt elkészítettem a galuskát: felvertem a tojást, ízesítettem sóval, adtam hozzá kevéske tejet, majd annyi lisztet, hogy közepesen kemény galuskatésztát kapjak.
  • Amikor a zöldségek megpuhultak, beleszaggattam a levesbe a galuskát, és néhány percig együtt főztem.
  • Végül hozzáadtam a tejfölt is, amit előzőleg néhány merőkanálnyi levessel kevertem el.
  • Még egyszer felforraltam, kakukkfűvel díszítettem, és tálaltam.

vasárnap, október 23, 2011

Bazsalikomos penne

Ezt a tésztaételt nagylányom fedezte fel, valamikor a nyáron el is készítette, és nagyon finom volt. Most nekem is eszembe jutott, és szombaton, gyors ebédként varázsoltam az asztalra. A csirkemell kicsit lecsós, szaftos, ugyanakkor határozottan érezni lehet rajta a fokhagyma és a bazsalikom ízét is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • kb. 70 dkg csirkemellfilé
  • só, őrölt bors
  • 4 paprika
  • 4 paradicsom
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg penne tészta
  • friss oregánó a tálaláshoz



  • A csirkemellet csíkokra vágtam, sóztam, borsoztam, és az olívaolajon hirtelen átforgattam.
  • Amíg a hús pirult, a paprikát tisztítás után apró kockákra vágtam és a húshoz adtam, együtt pirítottam tovább.
  • A paradicsomokat kb. 1 percre forró vízbe tettem, majd kiemelve óvatosan leszedtem róluk a héjat, ami a forró víz hatására nagyon könnyen lejön, végül szintén apró kockákra vágtam őket.
  • A fokhagymagerezdeket megtisztítottam, összezúzva a paradicsomkockákhoz adtam.
  • A bazsalikomleveleket megmostam, majd ügyesen felaprítottam, és a fokhagymás paradicsomhoz tettem.
  • A fokhagymás-bazsalikomos paradicsomkockákat a húshoz adtam, finoman belekevertem.
  • Sóztam, borsoztam, és készre pároltam.
  • Közben vizet forraltam, amikor felforrt, sót és pár csepp olajat tettem bele, majd kifőztem benne a tésztát.
  • A pennét leszűrés után a kész fokhagymás csirkéhez kevertem.
  • Forrón tányérokra halmoztam, friss oregánóval díszítve tálaltam.