vasárnap, augusztus 28, 2011

Almatorta sütés nélkül

Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, finom desszert készült nálunk tegnap. Egyetlen hátránya, hogy egy éjszakán át a hűtőben kell pihennie-dermednie fogyasztás előtt. Igazából az ősszel érő jonatán vagy jonagold, esetleg idared fajtával az igazi, de a most érő nyári almával sem rossz. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1 csomag babapiskóta
  • 1 kg alma
  • 5 dl víz
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • csipetnyi fahéj
  • negyed citrom leve
  • 2 dl habtejszín (Hulala)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • kakaópor, darált háztartási keksz vagy babapiskóta


  • Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját kettétördelt babapiskóta darabokkal körkörösen, szorosan kiraktam.
  • Megmostam, meghámoztam, és a nagylyukú reszelőn lereszeltem az almákat.
  • Egy nagy lábasba tettem az almát, hozzáadtam 2 dl vizet, és forrástól számított pár perc alatt puhára pároltam.
  • Közben a pudingport a maradék vízben elkevertem, hozzáöntöttem a puha almához, és sűrűsödésig főztem.
  • A tűzről levéve elkevertem benne a cukrot, a fahéjat és a citromlevet.
  • Az almás massza felét a babapiskótára öntöttem, kanál fejével szép simára egyengettem úgy, hogy a kis közökbe is jusson a masszából.
  • Ezután újabb sor tördelt babapiskóta következett, amit a massza másik felével öntöttem le, és simára egyengettem a tetejét.
  • Egy éjszakára a hűtőbe tettem dermedni.
  • Másnap a tejszínt a cukorral kemény habbá vertem, bevontam vele a torta tetejét és oldalát, az oldalára ezután darált háztartási kekszet szórtam.
  • Sablon segítségével kakaóporral, végül csillagcsöves habzsákból a maradék tejszínhabbal díszítettem a torta tetejét.

szombat, augusztus 27, 2011

Vöröslencse-krémleves

Ezen a héten szinte ez az első étel, amit főztem, pedig már szombat van. Nagyon sűrű volt a hét. Szerdáig a munkahelyen voltam reggeltől estig egy határidős feladat miatt, este, mire hazaestem, fürdetés, etetés, utána a lakás rendbe szedése, vasalás, arról már nem is beszélve, hogy a nagyok és a párom is igényelte, hogy beszélgessünk, együtt legyünk. Csütörtökön ugyan szabadságon voltam, de ezen a napon vettük meg és hoztuk haza a gyerekek tankönyveit, plusz bevásárlás - írószer és ruházat. És egy kicsit kényeztetve magunkat éttermi ebéd a bevásárlókörút közben. Este apa cuccainak pakolása, ugyanis pénteken munka után háromnapos sportrendezvényre indult Gödöllőre. Pénteken újra munka, és délután végre itthon. Mivel a nagyfiam sincs itthon ezen a hétvégén, nálunk most lánybuli van, Csillával és Csengével hármasban. Már hiányzott a főzés, de csak valamilyen egyszerű, gyors levest szerettem volna készíteni, mivel mosunk és takarítunk is, már amennyire Csengétől tudunk. A szekrényben lapult egy csomag vöröslencse, ebből készült nálunk most a leves. Nem kell előző éjszaka beáztatni, könnyebben megfő, mint hagyományos rokona: mire a krumpli megfőtt, addigra a lencse is. Csilla megdicsérte, ízlett neki és nekem is, és Csenge is eszegette, bár ebben a hőségben nincs igazán jó étvágya. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 5-6 közepes nagyságú burgonya
  • 25 dkg vöröslencse
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 leveskocka
  • só, bors, római kömény, kurkuma
  • 2 dl tejszín


  • A burgonyát meghámoztam, megmostam, majd közepes kockákra vágtam. Váltott vízben többször átmostam.
  • A fokhagymagerezdeket megtisztítottam.
  • A lencsét átválogattam, kiszedtem belőle a rossz szemeket, majd váltott vízben többször átmostam, addig, míg szinte teljesen tiszta nem lett rajta a víz. Ekkor szűrőbe tettem, még a szűrőben, folyó víz alatt is megmostam, majd hagytam lecsepegni.
  • Egy nagy lábasba 2,5 l vizet öntöttem, felforraltam.
  • Amikor felforrt, feloldottam benne a leveskockákat, majd beletettem a burgonyát, a leszűrt lencsét és a zúzott fokhagymagerezdeket is.
  • Ízesítettem sóval (óvatosan, mivel a leveskocka is fűszeres), őrölt borssal, római köménnyel és kurkumával.
  • Amikor újra felforrt, lefedtem, és kis lángon puhára főztem a krumplit és a lencsét.
  • Miután elkészült, levettem a tűzről, néhány percig pihenni hagytam, majd botmixerrel pépesítettem.
  • Egy kis tálkába öntöttem a tejszínt, az időközben újra tűzre tett levesből hozzámertem 3-4 merőkanálnyit, és merőkanalanként elkevertem a tejszínnel, végül az egészet a leveshez öntöttem.
  • Megvártam, míg újra felforrt, majd elzártam, ezzel készen is volt.
  • A tányérokba merve tejszínnel locsoltam meg és levesgyönggyel tálaltam.

vasárnap, augusztus 21, 2011

Lecsó bográcsban csirkemájjal

Ezt az ételt nem én főztem, illetve csak kukta voltam. (De olyan finom és viszonylag egyszerűen elkészíthető, hogy mindenképpen szerettem volna megörökíteni az utókor vagy a kedves látogató számára.) Anyukám névnapján többek között ez is készült, kinn főztük a bográcsban. Legfőképpen az öcsémnek jár érte dicséret, nagyon finom lett. Aki szereti a lecsót és a májat, nem fog csalódni ebben a laktató, finom fogásban. A hozzávalók 4 személyre szólnak, nálunk most háromszoros adag készült. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1,5 kg paprika
  • 70 dkg paradicsom
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 csapott kanál fűszerpaprika
  • tengeri só
  • 1 kg csirkemáj


  • A paradicsomot néhány pillanatra forró vízbe tettük, a vízből kivéve megvártuk, míg kicsit lehűl, majd lehúztuk a héját, és kockákra vágtuk.
  • A paprikát kicsumáztuk, hosszában félbevágtuk, és fél centi vastagra felszeleteltük.
  • A szalonnát kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágtuk.
  • A csirkemájat megtisztítottuk, nagyobb kockákra vágtuk.
  • Az előkészületek után a bográcsba szórtuk a szalonnakockákat, és kisütöttük.
  • Rátettük a hagymát, üvegesre pirítottuk.
  • Levettük a bográcsot a tűzről, a szalonnás hagymát megszórtuk fűszerpaprikával, és hozzáadtuk a paradicsom felét.
  • A tűzre visszatéve, fedővel lefedve addig főztük, amíg teljesen szét nem főtt a paradicsom és a hagyma.
  • Ekkor megsóztuk, hozzáadtuk a paprikát, és kb. fél órán keresztül kis tűzön, lassú forralással főztük.
  • Végül hozzáadtuk a maradék paradicsomot és a csirkemájat, és készre főztük.
  • Azon melegében, friss, fehér kenyérrel tálaltuk.

szombat, augusztus 20, 2011

Málnás gyümölcskosárka

Bár augusztus 20-a van, Szent István király, az államalapítás és az új kenyér ünnepe, nálunk a mai nap anyukám ünneplése is. A héten volt ugyanis a névnapja, és ma jött össze a család, hogy felköszöntse és megünnepelje őt. Anyukám, Isten éltessen névnapod alkalmából!

...egy nap, majdnem olyan, mint a többi,
de az emlék már a holnap poharát tölti,
és a holnap most még csak álomvilág,
ám a perc itt van, mosollyal nyit rád,
hogy legyen erőd, legyen hited,
amíg utadon terhedet viszed,
és tudj nevetni, játszani örömmel,
hogy a holnap szeretni jöjjön el,
napsugárral, esővel, szivárvánnyal,
a szívben tűzzel, a kertben száz virággal,
s hogy legyen, aki szeret, s ott van veled,
boldog névnapot kívánok neked!...

Ezzel a sütivel leptük meg anyukámat, mégpedig egy nagy tálcával. Nem ez a legegyszerűbben elkészíthető sütemény, de azért nagyon bonyolultnak sem mondanám. Meg kell sütni a kis kosarakat, hűlés után csokimázba mártogatni, dermedés után tölteni, és végül díszíteni. De megérte, mert nagyon mutatós, jól néztek ki egymás után szép sorjában a kis kosárkák. A bejegyzés még a kóstolás előtt született, bízom benne, hogy ízlik majd mindenkinek. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 40 dkg Rama margarin
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

a töltelékhez:

  • 3 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 6 csapott evőkanál kristálycukor
  • 1,2 l tej

a bevonathoz:

  • 15 dkg ét tortabevonó
  • 1,5 evőkanál étolaj

a díszítéshez:

  • friss málna


  • A hideg margarint elmorzsoltam az átszitált liszttel.
  • A többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összegyúrtam, majd kb. 3 órára hűtőszekrénybe tettem.
  • Ezután a tésztából kb. 3,5 dkg-os darabokat csíptem, és ezeket a fém muffinsütő tepsi virág alakú kis mélyedéseibe nyomkodtam úgy, hogy egyenletes falvastagságot kapjak. Igazából kosárkaformába kell nyomkodni, ha így készítjük, lehet, hogy kb. 3 dkg-os tésztadarabkák is elegendőek kosaranként.
  • Villával megszurkáltam az aljukat, és előmelegített sütőben, 210 fokon 10-12 perc alatt megsütöttem.
  • Hagytam a kosárkákat teljesen kihűlni.
  • A csokimázhoz vízgőz fölött megolvasztottam a kis darabokra tördelt tortabevonót úgy, hogy közben hozzáadtam az étolajat is.
  • A kosárkák alját a csokiba mártottam, és sütőpapírral fedett tálcára rakosgattam őket.
  • Nálam egy éjszakán keresztül pihentek, reggel töltöttem őket, de az is elég, ha megvárjuk, amíg teljesen megdermed a csokimáz.
  • A pudingporból a cukorral és a tejjel a szokásos módon pudingot főzünk.
  • Kihűtjük, vagy többször megkeverve megvárjuk, amíg kihűl, csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és megtöltjük vele a kosárkákat. Nem baj, ha marad pudingunk, a végén a díszítéshez felhasználhatjuk, illetve a gyerekek örömmel elfogyasztják a maradékot.
  • Végül tisztított, darabolt gyümölccsel díszítjük. Nálunk a jelentős részére málna került, amit nagyon óvatosan kell tisztítani. Nem folyóvíz alatt mosom, hanem egy kis tálkába vizet engedek, és ebben mostam, illetve inkább csak öblítettem egyesével a málnaszemeket, óvatosan, mert könnyen széthullik.
  • A gyümölcskosárkák egy részét - málna híján - negyedekre vágott eperdarabokkal, illetve szilvaszeletekkel díszítettem.
  • A gyümölccsel való kirakás után - ha maradt pudingunk - még tovább díszíthetjük pudinggal, vagy akár tejszínhabbal is, illetve színtelen tortazselével is be lehet vonni.


hétfő, augusztus 15, 2011

Őzpörkölt bográcsban

Negyven év és nagy család ide vagy oda, őzhússal eddig nem volt dolgom. Valahogy magamtól eszembe nem jutott soha, hogy az üzletben őzhúst vegyek. Most pedig egy kedves ismerősünktől őzcombot, plusz szerintem - ha van ilyen az őzeknél - oldalast és szűzpecsenyét kaptunk. Legalábbis a másik két húsdarab a sertés eme részeire emlékeztetett. Minthogy még soha nem főztem vadhúst, próbáltam kutakodni receptek után, hogy egyáltalán mit is kezdjek vele. Végül a pörkölt mellett döntöttem, ehhez - a legtöbb vadétellel ellentétben - a húst nem kell előre pácolni. Egyedi lett az elkészítés, a legtöbb helyen vörösborral készítik, ez nálam is így volt, de a fűszerezés és az egyéb hozzávalók a saját ízlésünk szerint kerültek a pörköltbe. Mivel fogalmam sincs, hogy mennyi volt a hús - pláne kicsontozás után -, így aztán pontos mennyiségeket sem tudok megadni, de szerintem bárki nekilát, egy kis konyhai gyakorlattal a háta mögött érzésre is simán elkészíti. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • őzcomb
  • zsír
  • 4 nagyobb fej vöröshagyma
  • 5-6 paradicsom
  • 4 paprika
  • só, őrölt bors, majoránna, őrölt pirospaprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • félédes vörösbor
  • csípős paprikakrém
  • 2 kisebb burgonya


  • A szabadtűzön főzéshez először is előkészítettem a hozzávalókat, és a párommal tüzet rakattam, hogy mire mindent előkészítek, addigra a tűz is pont jó legyen: ne égjen nagy lánggal, szépen álljon be.
  • A húst kicsontoztam, megtisztítottam az inaktól, hártyáktól, és kb. 2 centis kockákra vágtam.
  • A vörös- és fokhagymát megtisztítottam, az előbbit apró kockákra vágtam, utóbbit összezúztam.
  • A paradicsomot és a paprikát megmostam, a paradicsomot cikkekre-félcikkekre, a paprikát karikákra és szeletekre vágtam.
  • Összekészítettem a fűszereket, elővettem a zsírt, és elkezdődhetett a főzés.
  • Egy jó adagnyi zsírt kikanyarítottam a bödönből, és a bográcsba tettem, amit feltettem a tűzre.
  • Amikor már kellően felmelegedett, beletettem az aprított vöröshagymát, és fonnyasztani-pirítani kezdtem.
  • Ezután következett a paprika és a paradicsom, amiből egy jó lecsós alapot főztem.
  • Belekerült a hús, amit fehéredésig pirítottam, ekkor került rá a bors, a majoránna és a só.
  • Nemsokára megszórtam pirospaprikával, elkevertem, jöhetett a zúzott fokhagyma.
  • Ezután folyamatosan öntöttem rá a félédes vörösbort, nálam "megitta" az őz a teljes üveggel.
  • A tüzet annyira mérsékeltem a bogrács alatt - a képen látszik is -, hogy szinte csak néha-néha buggyanjon egyet-egyet, nagyon kis lángon főztem a húst hosszú órákon át (mivel délután kezdtem főzni, késő este lett, mire elkészült).
  • A főzési idő vége felé ízesítettem-tüzesítettem egy kis csípős paprikakrémmel, és hozzáadtam a megtisztított, egészben hagyott burgonyákat is. Ezek szétfőnek, és sűrítik, szaftosabbá teszik a pörköltet.
  • Készre főztem az egészet, és friss kenyérrel, savanyúsággal tálaltam.



vasárnap, augusztus 14, 2011

Kekszes szelet

A kekszes szelet Mohától származik, köszönet érte. Már többször megsütöttem, mindig nagy sikere volt - akár vendégek, akár csak a család részére készült. Most anyukám kért meg, hogy - mivel vendégeket várt - segítsek be egy picit a készülődésbe, mégpedig egy általam kiválasztott süteménnyel. Ő sósat és túrósat sütött, én pedig ezt a sütit. Pár szelet maradt persze nekünk is, ezek kerültek a képekre. Nagyon finom, üdítő, könnyed, habos sütemény, különlegessége a tetején a keksz, ami az ízvilágába is pontosan passzol, és szerintem fel is dobja a sütit. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 5 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 13 dkg finomliszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 3 evőkanál olaj

a krémhez:

  • 9 dl 100 %-os narancslé
  • 3 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 5-6 evőkanál cukor
  • reszelt narancshéj

a tetejére:

  • 4 dl tejszín (Hulala)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 csomag vajas keksz


  • A tészta sütése előtt egy kb. 25 x 35 centis tepsit sütőpapírral kibéleltem, és előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
  • A tésztához a tojásokat nagyon habosra, szinte krémesre kevertem a cukorral.
  • Hozzáadtam az olajat, és még mindig kézi mixerrel kevertem néhány percig.
  • Ezután hozzászitáltam a lisztet és a kakaóport, és - nem géppel, hanem már csak fakanállal - nagyon finoman összekevertem, illetve inkább csak beleforgattam a száraz anyagot a habba, ügyelve, hogy ne törjem össze a szépen felvert habot.
  • A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, óvatosan eligazgattam, majd kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hűlni hagytam, majd lehúztam róla a sütőpapírt, és visszatettem a tepsibe.
  • Amíg a tészta hűlt, elkészítettem a krémet. Ehhez összekevertem a pudingport a cukorral, majd egy kevés narancslével, végül fokozatosan hozzáadtam az összes narancslevet, vigyázva, hogy ne legyen csomós.
  • Melegíteni kezdtem, majd a szokásos módon pudingot főztem belőle.
  • Amikor elkészült, elzártam alatta a lángot, és belekevertem a reszelt narancshéjat.
  • Hűlni hagytam, közben többször megkevertem. Amikor már csak meleg volt, ráöntöttem a tésztára, és szépen elegyengettem a tetején.
  • Végül a tejszínből habot vertem, a végefelé hozzádolgoztam a vaníliás cukrot és a habfixálót is.
  • A tejszínnel bevontam a pudingos tésztát, a tetejét pedig vajas keksszel raktam ki, 1-2 mm távolságot hagyva a kekszlapok között, mivel puhulás közben picit meg is duzzadnak-dagadnak. Mostanában ehhez a sütihez a Spar-ban veszem a vajas kekszet. A nevét sajnos nem tudom, de kis, átlátszó csomagokban vannak ezek a csinos kekszecskék, és legutóbb 99 Ft-ért sikerült vennem.
  • Egy éjszakára a hűtőszekrénybe tettem, másnap a kekszek mentén szeleteltem.

Citromos-tárkonyos csirkeleves

A mai ebédünk citromos-tárkonyos csirkeleves volt, utána pedig nudli (pirított zsemlemorzsában megforgatva, porcukorral meghintve, tejföl kíséretében). A desszert pedig kekszes szelet. Nem mondhatom, hogy nem laktunk jól, még jó, hogy a süti nagyon könnyű, habos, és jólesően savanykás, narancsos ízű. De térjünk csak vissza a levesre: nagyon finom, laktató előétel, a férjem friss kenyérrel, mi pedig Csengével csak úgy magában kanalaztuk. Aki szereti a csirkehúst, csirkecombot, a zöldségféléket-gombát, és a savanykás-tejszínes levet tárkonnyal bolondítva, az nem fog csalódni! Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1 kg csirke felsőcomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 1-2 babérlevél
  • só, őrölt fekete bors, friss vagy szárított tárkonylevél
  • 4-5 sárgarépa
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 30 dkg fagyasztott zöldborsó (lehet konzerv is)
  • 3 dl főzőtejszín
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál mustár


  • A vöröshagymát megtisztítottam, apró kockákra vágtam.
  • A combokat lebőröztem, kicsontoztam. Ezt a műveletet megspórolhatjuk, ha eleve combfilét vásárolunk. A húst végül 1-1,5 centis kockákra vágtam.
  • Egy nagy lábasban, az olajon, közepes lángon kevergetve megfonnyasztottam a felaprított hagymát.
  • Hozzáadtam a húst, és gyakran megkeverve, nehogy leégjen, 4-5 perc alatt minden oldalát fehérre pirítottam-sütöttem.
  • Beletettem a babérleveleket, megsóztam, borsoztam, és kevés vizet aláöntve, lefedve kb. háromnegyed óráig pároltam.
  • Ez alatt megtisztítottam a répát és a gombát, a répát 2-3 mm-es karikákra, a gombát hasonló vastagságú szeletekre vágtam.
  • Mindkettőt a csirkéhez adtam, 5-6 percig együtt pároltam, majd az egészet felöntöttem 2 liter vízzel.
  • Nagy lángon felforraltam, majd kis lángon, lassú forralással főzni kezdtem.
  • A főzési idő vége felé hozzáadtam a zöldborsót is, ami nálam most konzerv volt. Ha fagyasztottat vagy frisset használunk, azt a répával és a gombával együtt tegyük a levesbe.
  • Amíg megfőtt a leves, elkészítettem a habarást: a lisztet csomómentesre kevertem a tejszínnel, ízesítettem a mustárral és a citromlével.
  • Amikor a levesben minden puhára főtt, merőkanalanként 2-3 merőkanálnyi levest elkevertem a habarással, végül a habarást a levesbe öntöttem, és lassú forralással még 3-4 percig főztem a levest.
  • Közben megkóstoltam, szükség szerint utánaízesítettem sóval és borssal.
  • Végül finomra vágott tárkonylevéllel fűszereztem, és már tálaltam is.


kedd, augusztus 09, 2011

Fokhagymás hús (szaftos hús)

Vasárnapi ebédünk volt, petrezselymes burgonyával és finom, friss, ropogós vödrös savanyúsággal. Nagyon-nagyon finom lett, a hús a sütőben omlós-puhára sült-párolódott. A fokhagymát szerencsére az egész család szereti, aminek - a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása miatt - különösen örülök. Ez az étel nemcsak finom és a fokhagyma miatt jó hatással van az érrendszerünkre, de az időbeosztásunkra is kedvező a hatása, ugyanis az előkészületeket leszámítva nincs vele semmi dolgunk, azon kívül, hogy várjuk, amíg a sütőben omlósra sül. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 2 kg sertéstarja
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors, morzsolt majoránna
  • kevés olaj (autentikusan sertészsír)


  • A tarját felszeleteltem. Mivel most csont nélkülit vettem, egyszerű dolgom volt. Ha csontos tarját veszek, azt felszeleteltetem a hentessel.
  • Minden szelet húst megsóztam és borsoztam, majd tálcára raktam.
  • Megtisztítottam a fokhagymát, gerezdekre szedtem.
  • Egy nagy lábast jól kikentem olajjal. (Sertészsírral készítve az igazi, nekem viszont vigyáznom kellett a férjem gyomrára és a saját alakomra, így olajat használtam.)
  • A húsokat a lábasba rétegeztem, minden réteget fűszereztem morzsolt majoránnával és zúzott fokhagymával.
  • Egy kevés vizet öntöttem alá - elég, ha kb. félig lepi el a húsokat -, majd lefedve a 200-210 fokra előmelegített sütőbe tettem a lábast.
  • Másfél óra elteltével a lábasról levettem a fedőt, visszatettem a sütőbe, és hagytam, hogy egy kis színt kapjon a hús, kicsit megpiruljon. Ezt a műveletet úgy is végezhetjük - különösen, ha ilyen nagy mennyiségű hússal dolgozunk -, hogy egy nagy tepsire rakjuk ki a szeleteket, és így pirítjuk készre őket.
  • Amikor a hússzeletek szép pirosra sültek, kivettem a sütőből, és petrezselymes burgonyával, savanyúsággal tálaltam.


Kapros sajtleves


Hozzávalók 6-8 személyre:


a tálaláshoz:

  • pirított szalonnakocka
  • aprított metélőhagyma




  • A vajat felhevítettem, pár perc alatt zsemleszínűre pirítottam rajta a lisztet.
  • Felöntöttem a tejjel és a levessel, felforraltam.
  • Ízesítettem sóval, borssal és aprított kaporral – a sóval óvatosan bánjunk, mivel a húsleves és a sajt is sós.
  • Felolvasztottam benne a sajtot, és kis lángon pár percig még rotyogtattam.
  • Pirított szalonnakockával és aprított metélőhagymával meghintve azonnal tálaltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is. A laktózmentes termékeket a Mizo biztosította.

Hűtött süti

Ennek a sütinek története van. A fiam már többször említette, hogy az egyik barátjánál evett ún. gumisütit, ami nagyon ízlett neki, csinálhatnék én is. Aztán részemről valahogy mindig feledésbe merült, meg igazából nem is szoktam csinálni, receptem sem igen volt hozzá. Ádám végül anyukámat is megkérdezte, hogy ő ismeri-e ezt a sütit, és tud-e ilyet csinálni. És az én drága anyukám most - hogy Ádám 16 éves lett - a szülinapi bulira egy nagy tálca hűtött sütivel érkezett, Ádám legnagyobb meglepetésére és örömére. Anyukámtól rögtön "engedélyt kértem" a fotózásra és a közzétételre, úgyhogy most más tollával ékeskedem, és adom közre anyukám receptjét. Egyébként egy egyszerűen elkészíthető és nagyon finom, könnyű desszertről van szó, nem is tudom, hogy részemről hogy tudott ennyire feledésbe menni. Sokféle néven ismert: gumisüti, szivárvány sütemény, remegős szelet, hűtött süti, stb. Sok sikert hozzá!

Ui.: Időközben újra elkészült, fotók itt! :)


Hozzávalók:
a sárga réteghez:

  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag zselatin (25 g)
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukor

a barna réteghez:

  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag zselatin (25 g)
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál kakaópor

a fehér réteghez:

  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag zselatin (25 g)
  • 4 dl tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukor

a piros réteghez:

  • 1 csomag piros színű gyümölcskocsonyapor (pl. málna ízű)


  • A sárga réteghez a zselatint elkevertem a vízben, majd melegíteni kezdtem. Addig melegítettem, amíg teljesen fel nem oldódott, de nem kell felforralni.
  • A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadtam a már nem forró zselatint és a fehérjékből felvert kemény habot.
  • Közepes méretű tepsibe öntöttem, majd beraktam a hűtőbe dermedni.
  • A barna réteget ugyanígy készítettem el, annyi különbséggel, hogy a cukros tojássárgához - amikor már krémes, habos volt - hozzádolgoztam a kakaóport is.
  • A barna masszát a sárga rétegre öntöttem, és visszatettem a hűtőbe dermedni.
  • A fehér réteghez szintén feloldottam a vízben a zselatint.
  • A kétféle cukrot elkevertem a tejfölben, hozzáadtam a zselatint, és a sütemény tetejére öntöttem, majd mehetett ismét vissza a hűtőbe.
  • A gyümölcskocsonyaport a tasakon lévő utasítás szerint elkészítettem, a süti tetejére öntöttem, és egy éjszakára a hűtőbe tettem.
  • Másnap szeletelhető vagy kiszúróforma segítségével tetszés szerinti mintákat készíthetünk belőle.

vasárnap, augusztus 07, 2011

Túrós zserbó

Szülinapi sütemény, Citromhabtól. Ezúton is köszönet a receptért, nagyon finom süteményt sikerült összehoznom. A díszítés persze korántsem olyan szép, mint Citromhabnál, de ez az első ilyen jellegű díszítésem, remélem, a gyakorlás során egyre jobban sikerül majd. Ráadásul nem elég, hogy először díszítettem így, a fehércsoki sem akart rendesen felolvadni a vízgőz fölött, nem volt elég folyós, nehezen tudtam csíkokat húzni a sötét mázra. Pontosabban nem lettek a csíkok egyforma vékonyak, de majd legközelebb... Ettől függetlenül tényleg nagyon finom lett a süti, sikert arattam vele a család körében. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:
a kakaós lapokhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 16 dkg cukor
  • 8 dkg Rama margarin
  • 1,5 dkg kakaópor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2-3 evőkanál tejföl

a sárga laphoz:

  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 4 dkg Rama margarin
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1-2 evőkanál tejföl

a töltelékhez:

  • 75 dkg túró
  • 10 dkg Rama margarin
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 tojás
  • reszelt citromhéj
  • sárgabaracklekvár

a tetejére:

  • 20 dkg tortabevonó
  • 2 evőkanál olaj


  • A töltelékhez kikevertem a margarint a cukorral, hozzáadtam a tojásokat, a citromhéjat és az áttört túrót.
  • Egy 24 x 35 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem.
  • Összeállítottam a sárga lap hozzávalóiból a tésztát, összegyúrtam, kinyújtottam a tepsi nagyságára, és a tepsibe tettem.
  • Megkentem a baracklekvárral.
  • A kakaós lap hozzávalóit szintén összegyúrtam, kettévettem, mindkét tésztacipóból lapot nyújtottam, az egyiket rátettem a lekváros lapra.
  • Erre a barna tésztára jött a töltelék, amit a másik kinyújtott barna lappal fedtem be.
  • Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütöttem.
  • Amikor kihűlt, vízgőz fölött az olajjal megolvasztottam a tortabevonót, és rákentem a sütemény tetejére.
  • Ellenkező színű csokival díszíthetjük.

Csirkemájas zsemlefelfújt

Még mindig a szülinap jegyében születnek a bejegyzések. A csirkemájas zsemlefelfújt is Ádám szülinapjára készült a vendégeknek, előétel gyanánt, friss zöldségekből készült idénysalátával a csülkös körömpörkölt előtt (amiről sajnos nem tudtam képet készíteni, mivel kinn főtt a bográcsban, és mire észbe kaptam, addigra el is fogyott - igaz, csomagoltam is a testéreméknek és anyukáméknak). Anyukámtól tanultam ezt a könnyű előételt, elkészíteni sem nehéz, és nagyon finom. Ha jól tudom, eredetileg gomba is kellett hozzá, nálunk csak májjal készül. Vadas, szaftos húsokhoz - esetleg máj nélkül - akár köretnek is el tudom képzelni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 6 szikkadt zsemle
  • 5 dl tej
  • 4 csirkemáj (szív nélkül)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors, zöldséges ételízesítő, szárított morzsolt majoránna
  • 2 evőkanál Rama margarin
  • 3 tojás


  • A zsemléket falatnyi darabokra tépkedtem és egy nagy tálba tettem.
  • A tejet felforraltam, ráöntöttem a zsemlefalatokra, és jól összekevertem, átforgattam, de vigyáztam, hogy ne nagyon törjem össze a zsemlét.
  • A csirkemájat megmostam, leöblítettem, megtisztítottam, és kb. 1 x 1 cm-es "kockákra" vágtam.
  • A hagymát és a fokhagymát megtisztítottam, a vöröshagymát apróra vágtam. A petrezselyemzöldet szintén megtisztítottam és felaprítottam.
  • Felforrósítottam az olajat, megpirítottam rajta a hagymakockákat, majd hozzáadtam a májat, és együtt pirítottam tovább.
  • Hozzáadtam a zúzott fokhagymát, ízesítettem sóval és őrölt borssal, majd 4-5 percig tovább pirítottam, végül lehúztam a tűzről, és megvártam, míg teljesen kihűl.
  • A sütőt előmelegítettem 200 fokra, és egy 1,2-1,3 literes, egyenes falú gyümölcskenyérformát margarinnal vastagon kikentem. Fontos, hogy vastagon kenjük ki, mert különben beleragad a felfújt, és nem tudjuk szépen kiborítani a formából.
  • A kihűlt zsemlékhez adtam a kihűlt májat, a tojásokat, az ételízesítőt, a petrezselyemzöldet, ízesítettem majoránnával, sóval, frissen őrölt borssal.
  • Összekevertem, a formába szedtem kis adagokban, minden egyes adagot szépen elsimítva, hogy a massza egyenletesen töltse ki a formát, ne maradjon közte levegő.
  • A maradék margarint kis darabkákban a tetejére vagdostam, majd középső bordamagasságra téve szép pirosra sütöttem kb. 30-35 perc alatt.
  • Amikor megsült, kivettem a sütőből, és kb. negyedóráig pihenni hagytam a formában (ezalatt kissé összeesik, de nem baj, ilyen a természete).
  • Késsel finoman körbevágtam a forma mentén, majd méretének megfelelő, hosszúkás tálcára borítottam.
  • Tortaszelet formájú háromszögekre vágtam, vegyes idénysaláta kíséretében könnyű egytálételként tálaltam.

Oregánós sajtos rúd

A hétvégére, Ádám szülinapjára készült ez a sós sütemény is az After Eight torta és a túrós zserbó mellett. Még csütörtök este megsütöttem, jól beosztva kevéske időmet a munka mellett. Mi nagyon szeretjük ezt a sós süteményt, a lányommal egyébként is gyakran sütünk pogácsákat, sós kekszeket. Az oregánós sajtos rudat Palócprovence oldalán fedeztem fel tavaly. Azóta sokszor sütöttem, a süti formája változott csak, az alaprecept mindig ugyanaz. Most ilyen, kb. 1-1,5 cm széles és 4 cm hosszú változatban gyártottam, máskor az eredeti recept szerint hosszú, vékony csíkokra vágtam, az is nagyon ízlett, talán jobban, mint ezek a kis rudak, de így sem rossz. Ilyen formára szabva kicsit hosszabb a sütési idő, illetve nem olyan ropogós a végeredmény, hanem inkább puha. Mindenképpen nagyon finom, és amikor sül, olyan isteni illatok áradnak a sütő felől, hogy alig várjuk, hogy kivegyük és nekiálljunk a kóstolásnak. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 10 dkg reszelt sajt (parmezán vagy trappista)
  • 2 csapott evőkanál morzsolt oregánó
  • 2 csipet frissen őrölt bors
  • 20 dkg Rama margarin
  • 2 tojássárgája
  • 8 evőkanál hideg víz

a tetejére:

  • tojásfehérje
  • szezámmag vagy egyéb magvak, esetleg reszelt sajt


  • A tálas mixer táljába beleszitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, a borsot, az oregánót, a reszelt sajtot, és kis darabkákra belevagdaltam a hideg margarint.
  • A dagasztóspirállal keverni kezdtem, először alacsony fokozaton, majd szépen fokozatosan felvettem a legmagasabb fokozatra, és vizes homok állagúra kevertem a hozzávalókat.
  • A mixert hagyva tovább dolgozni hozzáadtam a tésztához a tojássárgákat és a hideg vizet, majd pár perc alatt szinte kész tésztává állíttattam össze a géppel.
  • Ezután lisztezett deszkára borítottam, összegyúrtam, cipóvá formáltam, majd kb. 1/2 cm vastag lappá nyújtottam.
  • Tetejét megkentem enyhén felvert tojásfehérjével, meghintettem szezámmaggal, és derelyemetsző segítségével a képen látható méretű rudakra szabtam.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 percig sütöttem.

szombat, augusztus 06, 2011

After Eight torta

... alias sztracsatella torta, alias citromos joghurttorta. Az én nagy kisfiamnak ma van a szülinapja, mégpedig a 16. Isten éltessen, drága Ádikám, erőben, egészségben, minden szépet és jót kívánok, amit csak szeretnél, váljanak valóra álmaid! Sok-sok boldog szülinapot!!! Azért írtam, hogy alias sztracsatella torta, mert a szülinapra készülve egy ideje élénken érdeklődtem már a "kis"fiamnál, hogy milyen tortát is szeretne. A válasz: vanília, sztracsatella vagy fagyitorta. A sztracsatellát hallva megörültem, mivel egyébként is Citromhab After Eight tortáját szemeltem ki, amit kis jóindulattal akár sztracsatellás tortának is nevezhetnénk, hiszen kis csokidarabkák vannak benne. Igazából egy nagyon kellemes, üdítő, citromos-joghurtos torta, nekem a csokilapocskák hűsítő mentolos íze nem igazán jön át. Így akár sima csokidarabkákat is tehetünk bele. A tortára természetesen gyertya is került, a képek még a gyertyával díszítés előtt készültek. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 1 csomag Győri Édes Zabfalatok
  • 10 dkg olvasztott Rama margarin

a joghurtos krémhez:

  • 40 dkg natúr joghurt
  • 20 dkg tejföl
  • 2 dkg zselatin
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 db After Eight csokilapocska
  • 4,5 dl habtejszín (Hulala)

a díszítéshez:

  • 2,5 dl habtejszín (Hulala)
  • pár csepp citromlé
  • citrom- és limettehéj, -karikák


  • A joghurtot, a tejfölt, a cukrot, a zselatint, a citromlevet és -héjat egy nagy lábasba mértem, és felmelegítettem annyira, hogy a zselatin feloldódjon benne. (Felforralni nem kell!)
  • Amíg a joghurtos krém hűl, elkészítettem a tésztát: ehhez a kapcsos tortaforma gyűrűjét (az alja nem kell) tortatálra tettem.
  • A kekszet aprítógéppel finomra morzsoltam, és összekevertem az olvasztott, de nem forró margarinnal.
  • Ezzel a masszával egyenletesen kibéleltem a tortaforma belsejét, kanállal szép simára egyengettem, ez lett a torta alja.
  • A tejszínt kemény habbá vertem, és hozzákevertem-forgattam a kihűlt joghurtos krémhez.
  • Végül apróra vagdaltam a csokilapocskákat is, a krémbe forgattam, és az egészet a kekszes alapra öntöttem.
  • Elsimítottam a tetejét, és egy éjszakára a hűtőbe tettem.
  • Másnap reggel óvatosan (előtte késsel körbevágva) eltávolítottam a tortáról a karimát.
  • A tejszínt pár csepp citromlével kemény habbá vertem, és vékonyan bevontam vele a torta oldalát és a tetejét.
  • Ezután habfésűvel a torta oldalát és (bár ez nem látszik a képen) a tetejét is szépen bevonalaztam.
  • A maradék tejszínhabot habzsákba szedtem, és díszítettem a torta tetejét.
  • Végül az egészet reszelt citrom- és limette-héjjal, valamint citromkarika- és limettekarika-cikkekkel díszítettem.

kedd, augusztus 02, 2011

Milánói rakott galuska

Töredelmesen be kell vallanom, hogy időnként - amikor végképp nincs időm, energiám, ötletem - én bizony szoktam különböző levesporokat, étel-alapokat használni. Ráadásul anyukámnak nagyon megtetszett - talán tavaly - a Knorr nyereményjátéka, ahol - ha jól tudom, meghatározott darabszámú beküldött vonalkódért - tányérokat küldtek. Az én anyukám szépen összegyűjtött 8-10 db lapos- és mélytányért. El lehet képzelni, mennyi terméket vásárolt meg ehhez! De neki mindenképpen ez a design kellett, ragaszkodott hozzá, le sem lehetett róla beszélni. Az így megvásárolt kis csomagokból aztán mi is kaptunk szép számmal, és ahogy szétnéztem a konyhában, rájöttem, hogy néhánynak a szavatossága hamarosan lejár. Így aztán most került felhasználásra egy Milánói makaróni alap. A receptben pedig semmi ördöngösség nincs, egyszerűen megfordítjuk a zacsit, és a hátoldalán már látjuk is a Milánói rakott galuska receptjét. Nem ragaszkodtam teljes egészében az eredeti leíráshoz, én egy kicsit több gombát és csirkemellet használtam, és a galuskát is a saját, jól bevált receptem alapján készítettem. Egyébként szerintem nagyon finom lett, és úgy látom, ezzel az egész család egyetért. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 2 tojás
  • olaj, vaj
  • 20-25 dkg gomba
  • 35-40 dkg darált csirkemellfilé
  • 2-3 dl tejföl
  • 20 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 tasak Knorr Milánói makaróni alap


  • A lisztet egy mély tálba szitáltam, megsóztam, beleütöttem a tojásokat, és 4,5 dl vizet lassan adagolva elkészítettem a galuskatésztát. Nem biztos, hogy az összes víz szükséges, ez a liszt minőségétől és a tojások nagyságától is függ. A tésztát nem kell teljesen kidolgozni, elég, ha már szépen összeáll.
  • Egy nagy lábasban vizet forraltam, amikor felforrt, enyhén ízesítettem sóval, majd galuskaszaggató segítségével beleszaggattam a tésztát.
  • Amikor a galuskák feljöttek a víz tetejére, pár percig még főztem őket, majd leszűrtem, és hideg vízzel leöblítettem.
  • Kevés olajon megpároltam a gombát és a darált csirkemellet.
  • Beleöntöttem a 3 dl vízzel elkevert Knorr Milánói makaróni alapot, és pár percig főztem. Ízesítettem kevéske sóval.
  • Egy jénait kivajaztam, beletettem a galuska kb. harmadát, rá a milánói szósz felét, majd meglocsoltam a tejföl felével.
  • Újra galuska, szósz és tejföl következett, majd a tetejére galuskát tettem, amit megszórtam a reszelt sajttal.
  • Forró sütőben addig sütöttem, amíg a sajt szépen ráolvadt a tetejére.



Korhelyleves májrizzsel

A hétvégén készült nálunk ez a leves. Igazából nem tudom, hogy maga a leves mitől korhely (a családban évek óta ilyen néven fut, az eredetét nem is tudom), hiszen csak egy sima marhahúslevesről van szó, lehetne akár marhahúsleves is májrizzsel. Kis szépséghibája volt a levesemnek, hogy idő és marhahús híján leveskockából öt perc alatt elkészített "marhahúslevesbe" főztem bele a májgaluskához hasonló májrizset, de azért így is nagyon finom lett, és jólesett a családnak a hűvösre sikeredett időben. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 3-3,5 l kész marhahúsleves
  • 60 dkg sertésmáj
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 6 db szikkadt zsemle + tej az áztatásához
  • 3 tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 marhahús-leveskocka
  • petrezselyemzöld, snidling, majoránna, őrölt bors, só


  • A sertésmájat megmostam, leszárítottam, szeletekre vágtam, és húsdarálón ledaráltam.
  • A vörös- és fokhagymát megtisztítottam, és apróra vágtam.
  • A zsemléket tejbe áztattam, majd jól kinyomkodtam.
  • A petrezselymet és a snidlinget megmostam, és apróra vágtam.
  • A vajon megfonnyasztottam az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd ízesítettem sóval, őrölt borssal, majoránnával és az apróra vágott fokhagymával.
  • Levettem a tűzről, és megvártam, amíg kihűl.
  • Végül a ledarált májhoz hozzáadtam a kinyomkodott zsemlét, a kihűlt hagymát, a tojásokat és a lisztet, majd az egészet alaposan összekevertem, egyneműsítettem.
  • Sűrű masszát kaptam, amit egy órán keresztül a hűtőszekrényben pihentettem.
  • A pihenési idő végefelé elkészítettem a "marhahúslevest": 3,5 l vizet felforraltam, és feloldottam benne a leveskockákat. (Természetesen ha van "igazi" marhahúslevesünk, akkor azt használjuk, ebben az esetben a levest fel kell forralni.)
  • Ha elég sűrű a masszánk, akkor a nagylyukú reszelőn keresztül a forró levesbe eresztjük, ha ehhez nem elég sűrű, akkor nyugodtan használjunk galuskaszaggatót, és azon keresztül főzzük bele a levesbe.
  • Az apróra vágott snidlinggel megszórva, forrón tálaltam.